• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altMindenszentek és Halottak napja
A természet bezárja kapuit. Hamar sötétedik, minden az elmúlást idézi. De a természet halálában már benne rejlik az újjászületés is, hisz a rügyek annak zálogai.
 Nem véletlen az, hogy a hagyományban is erre az időszakra esik a halottainkról való megemlékezés. Napok óta családok kelnek útra - szerencsésebb esetben ilyenkor együtt állnak elődeik sírja mellett. 

Temető Tornabarakonyban. Fotó: Jozef Peniasko

 Ez manapság nagy utazásokkal jár együtt - hisz a nagyvárosokban koncentrálódó emberek talán már csak ezekben a napokban térnek vissza arra a földre, ahol születettek - a gyökereikhez. November elsején temetőink sírjai fényárban úsznak. Halottak napjának előestje - mécseseink fénye segít hitünk szerint a halottaink lelkének hazatalálásában. Múlt nélkül nem létezhet jövő sem. Elődeink számára mi vagyunk a rügyek, az élet folytatása. Hálánk jeléül – emlékezzünk!
 
November 01.
„ A Nap az állatövön eléri az alvilág kapuját, a helyet, ahol a Tejút két ágra hasad, a világfa gyökerezik. Ne feledjük: ezen az estén megnyílik az átjáró az elhunyt ősök szellemei számára az árnyékvilágból az evilág felé, így a halottak napjának előestje a legerősebb időpont azok közül, amikor leomlanak a válaszfalak az élők és holtak világa közt és utóbbiak felkereshetik övéiket egykori lakhelyükön."
November 02
"Halottak napja. A viágfa tövénél nyíló odú nemcsak kapu, hanem olyan is, mint egy halálos ölelés, amely életet nemz. A halál sohasem végleges: az égi és a földi természet változásai örökké ismétlődnek, a látszólagos halálban mindig új élet ígérete rejtezik. Régen ezen a napon pároztatták az állatokat. Skorpió hava valóban halált, de egyben új életet is hozó: a természet tetszhalála, téli álma kezdődik, hogy majd megint újjászülessen.”
Forrás: Javas Lap XVI. évfolyam, 3.(136.) szám

 


 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.