• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altEz a mindig nehéz sorsú vidék az elmúlt években – sorstársaihoz hasonlóan – kapott egy három betűs megkülönböztető megnevezést is: a pályázatok nyelvezetével együtt megtanulhattuk, hogy mi egy LHH-s (LegHátrányosabb Helyzet) részén élünk az országnak. Ez a tudat is ad egy életérzést az itt élőknek. Ugyan ez a vidék - más szempontból - még mindig kincseket rejt! Ez jutott eszembe, amikor befejeztem a beszélgetésemet Gyarmati Évával, aki műszaki végzettsége mellett amatőr néprajzi (textiles) gyűjtő munkájával kiérdemelte a Néprajzi Társaság elismerését és 2013 júniusában a Néprajzi Múzeumban tarthatott előadást a Tornai térség három településén fellelt hímzésekről, szőttesekről.

Milyen előzmények után született meg a textiles gyűjtőtábor?
Több éve foglalkozom a Felvidék mintakincsének gyűjtésével - így mentve meg a még fellelhető értékeket - és hímzésével, továbbörökítve azokat. 2009 óta rendezek kiállítást Tornabarakonyban a környék textíliáiból. Kezdeményezésemet felvállalta a Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázatán elnyert támogatással 2012-ben iskolás gyerekek bevonásával gyűjtő tábort szervezhettünk, aminek szakmai vezetését Laki-Lukács László vállalta.  A gyűjtés szempontjainak összeállításában nagy segítségemre volt Viszoczky Ilona, a Miskolci Hermann Ottó Múzeum munkatársa.
Mindezekről hogy szerzett tudomást a Néprajzi Múzeum?
2013-ban a Magyar Néprajzi Társaság Tradíció pályázatára beküldtem a 2012-ben végzett gyűjtésemet, ahol „nagyon jó” minősítést ér el. Mivel a legjobbak között volt a pályamunkám, így a díjátadón, június 22-én, bemutathattam azt. A pályázatom anyaga bekerült a Néprajzi Múzeum adattárába. Júliusban részt vehettem az Örkényben rendezett táborban, ahol neves néprajzi szakemberek előadásait hallhattuk, és a környék néprajzi értékeit néztük meg.

 


alt

 

Az ottani előadáson bemutathattad a tábori munkát és az ott gyűjtött anyagot. Tudhatnánk  erről bővebben?
A táborral több célom volt. Az egyik, hogy összegyűjtsük az egykori Torna vármegyére jellemző textilek motívumait, és fotók formájában megőrizzük az utókor számára. A másik, hogy a gyerekek megismerjék szűkebb környezetük textilhagyományait. A harmadik pedig, hogy egy későbbi, állandó kiállításhoz textileket vásároljunk.

 

Szállásunk Bódvaszilason, a Művészetek Magtárában volt, amely optimális helyszínt biztosított a tábornak. A kedvezményes szálláslehetőségért külön köszönet illeti az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóját. A finom étkeket a bódvaszilasi óvoda biztosította számunkra, a gyűjtési helyszínekre pedig a tornabarakonyi önkormányzat kisbusza szállított minket.
alt


A gyűjtés a régi Torna vármegye területén folyt, három faluban, Tornaszentandráson, Komjátiban és a szlovák határon túl található Ájban.
 

alt


A nagyközönség számára sikerült e bemutatni a gyűjtött anyagot?
A táborban gyűjtött és megvásárolt textileket augusztusban, a Gömör-Tornai Nyár tornabarakonyi programján - a Népművészeti Találkozón lehetett megtekinteni a Hajdanvolt Iskolában egy kiállítás keretében.

 

alt


Lesz e folytatás?
Télen és tavasszal tervezem, hogy folytatom a gyűjtést a régi Torna vármegye területén, és jövő nyáron szeretném nyári tábor keretében továbbadni a környék fiataljainak a mintakincseket, valamint megtanítani nekik a keresztszemes hímzést, és azt, hogy hogyan lehet a régi mintákat a mai környezetben újraéleszteni.

 

A gyűjtésben résztvevő általános iskolások (Szögliget) : Balázs Judit, Becző Balázs, Béres Csenge, Kóré Emese, Lipták Máté és Sebők Lilla.
A gyűjtés adatközlői:
Ájban: Sztupák Erzsébet, Hajdú Péterné, Kulcsár Erzsébet, Laczó Irén
Komjátiban: Zilinyi Istvánné, Furmán Mária,
Tornaszentandráson: Szabados Józsefné/Mari néni, Képes Gáborné/Julika, Icsó Istvánné/Ilon néni

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.