• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altA História-völgy projekt keretében tizenegy Bódva-völgyi és mellékvölgyi településen kulturális örökségeket, egy-egy történelmi korhoz kapcsolódó kiállításokat, turisztikai attrakciókat tekinthetnek meg az érdeklődők. 2013. 10. 10-én Hidvégardóban – a História-völgy egyik kapujában - volt szerencsém megtekinteni az „Élet a határon” és a „Mohától a GPS-ig” elnevezésű kiállításokat. Aki ebben a határmenti kisközségben jár, mindenképpen érdemes időt fordítania a tárlatok megtekintésére.

1920. június 4-én Versailles mellett aláírták az I. Világháborút lezáró Trianoni békeszerződést, amely szerződés aláírása után Hidvégardó lett Borsod-Abaúj-Zemplén megye és az ország legészakibb települése. A Trianoni döntéstől számítva közvetlenül a szlovák-magyar határon fekszik ez a kis falu. Sok szállal kapcsolódik az egykor Magyarországhoz tartozó Tornához, Szepsihez és Kassához, már ha csak a lakosság összetételét nézzük is (derenkiek, nádaskaiak, szögligetiek, jósvafőiek, vendégiek, tornaiak, jabloncaiak, szádalmásiak, körtvélyesiek, görgeiek, udvarnokiak, méhésziek).

alt

Egy időben sajnos nem, de a rendszerváltozás és legfőképp az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta újra erősödött a kapcsolat Hidvégardó és a határon túli települések között.

alt

Az „Élet a határon” című kiállítás érzékelteti a politikai döntések hatását a „kisemberek” mindennapjaira, bemutatja a családok és a helyi gazdaságok sorsának pozitív vagy esetlegesen negatív alakulását, valamint az országhatár változásairól is képet kaphatunk. Figyelmet fordítanak a két nép határmenti kapcsolatára, a közös kultúra alakulására és a határőrizet bemutatására is. A kiállítás megtekintése során számos térkép, történelmi leírást tartalmazó tabló és vitrinben elhelyezett tárgyi és képi emlék segít megérteni ezt a mindenki számára oly fájdalmas történelmi eseményt. A falu történetében meghatározó szerepet játszó Gedeon kúriában alakították ki a tárlat helyét.

alt

Hidvégardó és vadregényes környezete számtalan országhatáron átnyúló és esetleg a településről kiinduló túra helye. Számtalan tájékozódási verseny, teljesítménytúra és kincs-, gomba-, vagy gyógynövénykereső program indul innen.

"A mohától a GPS-ig" nevet viselő kiállítás a túrázáshoz elengedhetetlen eszközök fejlődését, azok alternatív változatait mutatja be. Manapság már GPS, iránytű vagy térkép segítségével tájékozódhatunk, de nem mindig volt ez így. Ha ismerjük a különböző világtájakkal összefüggő természeti jelenségeket jól eligazodhatunk iránytű és térkép nélkül is. Korábban az embereknek különböző égitestek /Nap, csillagok/ és a növényzet /moha/ is segíthetett az eligazodásban.

Például: A Nap reggel keleten jön fel és este nyugaton megy le. 12 órakor, ahogy a mondás is tartja „előttem van észak, hátam mögött dél, balra a Nap nyugszik, jobbra pedig kél.” Éjszaka az égbolt legfényesebb csillaga, a Sarkcsillag mutatja az északi irányt. A növények esetében a fák kérgén és a köveken a moha mindig az északi oldalon nő erősebben.

A korabeli tájékozódási módok leginkább egy túrázás, természetjárás során hasznosíthatók.

A hidvégardói tájházban berendezett kiállításban egy terepasztal segítségével szemléltetik a környék domborzati elemeit. A terepasztal fölött a csillagos égboltot jelenítették meg annak a legjellemzőbb csillagjegyeivel.

altA második teremben tablókon ismerkedhetünk meg a tájékozódás fejlődésével a mohától a GPS-ig, a vitrinben pedig már majdcsak elfeledett túrázási eszközöket tekinthetünk meg. A teremben egy nagyméretű térkép is helyet kapott, aminek segítségével eldönthetjük, hogy merre szeretnénk kirándulni. Az érintőképernyős számítógép segít abban, hogy bárki megtalálja a saját igényeinek megfelelő turista útvonalat a környéken, vagy akár műholdas térkép segítségével közelebbről is megtekintheti azt.

A kiállítást többek között egy távcső is interaktívvá és érdekesebbé teszi, melynek segítségével a csillagok állását tanulmányozhatjuk.

alt

Forrás: História kalauz

 

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.