• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altCél, hogy eloszlassák a közönyös és nemtörődöm hozzáállást!
Hacsak egyetlen napra is, de művészek egy csoportjának sikerült élettel megtölteni a valamikori tornai vármegyeházát. Az egykor impozáns klasszicista épület 1820-tól Torna büszkesége volt, mígnem a 20. század végétől sorsára hagyták, s mára már visszafordíthatatlanul az enyészeté lett.

 Minden visszafordítható – gondolták a tornai Fecsó Pál Polgári Társulás Tornai Művésztelepének tagjai, amikor belevágtak a sziszifuszi munkába. Januárban kigondoltak egy projektet, hogyan hívják fel a közvélemény figyelmét a pusztuló műemlékre. Mivel a romos épület még mindig hivatalos címmel rendelkezik, úgy gondolták, a megyeháza címére nyílt postai levelezőlapokat küldenek olyan szövegekkel, amelyek azt sugallják, mintha még mindig munka folyna a falak közt, peres ügyekkel, s más hivatalos teendőkkel foglalkoznának benne, betyárok fejére tűznek ki vérdíjat vagy a heti vásárra adnak ki engedélyeket. A képeslapok feladata egy kommunikációs lánc megteremtése volt, amellyel újra életre keltik – legalább egy kis időre – a tornai megyeházát. Majd a Mail Art projekt során összegyűlt képeslapokat a megyeháza-sirató napján, augusztusban dokumentálták. Emberi alakokat mintáztak belőlük, s azok árnyképét az omladozó falakra vetítették.

 

alt


    S hogy a helybélieknek és a környékbelieknek nem közömbös még ma sem a valamikori megyeháza sorsa, bizonyította az a több száz látogató, aki azon az egyetlen napon eljött, hogy élettel töltse meg a helyet. Mintha csak a 19. század  éveinek nyüzső élete elevenedett volna meg a tornai megyeháza klasszicista épülete körül. Az emberek jártak-keltek, de a szomorú valóság látványa rányomta bélyegét hangulatukra

 

alt

 

A Magyar Közösség Pártja mellett működő Via Nova Ifjúsági Csoport (ICS) és a Fecsó Pál Polgári Társulás Tornai Művésztelepének közös kortárs művészeti akciója elérte célját, hiszen felkeltették az emberek figyelmét. Subovics Mónika, a Via Nova ICS tornai szervezetének elnöke sajnálattal állapította meg, hogy a mai generációnak már nincs lehetősége látni az épületet teljes szépségében, ezért mások emlékein keresztül próbálják magukhoz közelebb hozni az egykori vármegyeházát.

alt

Király Béla meg is próbálta felépíteni – hacsak virtuálisan is – a megyeházát, s egy nagyon szép háromdimenziós animáció született munkája nyomán (https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=HBbX1fxN9Hs#t=45). De volt egyéb kultúrműsor is, emellett a tornai Via Nova ICs tagjai megyei közgyűlést is rendeztek, ahol a Felvidéken aktuális problémák kerültek megvitatásra. Többek között szó volt a kétnyelvűség fontosságáról és a hazai termékek támogatásáról. Majd visszautaztak az időben 1820-ba, amikor átadták a felépült megyeháza kulcsát a főispánnak.

 

alt


    A tornai megyeháza épületével még az elmúlt rendszerben is törődtek, hiszen a 80-as években például új tetőzetet kapott. Aztán 1990-ben 1 koronáért privatizálták. Rossz gazdára talált, az új tulajdonos tovább már nem törődött vele, így a helyiek szeme láttára fűrészelték szét a gerendákat, hordták szét az építőanyagát. A helyszínen rendezett Régen és most című kiállítás archív felvételeken keresztül dokumentálta a 19. századi épületet, majd ellentétjeként a jelenkori állapotról készült fotókat helyezték a régiek mellé. A művészek szerint a pusztulóban lévő műemlékek társadalmi problémára utalnak, amely nem csak az adott helyet és közösséget érinti, hanem a tágabb értelemben vett közösséget is, hiszen ezek az épületek kulturális identitástudatunk részeit képezik. Ezzel a rendezvénnyel a műemlékek hanyatló sorsára kívánták felhívni a figyelmet és eloszlatni a közönyt, amely ez ügy iránt tapasztalható.

 

alt


A két rendező szervezet közös erővel összeállított egy levelet, amelyet a Szlovák Kulturális Minisztérium Műemlékvédelmi Ellenőrző Felügyeletének címeztek, s azt remélik, elkezdenek foglalkozni az üggyel. Ehhez a jelenlévők támogatását kérték aláírások formájában.
    A Tornai Művésztelepnek már korábban volt hasonló megmozdulása a szintén tornai Keglevich-kastélyban, amely csakúgy, mint a megyeháza, pusztulásra van ítélve. Tavaly nyáron kitisztították a gaztól és szeméttől a kastélyt, majd egy helyspecifikus kiállítást rendeztek az omladozó falak közt.

Fotók:

www.felvidek.ma (2.,5.,6.)

Kovács Oszkár (címlap,3., 4.,)

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.