• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altSokadjára jártam végig a falut - vendégeket kalauzolva a freskók világában és van valami, amit egyszer sem vettem észre! Szokták mondani: semmi nem véletlen, ami és ahogyan történik velünk! Nos, a napokban két debreceni lánnyal érkeztem a faluba, akik az ottani waldorf iskolába jártak és a tornabarakonyi képzőművészeti alkotótábor résztvevői voltak! Perceken belül megszólított bennünket egy fiúcska - barátságosan invitálva bennünket "Nóra nénihez". Elfogadtuk a meghívást.

A Varázs Garázs varázsa.

Esti Nóra (waldorf pedagógus) éppen a faluban verbuválta az iskolakezdés előtt álló korosztályt. Néhány gyermekkel megtérve - mi is meghívást kaptunk az iskola előkészítő foglalkozásra. A szokások kialakítása, a lent-fent, előttem utánam nagyon lényeges tudományok egy kisgyermek életében. Az esélyei nőnek az írás-olvasás elsajátításának majd a "rendes" iskolában.

"Nem az a feladatunk, hogy a felnövekvő generációknak meggyőződéseket közvetítsünk. Hozzá kell segítenünk, hogy a saját ítélő erejét, a saját felfogóképességét használja. Tanuljon meg a saját szemével nézni a világban... A mi vélekedéseink és meggyőződéseink csak a mi számunkra érvényesek. Az ifjúság elé tárjuk őket, hogy azt mondjuk: így látjuk mi a világot. Nézzétek most már meg ti is, milyennek mutatja magát nektek. Képességeket ébresszünk fel, és ne meggyőződéseket közvetítsünk. Ne a mi igazságainkban higgyen az ifjúság, hanem a mi személyiségünkben. Azt vegyék észre a felnövekvők, hogy mi keresők vagyunk. És őket is a keresők útjára kell vezetnünk."

(Idézet a waldorf pedagógia atyja, Rudolf Steiner pedagógiai alaptéziseiből.)

De milyen is a rendes iskola? Maradjunk annyiban, hogy mindenképpen gyereknek való kell, hogy legyen! Korának, egyéniségének megfelelő, ahol élmény és nem kényszer a tanulás folyamata.
Erre tesz kísérletet pár éve Bódvalenkén Esti Nóra - aki szívesen látna maga mellett önkéntes segítőket is.


"Álmomban nem gondoltam volna, hogy ebben a kis elzárt és szegényes faluban is ismert a Waldorf rendszer. A semmi közepén, egy udvar mini garázsában egy tökéletesen felépített, színes Waldorf-teremre bukkantunk, ahova azonnal be is invitáltak bennünket. Betekintést nyerhettünk az ottani foglalkozások menetébe: sok-sok dalocska, versike, mozgással kísérve. Olyan élményem támadt: de jó lenne újból gyereknek lenni! Aztán visszarángatott a valóságba egy erős, kellemetlen szag, a gyerekek verekedni kezdtek, és eszembe jutott, hogy az ottani emberek milyen életkörülmények között élnek...a figyelmem hirtelen a tanárnőre szegeződött, és akkor tudatosult: amit ez a nő csinál, az maga a csoda!" - mondja Hajdú Luca Zsófia- hajdani debreceni waldorfos diák

Ajánlok figyelmükbe egy 13 perces kis filmet, ami segítségével még többet tudhatnak meg a lenkei kezdeményezésről. A film a képre kattintva érhető el.

alt

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.