• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt

Kevesen tudják, hogy Pásztor Esztert a Magyar Gárda 2006-os megalakulása sarkallta arra, hogy segítsen, és tegyen valamit egy szegénységben vergődő, főként cigányok lakta településen az országban. Bódvalenkére, a mindenki által lenézett, kicsiny, de szépséges természeti környezetben fekvő településre esett a választása, miután bejárta a legnagyobb nyomortól szenvedő falvakat.

Lassan tíz éve ennek. Állítja: Mindig is tudta, hogy nem lehet leegyszerűsítve kezelni a szegénység problémakörét, hiszen rendészeti eszközökkel, elnyomással nem lehet orvosolni a gondokat.

A szegénységet minden oldalról támadni kell, mondja. A kulcsszavak: oktatás, munka, emberi méltóság, empátia.

Bódvalenke szürke, koszos, reményveszett település volt, a szomszéd falvak lakói lenézték az itt élőket. Azonban meglepő változás történt az emberi tartásban és szemléletben, mikor a freskófalu ötlete nyomán képzett művészek jöttek ide, hogy csodás freskókban fessék meg a cigányság történetét, legendáit, hagyományait. Híres lett a falu.

altA bódvalenkeiek már nem szégyellik, hol élnek. Megalakult az asszonykör, ebből egy kórus is kinőtte magát, amely megjárta Brüsszelt. A nők kezükbe vették az irányítást, a családjaik sorsát. Abban a faluban, ahol eredetileg ketten művelték a kis földjüket, mára mindenki belevágott, de legalábbis próbálkozik a földműveléssel.

A legnagyobb sikerként könyvelhetik el a mentalitás átalakulását, mondja Pásztor Eszter. A gyerekekkel kezdetektől egy Waldorf-pedagógus foglalkozik, a Hegyen mozgalom pedig egy karateedzőt finanszíroz, aki komoly sikereket ér el a helyi iskolásokkal. Mindegyik gyerek, aki odajár, fegyelmet, önuralmat tanul, és ennek hatása az iskolában, az élet más területein egyaránt észrevehető.

2010 óta egyetemista önkéntesek művészeti tábort szerveznek Bódvalenkén, a gyerekek munkáiból már kétszer volt kiállítás a fővárosban. Sőt, három-négy kamaszt el is vittek Budapestre, megmutatták a várost, hogy érezzék: ez az övéké, hiszen ők is magyar állampolgárok.

A változás hatásai érezhetők. 2009-ben még a 28 általános iskolásból 24-en buktak, ma már a 32-ből csupán kettőnek kellett pótvizsgáznia. De mindez kevés. Az igazi, előremutató megoldásnak a Biztos Kezdet Gyermekház ígérkezik. Itt a kicsik az édesanyjukkal együtt töltik el az időt. A mamák és babák mentalitása ebben a közegben alakul át, így a későbbiekben könnyebb lesz az iskolában és az életben boldogulniuk.

Mindemellett a Freskófalu ötletgazdájának meggyőződése, hogy a mukahelyteremtés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az emberek emelt fővel járhassanak. Aki dolgozik, embernek érezheti magát, hisz el tudja tartani a családját, és nem segélyből tengődik. Azonban hiába minden kezdeményezés, új elképzelés, ha egyik pályázaton sem nyernek. Márpedig 2010-től nem tudtak olyan pályázatot beadni, amelyet támogatni óhajtott volna a kormány…

A turizmusra sem építhetnek, hiszen nincs bevezetve a víz a lakásokban, csupán egy angol wc létezik a projektirodában. A legtöbb helyen kártyás, előfizetős áramszolgáltatás van, most azért, hogy olcsóbbá tegyék a világítást, új energiaforrásra gyűjtenek. Van már olyan ház, ahol mini napkollektor adja a legszükségesebb fényt, hogy legalább este tanulni, olvasni, egyáltalán látni lehessen. Minél több családnál ilyet szeretnének fölszerelni, erre a munkára ki is képeztek már helyieket.

Több munkahelyteremtő próbálkozásukról is beszámolt Pásztor Eszter. Volt egy varrodájuk például, ahol négyen dolgoztak, a megrendeléseket időben teljesítették, ám kiderült, hogy ketten rákos betegek…a varroda megszűnt.

A lakosság egészségi állapota nagyon rossz. A rossz táplálkozás következménye, hogy sok a cukorbeteg, a gyenge immunrendszerű ember. Gyakori a születési rendellenesség, sőt, négy csecsemő meg is halt az anyák alultápláltsága miatt.

A faluban elképesztő a szegénység. 2009-ben 16.000 ft jutott egy emberre, 2013-ban ez a 8.000 ft-ot sem érte el úgy, hogy közben nőtt az alapélelmiszerek és az áram ára.

Pedig az emberek boldogan dolgoznának. Ez a szociális szövetkezet biomassza-projektjének elindításakor világossá vált. 12 ember négy hónapon át gürcölt, és 800 méter hosszú, négy méter magas sarangot rakott össze az erdők hulladékfáiból, annak ellenére, hogy tudták: késik a TÁMOP-pályázat. Ugyanakkor már szerződésük volt néhány erőművel, a munkának mennie kellett. Újabb gond állt elő: a feldolgozáshoz szükség lett volna aprítógépre, de nem volt senki, aki adjon. Mire akadt ilyen vállalkozó, járhatatlanná váltak az utak – meséli Pásztor Eszter. Amire elkezdhették volna a feldolgozást, addigra viszont a szomszéd „tisztességes, magyar”erdőbirtokosok elhordták a fa nagy részét. A rendőrség tehetetlen volt. Szerencsére az emberek megkapták a pénzüket, bár ezt Pásztor Eszter csak úgy tudta megoldani, hogy hitelt vett föl.  (Ezt már visszafizette).

A lenkeiek nagyon elkeseredtek, hogy nincs tovább, nincs munka. De nem nyugszanak, újra megpróbálják, újra pályáznak.

alt

A faluban óriási turisztikai látványosság a Sárkányünnep. A vendégek (tipikusan urbánus értelmiségiek) és a lenkeiek ilyenkor találkoznak, és jól érzik magukat együtt. Az idén, július első hétvégéjén, péntektől vasárnapig tervezik az ünnepet, ha pályázatot nyernek, ami tavaly nem sikerült. Talán most nyáron.

Pásztor Eszter szerint a legnagyobb előrelépés a romák mentalitásában mérhető. Azonban nagyon nehéz abban a közegben boldogulni, ahol a nagyjából húsz főnyi „magyar” lakosság vérig sértődött a Cigányok Világnapján, mikor az állami vezetők közül többen megjelentek, és innen köszöntötték a roma embereket. Olyannyira, hogy ez még karácsonykor is megbosszulta magát. Szentestén ugyanis nem engedték be a cigányokat a templomba….

Van még mit tenni a nevezetes freskófaluban, ahol legalább már látni, érezni lehet a cigányság erőfeszítéseit. És ugyancsak öröm lenne megtapasztalni az itt kisebbségben élő, nem romák szemléletváltását is.

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.