• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altTöbb évszázadnyi csend után egyre többet hallat magáról a Szögliget felett magasodó hegy ormán álló  Szádvár, illetve az érte tevékenykedő közösség, a Szádvárért Baráti Kör. Krónikásainak egyikét, Bubenkó Gábort már korábban bemutattuk. Most egy képes úti rajzából adunk ízelítőt.

A Ménes-völgy egyik legszűkebb részénél levő erődített ellenőrzőpontot, átjárót, régen Vas kapunak, ma Kő kapunak nevezi a népnyelv. Szögliget után ezen a szűk átjárón keresztül visz a  középkori szádvári-derenki szekérút.Derenk érintésével megy a szlovák-határon túli Körtvélyes-Almás szőlői között a Szoroskői-hágón át,  Krasznahorka, Rozsnyó és Krakkó felé.

A Szádvár nyugati oldaláról nagyon jól megfigyelhető a határon átmenő út. A  Szoroskői-hegy tetejéről, pedig már jól lehet látni Krasznahorka várát is.

Mindig is érdekelt ez a határon túl is folytatódó (2007-ig tilos) legendás, történelmi misztikus út, melyet a Bebekek-en túl, régen a szögligetiek is használtak, így édesanyám is 1938-45 között.

Ezen jutottak el a rozsnyói piacra, elmondása szerint 3 órás kemény út volt batyuban felpakolva minden földi jóval, és 3 órás út vissza, szintén megpakolva ruhaneműkkel. Gyerekkoromban szüleimmel nyári munkákon sokszor kint voltam Derenken, s ha hallottam a távoli vonatfüttyöt, futottam arra a magaslati pontra, ahonnan jól lehetett látni, amint a vonatszerelvény eltűnik a hegy gyomrában.

Akkoriban sokszor visszatérő álmom volt, hogy elmegyek és figyelmeztetem a masinisztát, ne menjen tovább mert a hegyi sárkány meg fogja enni. Felnőttként régóta  éreztem a késztetést, menj végig! Járd végig ezt az utat! Felkerekedtem hát és elindultam. Az országhatárt elhagyva  már erősen benőtt, bokrosodó erdei szekérút nyoma látszik, ez nem azonos a ma használatos kavicsos erdei úttal. Bükk fák találhatók itt, bizonyára ezért is hívták-hívják Várbikkesi útnak,  szarvas etető mellett elhaladva, vaddisznó wellnesst, dagonyát is lehet látni, azonban szarvasbőgés kellős közepén, mégis nyugtalanul csend van. A vadászok azt mondják: a szarvasbőgés gyakorlatilag hang nélkül, némán zajlik le azokon a területeken, ahol a szarvasok észlelik a farkast. Ahogy egyre beljebb kerültem az erdőben, úgy éreztem a madarakon kívül más is figyel engem, de akárhányszor körbenéztem, nem láttam senkit. Nem féltem, de minden eddiginél erősebben tört rám az érzés, hogy figyelnek. Végre elértem az utolsó fákat, és kiértem az erdőből. A kanyargó mezei szekérutat követve értem el Körtvélyes települést (szlovákul: Hrušov). A Kassai kerület Rozsnyói járásában terül el. 2011-ben 334 lakosából 280 magyar és 48 szlovák volt. A XIV. századtól a Bebekek tulajdona...

(Az írás teljes terjedelmében a Szádvárért Baráti Kör web oldalán olvasható.)

 

alt

 

alt

 

alt


  /Fotók: Bubenkó Gábor/

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.