• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altAz elmúlt napokban dél-dunántúli szakmai kiránduláson voltak a Bódva-völgy-Cserehát [BOCS] Mentorprogramban résztvevők. Amellett, hogy vonzó és számunkra viszonylag ritkán látható táj a Mecsek, és izgalmasak Pécs kulturális látnivalói, valamint kétségtelenül finomak a villányi borok...

Miért éppen erre a térségre esett a választásuk? – kérdezem Sári Anikót, a program egyik aktív, fiatal szakemberét.

Törekszünk arra, hogy egy összetartó csapat kovácsolódjon össze, akiknek szívügyük a térség, és készek helyben maradva megtalálni a boldogulás útját – ezzel egy gazdasági felfelé ívelést is elindítva. Ennek nagyszerű módja a „zöldutas” mozgalomhoz való csatlakozás, amely hasonló célokat is szolgál.

A Bódva-völgy - Cserehát Mentorprogram a térségben élő vagy innen elszármazott, jelentős üzleti, kulturális, művészeti, tudományos vagy sport eredményeket elért sikeres embereket, valamint az ezeken a területeken kiemelkedően tehetséges, 14-35 év közötti fiatalokat fogja össze.
A már sikeres szakemberek személyes mentorként támogatják a mentoráltakat 9 hónapon keresztül abban, hogy a maguk elé kitűzött konkrét célokat elérjék.

A zöldutakról sokunk az októberben tartott komjáti konferenciánkon hallott először, amikor Budai Krisztina, a Zöldutak Módszertani Egyesület elnöke tartott előadást „Zöldutak Magyarországon” címmel. Elhatároztuk, hogy mi is létrehozzuk a saját turisztikai egyesületünket, melynek feladata a Bódva-völgyi Zöldút létrehozása és működtetése lesz.

Mielőtt belevágnánk a tervezésbe, igyekszünk jó példákat keresni, ellátogatni más zöldutas egyesületekhez, megnézni, hogyan is működik egy ilyen szerveződés. Így jutottunk el novemberben a két nógrádi (a Cserháti - és az Örökségeink Útján Zöldút), most pedig a Mecsek Zöldút létrehozóihoz.

Milyen területeket képviseltek elsősorban a kiránduláson résztvevő fiatalok?
A tanulmányúton főként turisztikai egyesületünk tagjai vettek részt (ezek között vannak térségfejlesztők, művészek, hivatalnokok, kulturális területen ténykedők, vállalkozó-jelöltek), de egy pár külsős érdeklődő is csatlakozott hozzánk.

alt


Mi az, amit haza hoztak a tarsolyukban?
Kirándulásunk elsődleges célja az volt, hogy zöldutas helyszíneket tekintsünk meg a Mecsekben, képet kapjunk a Mecsek Zöldút Egyesület rendezvényeiről, és általunk is használható ötleteket merítsünk a találkozásból.
A mozgalom központjában a helyi értékek állnak: azon túl, hogy megismerhettük a csodaszép természeti környezetet és a kulturális értékeket, vendéglátóink bemutatták helybeli termelőiket és azok helyi alapanyagok felhasználásával készült termékeit is. Megnézhettük, hogyan működik az ő esetükben a helyi partnerség, hogyan érvényesül munkájukban a környezettudatos szemlélet.


Mit emelne ki legnagyobb élményként az út során?
Felejthetetlen élményt jelentett a Jakab-hegy csúcsáról nyíló kilátás, ahová kísérőinkkel együtt gyalogoltunk fel, de érdeklődéssel figyeltük a cserkúti középkori templom falfestményeit, a pécsi Zsolnay Negyedet és az Ókeresztény Sírkamrákat bemutató idegenvezetést is.


alt


Egy dolgot azért mégis kiemelnék, ez pedig a „gazvacsora”, melynek keretében olyan gasztronómiai különlegességeket kóstolhattunk meg, mint a csicsóka chips, zöld dió krém, ehető százszorszéppel megbolondított saláta, de ittunk pipacsszörpöt, bodzateát, a medvehagymának pedig a legkülönbözőbb elkészítési módjait ismerhettük meg.

alt

 

(Bélyegkép: Laki-Lukács Boldizsár. A képekre kattintva, azok nagyobb méretben jelennek meg.)

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.