• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt(Frissítve és kiegészítve május 25-én!)

Szaló József nevét nem csak 6 éves polgármestersége okán érdemes megjegyezni! Két évtizede gazdálkodik sikeresen Komjáti határában, mi közben folyamatosan része életének az érték-mentés is! Legfőbb bizonyítéka ennek a hely, ahol él a családjával: a „Nehoda féle” Vízimalomként emlegetett épületegyüttes! Az, hogy éppen most kerestem fel-annak oka van, és ez nem más, mint Szofi [akiről később kiderült, hogy nem is kanca, ha nem mén csikó!] világra jötte! Azon már meg se lepődök, hogy egy „bevándorlóhoz” van szerencsém - akit több mint 20 évvel ezelőtt egy ismerőse hívott meg Komjátiba, disznótorba. A Dunántúli származás, az Őrség iránti elkötelezettség mellett is megtetszett neki a táj és elkezdődött a keresés! Jó lenne itt egy porta gazdájának lenni!

Ebben az időben Tiszaújvárosban dolgozott, egy multinacionális nagyvállalat kereskedelmi igazgatójaként.

A rendszerváltást követően a Nehoda család törvényes örökösei visszakapták a Vízimalom épületeit, akik később értékesíteni akarták. 1993-ban először a kúriát, majd - több lépcsőben- valamennyi épületet sikerült megvásárolnom. Betört ablakok, beszakított tetők, nyakig érő gaz és indák fogadtak - de mögöttük is megláttam a hely lehetőségét és szépségét. A mostani állapot 2012 óta áll fenn. Addig folyamatosan dolgoztunk rajta.

Végzettségét tekintve geológus, de most, mint fő állású mezőgazdasági vállalkozó tevékenykedik.
Társadalmi megbízatású polgármestersége idején is főfoglalkozása a mezőgazdaság volt. Hány hektáron gazdálkodik, és hogyan lehetne jellemezni gazdasága szerkezetét?

A földterületem 100 ha-ami elsősorban a 100 anyatehén és azok növendékeinek ellátását hivatott kiszolgálni. Fő profilom a hús típusú szarvasmarha tenyésztése és értékesítése. A legelők használata mellett szükség van a takarmánypótlásra is, és a szántókon ennek érdekében folyik a termelés. Elsősorban exportra termelek, fő vásárlóim az olasz-, görög-, korábban török piacokról érkeztek.
Önálló export jogom is van. Folyamatosan 3-4 embernek tudok munkahelyet biztosítani a gazdaságomban.

alt

Amikor elkezdett gazdálkodni - egyből a marhatenyésztésbe fogott?
Már korábban is voltak lovaim, foglalkoztam lótenyésztéssel. Először ennek a feltételeit próbáltam megteremteni, a szarvasmarhatartásba igazán csak 2002-ben fogtam. Egy őshonos, védett ló fajta tenyésztésével foglalkozom: Kisbéri félvéreket tartunk. A Kisbéri Szövetség által elfogadott utódlási szabályok szerint történik a szaporítás. Katalógusból választunk „vőlegényt” a lányainknak. Így történt ez Szellő estében is-akinek kis csikója, Szofi [Szikra] beszélgetésünk idején 8 napos! Teljes nevén nevezve anyát és lányát [fiát]: Veganum Szellőről és Széplak Szofiról [Szikráról] beszélünk.

alt

A tenyésztés folyamata mellett mi történik a lovakkal?
2010-ig részt vettünk velük díjugrató versenyeken is. Ez sok töredelemmel, utaztatással járt, így ezzel felhagytunk. Ellenben a kúria épületét felújítva 2008 óta vagyunk hivatalos szálláshely is Malomtanya vendégház néven (4 napraforgós minősítéssel), így a vendégeink programját gazdagítjuk lovaglási lehetőséggel - a teniszezés mellett.

alt

Milyen a szálláshely kihasználása?
Nem panaszkodhatunk! Azt mondhatom, hogy egy igényesen kialakított helyre szívesen jönnek. Visszatérő vendégeink egyaránt vannak Szlovákiából és az ország távolabbi pontjairól is. A vendégház önellátó módon működik, vendégeink részére egy teljesen felszerelt konyha és az ínyencek részére egy udvari kemence is rendelkezésre áll.

alt

Esküvőket is tartanak?
A helyszínt díjmentesen biztosítjuk esküvői fotózásokra! Élnek is vele a fiatalok! Ezek az alkalmak is az ismertségünket szélesítik.

Közismert, de helytálló mondás, hogy "Minden sikeres férfi mellett ott van egy NŐ"! A háziasszony, Vojtovics Erzsébet jogán is igazoltható ez az állítás! A beszélgetést az Ő felvételei teszik élményszerűbbé. 2013-ban nevezett a Bódvapress OBJEKTÍVEN fotópályázatára, ahol különdíjat kapott. Azzal a kiegészítéssel küldte be a megmérettetésre a fotóit, hogy lakóhelye 1500 méteres körzetében örökítette meg a szép pillanatokat! Itt járván valóban igaz: ha nem megy távolabbra az ember-az itteni látnivaló is csak simogathatja a lelkét.

alt
A hétköznapokban - civil foglalkozását gyakorolva háziorvosi asszisztens - mikor kerül elő a fényképezőgép?
altA pillanat varázsa kell, hogy ihletett adjon! A táj hangulata, fények vagy éppen a tél fehérsége indít el az utamra. Izgalmas meglesni a természetet!

Korábban már érdeklődtem az út közelében álló kereszt sorsáról, amiről a Látnivalók rovatok azt írják, hogy „egyedi felirattal” rendelkezik! Mi történt vele?
Egy vihar ledöntötte a kő keresztet! Most jutottunk odáig, hogy helyreállíttatjuk. Tölgyfából készül majd maga a kereszt. A bódvaszilasi, gyönyörű kopjafát látván arra gondoltunk, hogy az ottani fafaragó kör férfijait hívjuk hozzá segítségül!

 

Szívesen bemutatjuk majd a megújult keresztet is, legyenek hírrel felénk, ha elkészült!

 

 

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.