• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altHa Szögliget – Szádvár - Derenk és persze kép, ami mozog - vagy nem, akkor egy biztos: Bubenkó Gábor jelenléte. Kamerája segítségével népszerűsíti a felnevelő tájat, szülőfaluját és a hozzátartozó értékeket. A képek önmagukért beszélnek - de kit tisztelhetünk az alkotójukban?

A nevemen túl hívnak helyi (szögligeti) történésznek, ismerőseim szólítanak Videós Gabinak, Tévéskémnek, Adathordozónak (barátaimnak javítok számítógépeket, ha kész hónom alá kapom és viszem a PC-t).


Ezek szerint tősgyökeres szögligeti?
Majdnem, anyai ágról igen, apairól Derenki leszármazottként kerültem Szögligetre. Őseim az első tíz család között voltak 1720-ban akik a lengyel őshazából Derenkre települtek. 1912-ben, a nagy falutűzben nagyanyám meghalt, nagyapám kiment Amerikába. Az édesapám a nagynénjéhez került Szögligetre. Így mi – a többi szétszórt családdal ellentétben - Szögligeten maradtunk.

alt

Nagyapámról egyébként 1938 óta senki nem tudott semmit. Kalandos, hosszas internetes kutatás után egy amerikai temetőben megtaláltam a sírját és felvettem a kapcsolatot a kinti hozzátartozókkal.
Egyébként miskolci lakos vagyok, de szögligetinek tartom magamat. Édesanyám 92 éves, sokat vagyok nála-vele, itthon. Minden fotóm, videóm Szögligetről szól. Feleségem, két gyermekem és három unokám van. Andrea lányom Dunaharasztiban, Gabriella Hollandiában él.

alt

Aktív nyugdíjasként éli a mindennapjait. Korábban milyen területen dolgozott?
Idegenforgalomban dolgoztam, a Skandináv államok és Albánia kivételével valamennyi európai országban jártam. A fotózás igazán 1972-ben lépett be az életembe, majd a kazahsztáni Tengizben eltöltött időszak (1986-88) alatt vagy 40 ezer képet hívtam elő - akkor még laborálás volt. meg is utáltam rendesen a képek előcsalogatását! Hazajövetelem után csak a digitális korszak beköszöntével vettem kezembe újra kamerát. Innen már csak egy lépés volt a videózás.

alt


Olvasóink kedvéért teszem fel a kérdést - mert én már a korábbi években ismertem a választ, illetve a filmet -, hogy sok közül, melyik a legsikeresebb?
Engedje meg, hogy a teljesség igénye nélkül hármat is említsek: Mindennapi kenyerünkben a házi kenyér készítését mutatom be. Nem receptről szól, hanem a kenyérsütés hangulatáról, a szótlan édesanyám, és a bőbeszédű Pista bácsi emlékezetessé, és igazi kinccsé teszi az alkotást. A budapesti Kálvin téri Vörösmarty moziban telt ház előtt vetítették, nagy sikert aratva. A másik, 2007-ben Pinnacle Európai Filmszemléjén (amerikai szoftver cég) A Szádvár című alkotásommal a legjobb forgatókönyvnek járó elismerést, és díjat kaptam. A legnagyobb filmemnek Szögligettől a Donkanyarig című alkotásomat tartom. Évekkel ezelőtt figyeltem fel egy bácsira, aki minden nap elment a háborús emlékműhöz virággal vagy mécsessel. Kiderült az édesapja 26 évesen esett el a tragikus doni csatában. Az Ő sorsán keresztül mutatom be a másfél órás filmben 1916-tól 1945-ig, 144 eredeti levél feldolgozásával a történelmi eseményt, illetve a háborús megpróbáltatásokat, tragédiákat. Sok helyen vetítették már, és a Szegedi Tudomány Egyetem méltónak találta az archiválásra is.


Szögliget-Szádvár-Derenk elválaszthatatlanul együtt emlegetett fogalmak! Ez év március 15-én, az úgynevezett Vármentő napokon találkoztunk fent a várban, amiből ez az alkalom már a XVI. volt.
Gyerekkorom része a bokrokkal benőtt vármaradvány. Még is egy németországi utazás során szerzett élmény indított el később azon az úton, amin „vármentővé” váltam! Ott találkoztunk Fritz bácsival, aki a települése közeli hegyre kilátót emeltetett önerőből. Kérdeztük tőle: Miért tette? Milyen haszna származik belőle? A kérdésen elcsodálkozva mondta, hogy az tölti el örömmel, hogy tehetett valamit azért a településért – ahol él.

alt

2006 tájékán az internet útján sodródott össze egy társaság. Közös volt bennük a történelem emlékei, a várak iránti érdeklődés. így alakult meg az ország különböző pontjain élőkből a Szádvárért Baráti Kör, amelynek tevékenységében részt veszek, kezdetektől fotózom, és persze készítek ezzel kapcsolatos videókat is, ahogy ez év március 15-én is tettem. (A video megtekinthető ide kattintva.)

alt


Miskolc is a magáénak vallhatja valamennyire. Mennyire tudnak ott - az itteni tevékenységéről?
A Művészetek Házában többször volt már filmvetítésem, kéthetes fotókiállításom, a Szabó Lőrinc Idegen nyelvű Könyvtár szervezésében mutattuk be a rövidfilmemet Derenkről. A fotógalériám fent van Miskolc város web oldalának a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat résznél, a Vitézi Rend a filmem után tagjai közé választott, a miskolci Doni Bajtársi szövetséggel szoros kapcsolatban vagyok… és még sorolhatnám. Tudják rólam, ahogy a saját web felületemen www.szogliget.com írom: „Minden, ami Szögliget, Szádvár, Derenk”- arról tudósítom a világot.  Mindenre nyitott vagyok, ami szülőföldem hírnevét öregbíti.


Szerkesztőségünk nevében gratulálok az eddigi elismerésekhez és remélem megtaláljuk az együttműködés lehetőségeit, hisz úgy tűnik közös célok vezérelnek bennünket.
 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.