• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altFogantatás, foganás, befogadás.  Egy újabb párhuzam a természet és a hit talaján!
A katolikus egyház hagyománya e naphoz köti az Angyali Üdvözletet, Jézus Szentlélektől való fogantatásának napját. A természetben ezt a napot tartják alkalmasnak a fák oltására, szemzésére. Helyenként él az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak, nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki, vagy szerencsétlenség történne.

 Az évszakok változása, elcsúszása esetleg elbizonytalaníthat bennünket a nap pontosságában - de magában a dologban - nem!

alt


altKörnyékünk többnyire nehéz talajviszonyai nem könnyítik meg az új gyümölcsfák telepítését,befoganását. Egyre többen hisznek benne, hogy körülményeink között, a már megkapaszkodott vad alanyokba oltott, mikroklímánkat jól elviselő gyümölcsfajták (őshonos)  átörökítése, oltása biztonságosabb és eredményesebb út a majdani terméshez. Ezt vallja Izsó József (Hidvégardó) is, aki a mellékelt fotók bizonyságtétele mellett már idén tavasszal is több tucat oltóágat juttatott révbe. Az oltóvessző kiválasztásakor figyelni kell többek között arra is, hogy ne virágos ágvéget válasszunk. A jó termő, bevált fajtákat érdemes ilyen formán szaporítani. Fontos a jó időzítés, amikor még nem indult be igazán a fák nedvkeringése - tudhattam meg tőle.

            

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Fotók: B.Jenei Edit)

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.