• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altXVI. Vármentő Napok a Szádvárért Baráti Kör szervezésében március 14-15-én, Szögliget-Szádváron! Kik is ők és mire készülnek az idén? Kovács Lajos - az egyesület elnöke - segítségével tudhatunk meg többet erről a nagyszerű kezdeményezésről.

Mit kell tudni a Vármentőkről és a Mentendő várról?

A Szádvárért Baráti Kör alapítói eredetileg egy internetes fórumon találkoztak és írták meg álnév (nicknév) alatt gondolataikat a várakról, várromokról. Ekkor vetődött fel az a gondolat, hogy – más példákon felbuzdulva – mentsünk meg egy elhagyatott várromot. A választás végül Szádvárra esett. Ezt követte egy szervező munka melynek eredményeképpen 2006 októberében már úgy találkozhattunk Szögligeten az I. Vármentő Napokon, hogy az önkormányzattal, a terület kezelőivel és a műemlékvédelmi szakemberekkel és hatóságokkal terveinkről, céljainkról megtörtént az egyeztetés, és megkezdődött a mostanáig tartó szoros együttműködés.

.

A Szögligettől északra Derenk romközség és a szlovák határ felé vezető út mentén emelkedő 460 méter magas hegy platóját elfoglaló Szádvár első említése a XIII. század második feléből datálható. Mai kiépítettségi fokát a XVI. század közepén érte el, mikor Bebek Ferenc és utána fia, György birtokolták. A Bebekektől azonban Szádvár egyetlen ismert ostromakor – 1567 januárjában - Schwendi Lázár felső-magyarországi várkapitány foglalta el a várat. Majd ezután egészen a XVII. század végéig különböző zálogbirtokosok kezén volt, rendszeres karbantartására nem fordítottak elég gondot és pénzt. Az 1680-as években Thököly kurucai tartották megszállva, akik 1684-ben Sobieski János lengyel király Bécs alól hazafelé vonuló hadait is zaklatták. Két év múlva azonban Bécsben döntés született a vár „elrontásáról”, melyet végre is hajtottak. A vár azóta pusztult, egészen 2006-ig.

.

Honnan és milyen indíttatásokkal érkeznek az emberek a vármentő alkalmakra?
Az előzőekből következően az alapítók közül alig néhányan ismerték egymást, az első találkozás ezért ismerkedés is volt. Ezen az első hétvégén derült ki, hogy a "nicknevek" mögött milyen emberek vannak, és, hogy az internetes lelkesedés kitart-e majd, mikor valódi tettekre kell váltani. Az eredményekre visszatekintve, immár elmondhatjuk, hogy kitartott.Tagjaink között vannak helyiek: szögligetiek, illetve Borsod megyéből is többen. Vagyunk azonban az ország más tájairól – Budapestről, Pest, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megyéből is. Utóbbiak korábban legfeljebb az aggteleki barlangot ismerték ebből a szép tájból, mostanra viszont szinte már hazajárnak Szögligetre.

Az egyesület tagjai a legkülönfélébb érdeklődésű, korú, iskolai végzettségű emberek, akiket a közös cél, Szádvár megmentése hozott össze. Vannak olyanok, akik széles körű ismereteket szereztek már ezt megelőzően amatőrként is a magyar középkorról, a várakról. Vannak, akiket eredetileg a jó társaság, a szabadban végzett munka igénye hozott közénk, és az évek alatt váltak elkötelezett vármentőkké. Vannak, akik a háttérből igyekeznek szervezéssel és más módon elősegíteni rendezvényeink sikerét. Mindenkinek, aki szeretne tenni valamit az épített örökségért, ismertté tenni Szádvár és közvetlen környezete nevét, helye van a Szádvárért Baráti Körben.

.

alt


Hol tartanak most a tervezett munkafolyamatban és mire készülnek konkrétan a márciusi alkalmukon?
A kezdetektől évek teltek el, mire tagjaink, és más önkéntesek segítségével sikerült kiszabadítani és láthatóvá tenni a még álló falakat a trianoni határ közelsége miatt sokáig elfeledett és elhagyatott, mintegy egy hektár alapterületű romvárban. 2008-tól kezdve elkezdődött – az elnyert pályázatok alapján – a legveszélyeztetettebb falrészek állagmegóvása, vagyis végre megkezdődhetett az „igazi” vármentés!

.

alt


Eddig a külső vár déli és északi falának, a középső vár keleti (Lisztes) bástyájának, a belső vár déli részén lévő árnyékszéknek, a középső és belső várat határoló ún. Porkoláb-falnak, és a belő vár északi részén lévő Csonka-bástya nyugati részének állagmegóvása készült el.

.

alt


Ezt a munkát természetesen szakemberek – régészek, építészek és kőművesek – végzik, ám e téren is marad helye az önkéntes segítésnek, szervezésnek.
Különösen igaz ez a 2010-től hagyományossá váló Nyári Vármentő Hét rendezvényeire. Ennek során régész irányításával a jelentkezők egy hétig dolgozhatnak a megnyitott régészeti kutatóárkokban és reménykedhet, hogy ásója értékes leletet hoz majd felszínre. A munka egyben átgondolt tervek szerint folyik, fő célja a vár területéről minél több információ megszerzése, pl. a falak föld alatti részeinek feltárásával. Így kapcsolódik össze a Szádvárért Baráti Kör, az önkéntesek és a szakemberek tevékenysége.
A legutóbbi rendezvényünk a 2013 októberében megtartott XV. Vármentő Napok voltak. Ennek keretében a falak közvetlen környezetében végeztük el az újra és újra felnövő sarjak, illetve a falak réseiben megtelepülő növények irtását. Ezt a munkát időről időre el kell végezni, mostani aktualitása azonban a – többek közt a Herman Ottó Múzeum közreműködése mellett – Szádváron is elvégezni tervezett lézerszkennelési felmérési munkálatok előkészítése volt. A várvédőkre szép idő köszöntött, a munkát sikerült elvégezni, és délben, a várban a vármentők egytálételt, a következő napon pedig frissen sült lángost kaptak támogatónktól.

.

alt


Legközelebbi rendezvényünk a 2014. március 14-15-én sorra kerülő XVI. Vármentő Napok lesz. E két nap alatt a már említett Csonka-bástya tavaszi-nyári állagmegóvási munkálatait készítjük elő azzal, hogy építőanyagként a vár kijelölt területein heverő – a leomlott falakból származó – kőanyagot gyűjtjük és szállítjuk a nyári munka színhelyére, ahol majd beépítésre kerül. Erre várjuk mindazokat, akik – akár csak egy napra, vagy néhány órára – segíteni szeretnék munkánkat.


Hogyan és hol lehet nyomon követni a tevékenységüket?
A XVI. Vármentő Napokról és egyesületünk céljairól, tevékenységünkről, eredményeinkről folyamatosan frissülő honlapunkon – www.szadvar.hu – szerezhető információ, a márciusi vármentő munkára a Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. email címen vagy a +3630/621-9825 számon lehet jelentkezni.

.

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.