• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altA tél közepén járunk, ezt már nem csak a naptár juttatja eszünkbe olykor, hanem a havas táj, a befagyott pocsolyák és a hőmérséklet is. Mi emberek a hideg ellen menedéket találunk a fűtött szobában, de a természet más élőlényeinek már korántsem ilyen kedvező a helyzete. Ha szeretnénk segíteni nekik a téli hónapok átvészelésében és egy kis színt vinni a szürke mindennapok egyhangúságába, érdemes egy madáretetőt kihelyezni az udvarunkra.

A madarak etetését sosem késő elkezdeni. De a legfontosabb szabály, hogy ha valaki belefog, akkor nem szabad abbahagyni a tavasz megérkeztéig. Sok madárnak ez jelenti a túlélést és ha egyik napról a másikra befejezzük az etetést a gyengébb példányok el is pusztulhatnak.
Az alábbiakban összefoglalom, mire érdemes figyelni, mivel szabad etetni és mivel nem.


alt

 

Mire érdemes figyelni?
Ahogy korábban említettem, a legfontosabb a folytonosság, csak akkor kezdjünk bele, ha napi rendszerességgel tudjuk biztosítani az etető feltöltését. Az etetést addig érdemes folytatni, amíg meg nem érkezik a tavasz. Ügyeljünk rá, hogy olyan helyen kezdjünk bele, ahol macska nem tudja észrevétlenül megközelíteni a táplálkozó madarakat. Egy jó etető velejárója, hogy időről időre felkeresheti a kis énekesmadarakra vadászó karvaly, ne zavarjuk el, hisz neki is át kell valahogyan vészelni a kemény hónapokat. Nem árt, ha van a közelben fa, ahol a madarak menedéket tudnak találni, ha veszélyben érzik magukat. Természetesen ügyelni kell a higiéniára is, pár naponta takarítsuk ki az etetőt, így elébe menve az esetleges betegségeknek, amikkel egy-egy beteg madár megfertőzheti társait.

Etetőtípusok
A madáretetést sokféleképpen megoldhatjuk, sokszor elég csak a kreativitásunkra bízni a dolgot. A madarak ugyanúgy elfogyasztják az eleséget egy erre a célra kialakított PET palackból, mint egy drágán vásárolt etetőből.
A különböző madarak táplálkozási szokásai eltérőek: a rigók, sármányok, pintyek előszeretettel táplálkoznak a földön, míg a cinegék, a csuszka, az őszapó az ágak között érzik jól magukat. Ezért a legjobb ha több szinten etetünk.
Alkalmazhatunk talajetetőt, ami lényegében földre vagy egy tálcába kiszórt eleséget jelent. Ebben az esetben ügylni kell rá, hogy a havat eltakarítsuk a területről.
Ha van a közelben alkalmas fa, akkor függő etetőt is kihelyezhetünk. Ez készülhet műanyag flakontól kezdve szépen kidolgozott faanyagig bármiből.


alt


Mivel etessünk?
Az eleségek három nagy csoportba oszthatók:
· Olajos magvak:   A legelterjedtebb és talán legkönnyebben beszerezhető táplálék a fekete napraforgó, a magas olajtartalma miatt a madarak kedvenc téli elesége. Adhatunk még emellett kölest, szezámmagot, lenmagot, diót, mogyorót, állatkereskedésben kapható pintyeleséget is. Fontos, hogy ezek a magok ne legyenek sózottak, pirítottak. A magvakat elsősorban a pintyfélék, cinegefélék, verebek kedvelik

 

alt


· Állati zsiradékok:  Fontos és tápláló eleségek. A nem sós vagy kifőzött szalonna mellett cinkegolyó, marhafaggyú, ipari tepertő, lágy sajt vagy vaj is népszerűségnek örvend a madarak körében. Szeretik a cinegék, a fakopáncsok és a szajkó is.

· Gyümölcsök:  Elsősorban az alma alkalmas a madáretetésre. Könnyen és olcsón beszerezhető és a madarak is nagyon kedvelik. Érdemes néhol meghámozni és egy faágra felszúrni, vagy több darabban a földre letenni, így a gyengébb csőrrel rendelkező madarak is hozzáférhetnek. A cinegék, rigók és a február környékén megérkező seregélyek előszeretettel fogyasztják, de egy-egy áttelelő barátposzátának is fontos segítséget nyújt.
Etethetünk továbbá főtt zöldségekkel, főtt tésztával vagy keményre főtt tojással is. Az etetés mellett fontos a madarak itatása. Ezért érdemes egy műanyag virágcserép alátétben vagy bármi másban vizet kihelyezni. Figyelni kell, hogy ne legyen pár centinél mélyebb a víz és gondoskodni kell a fagymentesítéséről.


Mivel ne etessünk?

Egyes táplálékok megsavanyodhatnak, bélgyulladást okozhatnak, így oda kell figyelni, hogy mit nem szabad az etetőbe rakni.
Tilos a madaraknak kenyeret, morzsát, kalácsot, különböző sós vagy fűszerezett termékeket, csontkukacot, nyers tésztákat, pattogatott kukoricát adni!


alt

Ugyan már február van, de még számos hideg napra számíthatunk. Érdemes tehát etetőt kihelyezni még ilyenkor is, hisz fontos madárvédelmi tevékenység. Amellett, hogy számos példány életét könnyítjük meg nekünk is sok örömet fog okozni a borús téli napokon vidáman ugrándozó színes madarak látványa.

Fotó: Dusnoki Kornél

 

Kapcsolódó cikkek:

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.