• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt

Kevesen tudják, hogy Pásztor Esztert a Magyar Gárda 2006-os megalakulása sarkallta arra, hogy segítsen, és tegyen valamit egy szegénységben vergődő, főként cigányok lakta településen az országban. Bódvalenkére, a mindenki által lenézett, kicsiny, de szépséges természeti környezetben fekvő településre esett a választása, miután bejárta a legnagyobb nyomortól szenvedő falvakat.

Lassan tíz éve ennek. Állítja: Mindig is tudta, hogy nem lehet leegyszerűsítve kezelni a szegénység problémakörét, hiszen rendészeti eszközökkel, elnyomással nem lehet orvosolni a gondokat.

 

altTöbb évszázadnyi csend után egyre többet hallat magáról a Szögliget felett magasodó hegy ormán álló  Szádvár, illetve az érte tevékenykedő közösség, a Szádvárért Baráti Kör. Krónikásainak egyikét, Bubenkó Gábort már korábban bemutattuk. Most egy képes úti rajzából adunk ízelítőt.

A Ménes-völgy egyik legszűkebb részénél levő erődített ellenőrzőpontot, átjárót, régen Vas kapunak, ma Kő kapunak nevezi a népnyelv. Szögliget után ezen a szűk átjárón keresztül visz a  középkori szádvári-derenki szekérút.Derenk érintésével megy a szlovák-határon túli Körtvélyes-Almás szőlői között a Szoroskői-hágón át,  Krasznahorka, Rozsnyó és Krakkó felé.

 

altA tél a legtöbb embernek nem a kedvenc évszaka. A rövid nappalok, a hideg, borongós időjárás, hatással vannak a hangulatunkra, de egy-egy „nyitnikék” strófa vagy színes madárcsapat jó érzéssel tölthet el bennünket ilyenkor is. A hazánkban költő madarak közül sok faj délebbre vészeli át a hideg hónapokat. Egyesek megelégszenek a mediterrán térséggel, a bátrabbak viszont a Szaharát átrepülve Közép- vagy Dél-Afrikában pihenik ki a költési időszak és a vonulás fáradalmait. Arról, hogy a zordabb napokon se maradjunk madárcsicsergés nélkül az itt maradottak és az északról érkező téli vendégek gondoskodnak.

 

altAz elmúlt napokban dél-dunántúli szakmai kiránduláson voltak a Bódva-völgy-Cserehát [BOCS] Mentorprogramban résztvevők. Amellett, hogy vonzó és számunkra viszonylag ritkán látható táj a Mecsek, és izgalmasak Pécs kulturális látnivalói, valamint kétségtelenül finomak a villányi borok...

Miért éppen erre a térségre esett a választásuk? – kérdezem Sári Anikót, a program egyik aktív, fiatal szakemberét.

 

alt2014. 05. 29-én Bódvalenkén, Biztos Kezdet Ház átadására került sor. Az épületet ünnepélyes keretek között Dr. Garai Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkóztatásért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. Országosan jelenleg több, mint 110 településen működik gyerekház, az Edelényi Kistérségben Balajton, Edelényen, Szendrőn kívül már a „Freskófaluban” is a családok rendelkezésére áll.

 

alt(Frissítve és kiegészítve május 25-én!)

Szaló József nevét nem csak 6 éves polgármestersége okán érdemes megjegyezni! Két évtizede gazdálkodik sikeresen Komjáti határában, mi közben folyamatosan része életének az érték-mentés is! Legfőbb bizonyítéka ennek a hely, ahol él a családjával: a „Nehoda féle” Vízimalomként emlegetett épületegyüttes! Az, hogy éppen most kerestem fel-annak oka van, és ez nem más, mint Szofi [akiről később kiderült, hogy nem is kanca, ha nem mén csikó!] világra jötte! Azon már meg se lepődök, hogy egy „bevándorlóhoz” van szerencsém - akit több mint 20 évvel ezelőtt egy ismerőse hívott meg Komjátiba, disznótorba. A Dunántúli származás, az Őrség iránti elkötelezettség mellett is megtetszett neki a táj és elkezdődött a keresés! Jó lenne itt egy porta gazdájának lenni!

 

altAz elmúlt hosszú hétvége a Vitézlő Teljesítménytúra jegyében telt. Az ország legkülönbözőbb pontjaiból több mint ezer résztvevő gyűlt össze. Pénteken délelőtt a Családi Csellengő program keretében a Rakaca-víztározón nyílt lehetőség kenuzásra, Szendrőben a Vitézválasztó nevű ügyességi program zajlott, míg este Pincejáró túra keretein belül ismerhették meg a túrázók az itteni nedűket. Szombaton aztán mindenki bakancsot húzott és elindult az általa választott táv teljesítésére, hogy a nap végén elégedetten pihenjen meg a célban, ahol zsíros kenyérrel és teával vártak mindenkit a szervezők. Vasárnap az Edelényi Kastélysziget  megtekintése volt a program, a túra résztvevői kedvezményt kaptak. A beígért rossz idő szerencsére nem vett részt: szép napsütésben, kis szélben - ami jól is esett - róhattuk a Bódva-völgy emelkedőit. Képes beszámoló következik a 25 km-es B távról.

 

altHa Szögliget – Szádvár - Derenk és persze kép, ami mozog - vagy nem, akkor egy biztos: Bubenkó Gábor jelenléte. Kamerája segítségével népszerűsíti a felnevelő tájat, szülőfaluját és a hozzátartozó értékeket. A képek önmagukért beszélnek - de kit tisztelhetünk az alkotójukban?

 

altFogantatás, foganás, befogadás.  Egy újabb párhuzam a természet és a hit talaján!
A katolikus egyház hagyománya e naphoz köti az Angyali Üdvözletet, Jézus Szentlélektől való fogantatásának napját. A természetben ezt a napot tartják alkalmasnak a fák oltására, szemzésére. Helyenként él az a hiedelem, hogy azt a fát, amit ilyenkor oltanak, nem szabad letörni vagy levágni, mert vér folyna ki, vagy szerencsétlenség történne.

 

altA 2008. óta József Attila-díjas költő, Fecske Csaba, Szögligeten látta meg a napvilágot 66 évvel ezelőtt. Jelenleg Miskolcon él. Számtalan felnőtteknek és gyermekeknek írt verseskötet után most azt kérdezem tőle, hogy a tájverseiben mennyire vannak benne a szögligeti gyökerek?

Gyökereimet, úgy tűnik jó mélyre eresztettem. Több mint ötven év után is hazahúz a szívem szülőfalumba. A szülő- és fölnevelő táj, ha nem is mindig direkt, de indirekt módon benne van a verseimben, szinte minden sorukból kiérezhető a gyermeki ragaszkodás.

 

altXVI. Vármentő Napok a Szádvárért Baráti Kör szervezésében március 14-15-én, Szögliget-Szádváron! Kik is ők és mire készülnek az idén? Kovács Lajos - az egyesület elnöke - segítségével tudhatunk meg többet erről a nagyszerű kezdeményezésről.

 

altKözeledik a tavasz! Ennek ékes bizonyítéka az is, hogy március 15-től újra látogatható Szinpetriben, a Vízimalom épületében a csodák sora. Többnyire mindenki a NAGYKÖNYV fellelhetőségeként ismeri a helyet, de a Házigazda/Ki és Feltaláló/Megvalósító - egy szóval Varga Béla - ahogy körbe vezetett a régmúltat a jelennel összekötő termeken, több ott látott tárgyat, eszközt írhatnék csupa nagybetűvel!

 

altA tél közepén járunk, ezt már nem csak a naptár juttatja eszünkbe olykor, hanem a havas táj, a befagyott pocsolyák és a hőmérséklet is. Mi emberek a hideg ellen menedéket találunk a fűtött szobában, de a természet más élőlényeinek már korántsem ilyen kedvező a helyzete. Ha szeretnénk segíteni nekik a téli hónapok átvészelésében és egy kis színt vinni a szürke mindennapok egyhangúságába, érdemes egy madáretetőt kihelyezni az udvarunkra.

 

altMentünk, láttuk, elmesélem... Ahogy arról korábban hírt adtunk, január 16-tól egy hónapon keresztül Kassán, a Rovás Galériában láthatóak az OBJEKTÍVEN fotókiállítás képei. A megnyitón az alkotók és szerkesztőségünk is képviseltette magát. A szépszámú érdeklődöket  Kovács Ágnes köszöntötte. A kiállítást megnyitó gondolatait az alábbiakban közöljük - kiegészítve Tóth György (Képíró) fotóival.

 

altA felvidéki magyar kulturális élet egyik meghatározó szereplője a kassai székhelyű ROVÁS.
[„rovás”: Az a cselekvés, tény, hogy valaki valahová ró {jeleket vés, karcol valamibe} valamit] /Magyar Értelmező Kéziszótár/]
Az elmúlt két évtizedben jócskán hagyott maga után jeleket és hatékony működése révén nap-mint nap újabbakat karcol. Az elmúlt időszakban a BódvaPress is kapcsolatba került ezzel a körrel, így a Bódva völgy értékeit, szépségeit bemutató fotókiállítás soron következő helyszíne a kassai székhelyükön, a Rovás Galériában kapott helyet. Korábban különdíjat is felajánlottak a fotópályázat egyik nyertesének.

Három szám és három fogalom gazdag tevékenységüket fémjelzi:
20 éves a Rovás Polgári Társulás, 10 éves a ROVART háromnyelvű net újság (www.rovart.sk), 4 éves a Rovás Akadémia

 

altEgy Képíró Égerszögről. /A cím: Kunt Ernő vers-címe/
Gyakran feltűnik fényképező géppel a nyakában, ahol történik valami és persze emberek jönnek - mennek- állnak - tesznek… Tóth György Égerszögről.


De ki is az a Tóth György?
Kétszer születtem. Először 1945-ben, Budapesten egy hideg, havas decemberi napon, iparos családban. Édesapám kovácsmester volt és édesanyám ágán az őseim negyed íziglen szintén ezt a szép és nehéz mesterséget űzték.

 
További cikkeink...
Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.