• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                               alt

 

Látnivalók

A településen érdemes megtekinteni a református templomot. A mai kőtemplom helyén 1684 táján egy fatemplom állt. Egy 1720-ból származó összeírás is megemlíti. Később kőtemplomot emeltek a helyén. Templomát 1895-ben felújították, valószínű ekkor változtatták meg eredeti alakját is. Említésre méltó a festett famennyezete és  barokk szószéke. A templom külső, északi falánál, közel másfél évszázados hársfa áll.

A falu római katolikus lakosai 1952-ben Szűz Mária tiszteletére építik fel templomunkat. Az apró templom harangtornya alacsony gúlasisakjával és félköríves páros ablakaival a mediterrán építészet jegyeit hordozza magában.

Az érintetlen természeti tájnak köszönhetően ma is megtekinthető a Galyaság falvaira jellemző fejfás református temető. A fejfák jellemzője a szűk ajkúság, a régi síremlék teteje lejtősen csapott, ezzel szemben az újabbaké kerek.

 

Megközelítés                                                                                                                GPS:48.46348, 20.64574

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, közúton Miskolctól 57 km-re, északra található. Miskolcról indulva a 26-os, majd Sajószentpétertől a 27-es számú főútvonal vezet Edelényig. Onnan Szendrő, Szalonna következik, majd Perkupára érkezve, a református templom felé balra kell elfordulnunk és egyenesen továbbhaladni Varbóc településig.

(A település a Google térképen.)

 

Története

Egy, az 1298. évben keletkezett oklevél Vrbina néven említi a keletről nyugatra húzódó völgyben Perkupa irányába csörgedező kis patakot, mely a Borház-tetőalján feltörő forrásból ered. Valószínű, hogy erről a patakról és a völgyben dúsan növő fűzfákról kapta a nevét a település, „Füzes-patak”.

1427-ben a falu birtokosa a Szini család, majd 1487-ben a Dercsényiek. A középkorban még önálló település volt Lászipuszta, már azonban már Varbóchoz tartozik.

A lakosság fő megélhetését a szőlőtermesztés jelentette. Az 1800-as években a falu híres fehérbor szőlőjéről: a mézes fehérből származó bor vetekszik a legjobb, leghíresebb magyar borokkal.

Varbóc és a környező települések sorsát, az 1870-1880-as években pusztító filoxérajárvány (szőlőgyökértetű) megpecsételte. Nemcsak a szőlőföldek területe, hanem a lakosság létszáma is jelentősen megcsappant.

A falu évi adót fizetett a töröknek, 1565-ben Báthory András tulajdonában volt a közs

A ’30-as évek végén református népiskola és általános továbbképző iskola is volt a településen.

1958-59-ben a népi építészeti alkotásokkal, és hagyományokkal kapcsolatos felméréseket végeztek a faluban. Ekkor megőrzésre méltónak tartották, a Dózsa Gy. u. 2., 8., 10., 24., 34., 35., és 40., valamint a Petőfi S. u. 5., 9., 20., és a Táncsics M. u. 13.

A település lakosságának száma 48 fő.

 

Közigazgatás

Varbóc települése jelenleg Perkupai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik, hivatalos címe 3756 Varbóc, Petőfi S.út 18.

 

Érdekességek

A jelenleg Varbóchoz tartozó (a középkorban önálló település) Lászipusztán született Laszai János erdélyi főesperes kanonok.

Varbóc látnivalói közé tartozik a Villámlokalizátor. Magyarországon az Országos Meteorológiai Szolgálat működteti az 5 állomásból álló villámlokalizációs hálózatot (Bugyi, Sárvár, Véménd, Zsadány, Varbóc, és két szlovák: Maly Javornik-Pozsony, Milhostov). Ez az öt állomás együttesen tudja meghatározni a lecsapó villámokat (CG), és a felhőben keletkező kisülések (IC) helyzetét. A felhőben keletkező kisülések nagyjából egy fél órával megelőzik a lecsapó villámokat, és sokkal több van belőlük (90%-al). Ennek segítségével rövidtávon előrejelezhető hol várható villám. Ez a magasban dolgozók, és a repülőgépek számára fontos. A biztosítók számára pedig utólagos igazolásul szolgálhatnak. Villámláskor széles frekvenciatartományban érzékelhető jel. Megállapították, hogy a lecsapó villámokra inkább az alacsonyfrekvenciás (LF, néhány 100kHz), míg a felhőben kisülő villámokra a magasabb frekvencia jellemző (VHF, 100MHz). A toronyra fel van szerelve egy átjátszó a közeli szendrői Tűzoltóságnak és a katasztrófavédelemnek.

 

Szolgáltatások

Vendégházak a következők: Napraforgó Vendégház, Tulipános Vendégház, Bogsán Vendégház, Pozsgai Vendégház, Ilona Vendégház. További szálláshelyek a településen: Lászi-pusztai Erdészház és az Égervölgye Ifjúsági Tábor

A településen egy kiskereskedelmi egység és egy vendéglátóhely működik.

 

(Fotók Varbócról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.