• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

   alt                                                           alt

Látnivalók

Tornaszentjakab a XIII.században épült műemlék jellegű római katolikus templomáról nevezetes, amit a XVIII. században barokk stílusjegyeknek megfelelően átépítettek. A templom hajója román kori és ehhez közvetlenül kapcsolódik az apszis. Az épület külső falán román kori szőlőindás oszloppárokkal díszített kapu és három karcsú résablak sorakozik. A gótikus hajót az előző hajó nyugati falához építették hozzá, mivel azt a XIV. században lebontották. A csúcsíves ablaknyílásokat barokk kori átalakítások nyomán befalazták, megcsonkították. A középkori falfestményekre utaló nyomokat még a XVIII. században is lehetett látni. 1750-ben a templomot visszavették a reformátusoktól, majd a nyugati homlokzat alá megépítették a tornyot és elkészítették a boltozatot is késő barokk stílusban. Az épületet az 1834-es földrengés után megújították. A román kapuzatban Nepomuki Szent János barokk szobor látható, amelyet a XVIII. században készítettek.

Tornaszentjakab főutcáján több népi lakóépület található, mivel a település szerkezetében az évek során alig történt változás.

A település híres arról is, hogy határában található a legtöbb útszéli kereszt és kápolna. A keresztek közül a legérdekesebb a katolikus templomnál álló riolittufa-tömbből faragott kereszt, amelyet az egyház 1824-ben állítatott.

1930-ban épült a Szent Imre-telep falurészben lévő kápolna. A hidvégardói határrészben található az 1777-es évszámot viselő  Juhász-féle fogadalmi kápolna. Napjainkban meg lehet csodálni a hagyományos paraszti gazdálkodás még élő elemeit is.

 

Megközelítés                                                                                                                GPS:48.52142, 20.86759

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, Miskolctól 80 km-re, északra található. Közúton Miskolcról indulva a 26-os, majd Sajószentpétertől a 27-es számú főútvonal vezet Edelényig. Onnan Szendrő, Szalonna, Bódvaszilas, majd Komjáti után Hidvégardó irányába haladunk tovább, ahol útjelző táblák mutatják a településre tartó utak irányát.

(A  település a Google térképen.)

 

Történet

Az oklevelek elsőként 1273-ban tesznek említést a településről Zent Jacab néven. Ez az elnevezés valószínűleg a templom védőszentjének nevéből következik. A Torna előtagot a település csak 1905-ben kapta meg az Abaúj-Torna vármegyéhez tartozásra utalva. Az Árpád korban még a Tornai vár  területeként említik.

A XV. században elsőként János esztergomi érsek a terület tulajdonosa, majd Szapolyai Imre tulajdonába kerül és tőle Ferdinánd király vásárolja meg.

A település lakossága 1608-ban túlnyomóan református vallású.

A török pusztítás nem tett kivételt ezzel a községgel sem, a lakosság nagyon megfogyatkozott. 1720-ban mindössze hét jobbágycsalád lakott a területen. A XVIII. században az új tulajdonos család a Keglevichek új telepesekkel próbálják meg benépesíteni Tornaszentjakabot.

A XX. században előbb Pallavicini János kezében volt a település tulajdonjoga, majd később már báró Solymossy Lajosé lett, akinek jelentős gazdasága volt az Antal-majorban. 1952-ben a településen állami gazdaság alakult, majd 1962-ben termelőszövetkezet is létrejött, de életképtelenség miatt rövid időn belül megszűnt.

A település lakosságának száma 205 fő.

 

Közigazgatás

1950-ben a falu önállóan alakított tanácsot, majd 1968-tól Hidvégardó társközsége. Tornaszentjakab Becskeházával, Tornanádaskával, Komjátival, Tornaszentandrással, Szinnel, Szinpetrivel, Tornakápolnával, Bódvalenkével és Bódvaszilassal alkot közös önkormányzati hivatalt. Tornaszentjakab község önkormányzata 3769 Tornaszentjakab Rákóczi út 25. szám alatt található. A képviselő- testület létszáma a polgármesterrel együtt 5 fő.

 

Érdekesség

A település temetőjétől kitekintve páratlan kilátásban lehet részünk a Tátra csúcsaira. A település híres a közutak mellett található keresztek magas számáról.

 

Szolgáltatás

2005-ben a SAPARD támogatással megépítették a szennyvíz elvezetőt és tisztítót.

A faluban 2 kiskereskedelmi üzlet található.

A település határában található az Antal-major Vendégház ahol lehetőség nyílik többek között lovaglásra és disznótorokon való részvételre is. Másik vendégház a településen a Gémes Vendégház.

 

(Fotók Tornaszentjakabról a Google oldalán.)

                                                                             

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.