• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                 alt             alt

 

Látnivalók

Tornaszentandrás ikerszentélyes katolikus temploma a hazai műemlékállományban páratlan értéket képvisel. A plébániatemplom három szakaszban épült. A XII.-XIII. században emelték a kis román stílusú templomot, az egyedivé tevő ikerszentéllyel. Egyesek szerint II. András király felesége, Gertrúd királyné kíséretébe tartozó, merániai építészek alkalmazták az ikerszentélyes formát. A XIV. században toldották hozzá a gótikus hajót, majd a török pusztítás után a XVIII. században a felújításkor barokk belső berendezést kapott: festett karzat és szószék. A műemlék jellegű helyreállításnál az 1970-es években feltárták a középkori falfestményeket és restaurálták az építményt. Itt helyezték el Szádvár várkápolnájából származó Mária-oltárt.

A falu fő utcájának közepén található Szent János tiszteletére felszentelt és belsőleg felújított kápolna.  

Kultúrház mellett található az I.–II. világháborús emlékmű, mely 1998 és 2000 között épült a millenniumi emlékparkban. Ez az emlékmű a településről a háborúban elesetteknek állít emléket. A 2011-ben felújított Kultúrház ad otthont a település kulturális és közéleti rendezvényeinek.

A település is büszkélkedhet Tájházzal. 2007 tavaszán a helyi Szladics házaspár ajánlotta fel az épületet az önkormányzatnak. Az épület 3 szobából áll. A tisztaszobában van az emlékszoba, melyet az adományozó család bútoraiból, és használati tárgyaiból rendeztek be, a konyha falán találjuk Kalász Elek Tornaszentandráson született cisztercita rendi áldozópap fotóiból összeállított képanyagot. Szintén e szobában kaptak helyet a település lakóitól összegyűjtött régi dokumentumok, fényképek, amelyek jellemzően bemutatják a régi kor történései. A hivatalos átadási ünnepségre 2009. augusztus 19-én került sor. Szintén e tájházban kapott helyet a História-völgy elnevezésű turisztikai programkínálat részeként az öko porta, a "Paraszti praktikák" elnevezésű kiállítás, ahol azokat a jó gyakorlatokat gyűjtötték össze, melyek a mai kor emberének környezettudatos  háztartásvezetésében hasznosak lehetnek.

A település látnivalóihoz tartozik az Esztramos-hegy, melyet az Aggteleki Nemzeti Park ékszerdobozának is neveznek. Ugyan a hegyen a falu Bódvarákóval osztozik, azonban hazánk egyik legszebb képződményekkel rendelkező barlangja a Rákóczi-barlang Szentandrás területére esik. 1995-ben a barlangot az Aggteleki-karszt és a szlovák-karszt barlangjai részeként az UNESCO a világörökség részének nyilvánította. Kiépítését az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a barlangjárás okozta károkozás megszüntetése és a látogathatóság megteremtése érdekében 1992-ben végezte el. Mára a teljes barlangszakasz kiépített és nyitva áll a turisták számára. A hegy az itt található különleges szépségű barlangok mellett sok védett természeti kincsnek ad otthont, mint ritka növényfajok és ritka állatok.

 

Megközelítés                                                                                                           GPS: 48.520788, 20.777225

A település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, Miskolctól 68 km-re, északra található. Miskolcról indulva a 26-os, majd Sajószentpétertől a 27. számú főútvonal vezet Edelényig. Onnan Szendrő, Szalonna, Perkupa, Bódvaszilas, majd Komjáti után érhető el.

Miskolctól Bódvaszilasig kétóránként rendszeres autóbuszjárat közlekedik, ahonnan 8 km a település.

Vasúton a Miskolc-Tornanádaska vasúti szárnyvonalon, Komjáti vasútállomástól autóbusszal közelíthető meg.

(A település a Google térképén.)

 

Története

A település a honfoglalás óta lakott terület, melynek nevét temploma védőszentjéről, Szent Andrásról kapta. A Torna előtag az egykori vármegye nevének emlékét őrzi. Egykor a templom dombjának tövében és a Juhász-patak völgyében épülhettek az első házai, majd később kezdett terjeszkedni a faluból kiinduló utak mentén. Határában a XI. században vasércet bányásztak és dolgoztak föl, erre a Kovácsi helynév utal. Középkori lakói hospesek és külföldi telepesek voltak. A templomukat dél-német és cseh bányavidékek szokásainak megfelelően kettős szentéllyel építettek és a bányászok védőszentjének tiszteletére szenteltek fel.

A falu a XII. század végén a tornai erdőispánsághoz tartozó királyi birtok volt. Első okleveles említése 1283-ból származik, IV. László ekkor adományozta Vid fia Bengrének.

A XIV. század közepétől az országosan is szerepet játszó Bebek Család birtokába került, majd mikor Szádvár is a Bebekek kezére került, a falu is az uradalom része lett.

1576-ban a települést a törökök teljesen felégették, a lakosok elmenekültek.

A XVII. század végén a szádvári uradalom az Esterházy család kezébe került, akik a XVIII. század elején benépesítették a települést felvidéki szlovák illetve lengyel bányász családokkal.

A betelepített emberek vas- és mészkőbányászattal, erdőgazdálkodással és földműveléssel foglalkoztak. Az Esztramos-hegyben végzett vasérc bányászat megélhetést nyújtott a településen és a környező falvakban élőknek. A bánya 1996-ig működött.

Tornaszentandrás 1950-1970 között tanácsi székhely volt, majd 1970 után Bódvaszilas társközsége lett. 1990 után az önkormányzatok kialakulása után Komjáti és Tornanádaska községekkel alkotott körjegyzőséget.

A település lakosságának száma 224 fő.

 

Közigazgatás

Tornaszentandrás községi Önkormányzat 3765 Tornaszentandrás, Hunyadi út 4. szám alatt található. Az önkormányzat képviselő-testülete 4 fő beleértve a polgármestert is. 2013. január 01-től a Bódvaszilasi Közös Önkormányzathoz csatlakozott. A társuló települések közé tartozik Bódvaszilas, Komjáti, Tornanádaska, Tornaszentandrás, Szin, Szinpetri, Tornakápolna, Tornaszentjakab, Bódvalenke és Becskeháza.    

 

Érdekességek

A község temetőjében nyugszik Kalász Elek (1905.10.05-1974.05.20.) ciszterci rendi áldozópap, tudós történelem-tanár, aki hűséges krónikása volt szülőfalujának. Fáradhatatlan gyűjtője volt a rendje és szülőföldje helytörténeti adatanyagának, és ösztönzője volt a templom föltárásának és helyreállításának.

Szintén itt nyugszik Béres Gábor (1897-1981), aki 1944 és 1955 között tornaszentandrási plébános volt. Mintegy 50 kötetnyi gépirata maradt fenn, melyben szülőföldjének leírását (ahogy ő nevezte „riportokat”), plébániatörténeteket és népéleti rajzokat közölt.

Az Esztramos-hegy sziklavegetációja az egyetlen lelőhelye a kárpáti benszülött korai fehér szegfűnek. Magyarországon ez egy védett növényfaj, az Esztramos egyik legnagyobb értéke.

1995 óta megrendezik a Szentandrások találkozóját. Öt magyarországi (köztük Tornaszentandrás) és több külföldi Szentandrás utónevű település minden évben más és más Szentandrás nevű településen összejönnek, és megismerkednek egymás kulturális, és szellemi értékeivel. A Martonyi és Vidéke Vadásztársaság vadászterületet bérel az itt élőktől, mely elsősorban nagyvadas terület.

A településtől 1 km távolságra, az Esztramos-hegy lábánál található társaság vadászháza, mely főleg külföldi, de hazai vendégvadászok előtt is mindig nyitva áll.

A templom búcsúját minden év novemberében tartják, András nap tájékán.

 

Szolgáltatások

A település vezetékes ivóvízhálózattal ellátott. Kiépített WIFI rendszeren keresztül is az internetelérés biztosított a település jelentős részén. A vezetékes szennyvízcsatorna hálózat a település teljes egészén 2004 óta kiépített, egyedi biológiai szennyvíztisztító biztosítja a szennyvíz megfelelő szintű kezelését.

A községben 2 élelmiszerbolt és 1 vendéglátóhely működik.

Postahivatal nincs, mozgó posta szolgálat biztosítja a kézbesítést.

Általános Iskola és óvoda nincs a településen, így a helyi gyerekek Bódvaszilasra és Szögligetre iskolabusszal jutnak el.

A háziorvosi és védőnői szolgálat székhelye Komjáti településen található, itt helyben heti egy alkalommal van körjárat. Gyógyszertár legközelebb Bódvaszilason, mentőállomás legközelebb Hidvégardóban érhető el.

A Polgármesteri Hivatal épületében található az Idősek Klubja, valamint a Kiskönyvtár is. Mozgó könyvtár szolgáltatás is működik a településen.

Vendégházak a községben a Gulipán Vendégház, a Boróka Vendégház és a Bíbor Vendégház.

 

(A település a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.