• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                                 alt

 

Látnivalók

Tornanádaska talán legjelentősebb látnivalója a barokk kastély, mely középkori eredetű, bár a XVIII-XIX. században is átépítették. A kastély feltehetően valamelyik birtokos család udvarháza lehetett már a XV. században is, a XVII-XIX. században pedig biztosan a Barakonyi, Nádasdy, Keglevich és végül a Hadik családok birtokában állt. Az épületet a Gyulay család építette újra a XVIII. században a régi épület falait felhasználva. 1945 után a kastély állami tulajdonba került és a tífuszos betegeket kezelték itt. 1948-ban az állami gondozott árvák otthona lett, majd 1959-ig süketnéma gyerekek laktak itt, ezt követően pedig állami gondozott értelmi fogyatékos gyermekek. A kastély jelenleg kisegítő iskolaként és nevelő otthonként működik. Az U alaprajzú kastélyt a domboldalba építették és kelet- nyugati tájolású. Középen található a már említett barokk stílusú épület, maga a kastély, melynek alagsorában nagyméretű dongaboltozatos terem található. A manzárdtetős épületet árkádos oldalfolyosóval bővítették, majd 1896 és 1902 között egy egyemeletes épületszárnyat is hozzá toldottak, az épületszárnyak csatlakozásánál pedig négyzetes torony épült barokk stílusban. Az udvar felőli homlokzat földszintjén szegmensíves ajtók és ablakok találhatók, az emeleten pedig félkörzáródású árkádok. Az épület lépcsőháza faburkolatú, a főpárkány fölött pedig csigaalakú díszítéssel ellátott timpanonok vannak. Az építtetők (Gyulay és Hadik családok) emlékét a két emeletnyi magas domborműves kőcímerpajzsok őrzik.

A kastélyhoz kapcsolódóan érdemes megtekinteni, annak angolparkját, amelynek jelentős része természetvédelmi terület. Az arborétumban olyan fakülönlegességek találhatók, mint a fehér-, kanadai-, mamut-, és cirbolyafenyők, valamint a koreai- és óriás tuják.

A Hadik-kastély mellett érdemes megtekinteni a falu római katolikus templomát, ami 1776-79 között épült szintén barokk stílusban, a korábbi, XII. századi templom helyén.

Látnivalók közt megemlítendő a református haranglábtorony, amelyet 1886-ban építettek és a falu főterének végén áll, valamint a Világháborús Emlékmű és a Szabadidős Park.

 

Megközelítés                                                                                                              GPS.: 48.56233, 20.78683

A település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, Miskolctól 67 km-re, északra található. Miskolcról indulva a 26-os, majd Sajószentpétertől a 27-es számú főút vezet Edelényig. Onnan  Szendrő, Szalonna, Pekupa, majd Bódvaszilas után érhető el.

Bódvaszilasi átszállással autóbusszal is el lehet érni a települést, valamint Tornanádaskán található a Bódva-völgyi vasútállomás vége is, így vonattal is könnyen eljuthatunk a faluba. Az ország legészakibb vasútállomásáról egyébként a Tornanádaskai átkelőn áthaladva máris Szlovákiában találhatjuk magunkat.

(A település a Google térképen.)

 

Története

A településen már a honfoglalás idején is laktak szláv népek, az írásos emlékek azonban először csak 1280-ban említik, Nádasd néven.

IV. László király a falut a Nádasdi családnak adományozta, Nádaskát ekkor a Bebek család uradalma ölelte körül. 1428-ban a Kőszegi és a Lenkei családok birtokába került a település, majd a Barakonyiak vették kezükbe a falut és megtartották egészen a XIX. századig. Ezt követően Nádaska új birtokosa ismét a Nádasdi család lett, majd a XIX. század közepén gróf Keglevich István.

1570-ben a falu lakói elmenekültek a török dúlások elől, bár Szádvár közelsége Nádaskának is biztonságot nyújtott volna. A falu csak a XVIII. század második felében népesült újra.

Nevének jelentése náddal benőtt területre utal, a Torna előtagot 1905-ben szerezte meg és a Torna vármegyéhez való tartozást jelöli. A község nagybirtokosa 1945-ig Hadik András volt, aki Mária Terézia generálisának leszármazottja. A földreform alkalmával a birtokot szétosztották és a kastély állami tulajdonba került.

A település lakosságának száma 595 fő.

 

Közigazgatás

Tornanádaska 1950-ig a bódvaszilasi körjegyzőséghez tartozott, majd 1965-ig önálló tanácsú község. Egészen 1970-ig Komjáti társközségét képezte, ezt követően pedig Bódvaszilasé. A rendszerváltást követően önálló községgé alakult, ma pedig Tornanádaska Községi Önkormányzata néven szerepel. Székhelye 3767 Tornanádaska, Kossuth út 47. szám alatt szerepel, képviselő-testületének létszáma pedig 5 fő a polgármesterrel együtt. A Bódvaszilasi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

 

Érdekességek

1793-ban a kastély vendége volt Robert Townson angol természetvizsgáló, aki útikönyvében részletesen beszámolt a kastélyról és az Alsó-hegyről.

 

Szolgáltatás

Tornanádaskán található egy óvoda, három kiskereskedelmi üzlet és egy vendéglátóhely. A kastély ma kisegítő iskolaként és nevelő otthonként működik.

A községtől 2 km-re északra „határátkelőhely” található Szlovákia felé.

 

(Fotók Tornanádaskáról a Google oldalon.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.