• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                                alt

 

Látnivalók

Mint ahogy a település neve is mutatja, a hajdani falu egy fából épült kápolna köré települt, amely egy tűzvészben részben megsemmisült. 1801-ben az itt lakók a régi kápolna helyén emelték a napjainkban is látható késő barokk stílusú református templomot, amelyhez 1806-ban építettek tornyot. A templom építésekor felhasználták a régi kápolna festett deszkáit is. A templom mennyezete növényi mintával díszített fakazettás szerkezetű és egységenként ismétlődik benne a liliom minta. 1977-ben műemlék jellegűvé nyilvánították az épületet. A templomban található 108 kg-os harangot 1907-ben Kárpátalján, Kisgejőcön öntötték.

A település további látnivalójaként megemlítendő a temető, ahol faragott fejfák lelhetőek fel.

A régi lakóházak a hagyományos népi építészeti emlékeket hordozzák magukon, mint például a fatornác és a kontyos tető. Ennek megfelelően a településrendezési terv is fő feladataként tűzi ki a hagyományos élhető galyasági, tornai falukép megőrzését azáltal, hogy az újonnan megvásárolt régi épületeket csak a hagyománynak megfelelő stílusban újíthatják fel.

A háborítatlan, festői szépségű természeti környezet, a turisták által kedvelt jó levegő, a csend igazi kikapcsolódást, jó pihenést nyújtanak.

 

Megközelítés                                                                                                                 GPS: 48.46156, 20.6182

Tornakápolna Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Kistérségben, az Aggteleki Nemzeti Park területén található. Miskolc megyeszékhelytől 63 km-re fekszik, elérése kizárólag autóval lehetséges a 26-os főúton haladva Sajószentpéterig, onnan Edelényen keresztül a 27-es úton, Aggtelek felé balra letérve Szin községen át, Szinpetriben balra kanyarodva lehet eljutni a településre.

A település tömegközlekedési eszközzel nem közelíthető meg.

(A település a Google térképén.)

 

Története

Tornakápolna a Galyaság szívében, az Aggteleki Nemzeti Park területén fekszik. Ez a kicsiny zsáktelepülés egy magaslaton helyezkedik el 350 méteres tengerszint feletti magasságban, gyönyörű kilátással a környező dombokra és a szlovákiai Tátra csúcsaira.

Az oklevelek először 1324-ben említik Tornakápolnát Kapulna néven, amely elnevezés arra utal, hogy a falu egy kápolna körül épült föl. Ekkor Tekus ispán leszármazottainak birtoka volt. A Torna előtag Torna vármegye székhelyére, Torna várára utal. A község 1406-tól Torna várának tartozéka. A hivatalos iratok szerint 1907-től nevezik a települést Tornakápolnának. A településnek 1910-ben 141 magyar lakosa volt, a település a XX. század elején Abaúj-Torna vármegye Tornai járásához tartozott.

 

Közigazgatás

Tornakápolna Községi Önkormányzatának képviselő-testületi létszáma is csak 2 fő, plusz a polgármester. A polgármesteri hivatal 3758 Tornakápolna, Dózsa György út 33. szám alatt található. A település Bódvalenkével, Tornaszentjakabbal, Becskeházával, Tornanádaskával, Komjátival Tornaszentandrással, Szinnel, Szinpetrivel és Bódvaszilassal alkot Közös Önkormányzati Hivatalt.

Szolgáltatás

Szállás: Fenyő Vendégház, Sas-vár, Vanda vendégház.

A településen mindössze egy kiskereskedelmi üzlet található.

 

(Fotók Tornakápolnáról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.