• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altalt

.

.

.

Látnivalók

A településen érdemes megtekinteni a Cserehátra, Tornai-dombságra jellemző tornácos házakat. Az utóbbi időben a csendre, pihenésre és a jó levegőre vágyó városi emberek vásárolják meg az üres épületeket, és hagyományos stílusban újítják fel azokat.

A falu görög katolikus temploma a betelepült ruszinok leégett fatemploma helyén épült fel a XIX. században. Az eredeti fatemplom XVIII. századi berendezése a tűzvész során elpusztult. Az ikonosztáz királyi ajtaja maradt csak meg, amit a templom jelenlegi, az 1980-as években készült ikonosztázába beépítettek. Az ikonosztáz  Kárpáti László munkája.

A település határában jellemzőek az út menti keresztek pléh Krisztusokkal, amik a görög katolikusságra utalnak.

Érdemes még megemlíteni a faluban fellelhető Kemencés dombot, amely számos rendezvény, fesztivál helyszínéül szolgál. A Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány tulajdona, itt rendezik évente a Gömör-Tornai Nyár fesztivál eseményeit. A csűr a színpaddal Dobos Péter tervei alapján készült az itteni, úgynevezett keresztcsűrök mintájára.

A faluban több népi lakóház tulajdonosa főleg  gyógynövény nevet választott a házának, de más elnevezésűekkel is találkozhatunk pl. Vadász, Tölgyfa, Hársfa stb. A Levendulás, Zsályás, Gyöngyvirágos, Eperfás, Rozmaringos házak már táblával ellátottak. A domborfaragott táblák Réti Szabó Sándor fafaragó keze munkáját dícsérik. Így ezek a házak is hozzájárulnak a falu egyedi hangulatának a kialakításához.

.

Megközelítés (GPS: 48.49172, 20.8186.)

Tornabarakony Miskolctól északra, Tornaszentandrástól délkeletre található zsáktelepülés a Barakonyi patak völgyében. A települést Miskolcról indulva Sajószentpéteren, majd Edelényen keresztül a 27-es számú főútról lehet megközelíteni Bódvaszilast követően Komjátinál jobbra lekanyarodva.

Tömegközlekedést választva bódvaszilasi átszállással érhető el a falu.

(FIGYELEM! Sok útvonaltervező tévesen tervezi az útvonalat, és Bódvarákón keresztül javasolja az utat. Ám itt csak bizonyos időszakokban használható földúton keresztül közelíthető meg a település. Használják a Komjátinál leágazó utat!)

(A település a Google térképén.)

 

Története

Az Árpád-kori települést az oklevelek először 1427-ben említik Barakon néven, amely egy személynévből eredeztethető. 1905-ben kapta a Torna előtagot, amely a többi településhez hasonlóan az egykori Torna vármegyéhez való tartozásra utal.

A település a XVII. századig a teljes Barakonyi család birtoka volt, ezután már csak leányágon birtokolták, egészen a XX. századig. A falu a török dúlás idején elnéptelenedett, pusztahelyként említik még az 1715. és 1720. évi összeírásokkor is. Új lakói a ruszinok lettek, akik itt letelepedve elmagyarosodtak.

A XIX. században a Gyulai család kezén található, tölgyerdőiről és sertéstenyésztéséről híres ekkor a település. Marhaállománya is nagy számú volt. A falu földjei rossz minőségűek, de legelőik kiválóak voltak, így ez volt a lakosság fő megélhetési forrása is. Piacoztak Kassán, Rákóra és Tornára pedig a bányákba mentek dolgozni.

A két világháború között a falu közösségi élete meghatározó volt, híresek voltak a barakonyi bálok, amire más falvakból is érkeztek az emberek. A történelem, Trianon sajnos mindezt megszűntette, szétrombolta. Bezárt az iskola, majd jóval később a bolt és a kocsma is. Az évek során Tornabarakony a népességét fokozatosan elvesztette, a falu állandó lakosainak száma 20 fő körül mozog, ami nyaranta megtöbbszöröződik az ideiglenes "lakókkal".

.

Közigazgatás

Tornabarakony község önkormányzata 3763 Tornabarakony, Dózsa György út 34. szám alatt található. A képviselő testület száma mindössze 3 fő a polgármesterrel együtt.

A faluban működik a Baráti Kör Tornabarakonyért Alapítvány, amely próbálja népszerűsíteni és ismertté tenni a települést, hogy ne tűnjön el a térképről, értékei megmaradjanak.

A Barakonyi Patakvölgy Egyesület fő céljai a helyi értékek megóvása, a környezet- és természetvédelem, terület- és vidékfejlesztés, falusi és agro turizmus kialakítása, fejlesztése, valamint az egészséges életmód segítése.

.

Érdekességek

A költő és politikus Barakonyi Ferenc Tornabarakonyban élt 1611-től valószínűleg 1671-ig. A Barakonyiak kiterjedt nemzetség voltak, sok más neves és vagyonos családdal álltak rokoni kapcsolatban.

A Wesselényi-féle összeesküvés után Barakonyi szemben állt a kurucokkal, akik úgy viselkedtek vele mint hatalmaskodó földesúrral, ellenséggel. Barakonyban 1668-ban felgyújtották asztagjait és csűrjeit. Tornáról 1675-ben elhajtották lovait, ugyanebben az évben Nádaskán felverték vermeit, és elvitték a bennük lévő gabonát. A kuruc mozgalom fellendülését már nem érte meg. Életének utolsó éveiben újra táblabíró, Torna megyében 1673-ban viseli ezt a tisztséget. 1675-ben halt meg.

Barakonyi Ferenc személyével sokat foglalkoztak a kutatók a XVII. század közepéről származó Teleki-énekeskönyv kapcsán. Egyesek az egész anyagot neki tulajdonították, így Barakonyi nagy mennyiségű, változatos hangú szerelmi költészet művelőjeként került bele az irodalmi köztudatba. Levéltári kutatások kapcsán azonban kiderült, hogy a Teleki-énekeskönyvben mindössze egyetlen egy ének az ő szerzeménye. Kétségtelen, hogy foglalkozott versírással, azonban még mindig sok téves állítás van Barakonyival kapcsolatban. Öreg korában verseket másolgatott, így joggal feltételezhető, hogy fiatal korában ő maga is írt verseket. Wesselényivel szoros kapcsolatban állt, akinek udvara nemcsak az országos ügyekben, hanem a korszak irodalmi életében is jelentős szerepet játszott. Barakonyi költészete is részben ebben a légkörben születhetett meg.

A Barakonyi-patak völgyében virágzik egy fokozottan védett vadvirág, a különlegességnek számító Kockásliliom, amely az ország számos védett helyén előfordul még. A vizenyős réteket, láperdőket kedvelő növényt a változó rétgazdálkodás miatt sok helyen a kihalás fenyegeti. Eszmei értéke 10.000 Ft.

Ennek a parányi településnek nagy előrelépést jelentett, hogy 2008-ban bekapcsolódott a Gömör-Tornai Fesztiválba, majd 2011-től a Gömör-Tornai Nyár eseményeibe. A településen minden évben megrendezésre kerül a Kisasszony napi búcsú.

.

Szolgáltatás

A településen több szálláshely is működik. Ezek a Tölgyfa vendégház, valamint a Zsályás Ház Ez utóbbi  szálláshely  Szép Kártya elfogadóhely is!

Az orvosi rendelő Bódvaszilason működik, illetve orvosi ügyelet van Szendrőben. A településen nem található egyetlen kiskereskedelmi üzlet, továbbá kocsma sem.

 

(Fotók Tornabarakonyról a Google oldalán.)

.

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.