• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt     alt

Látnivalók

A falu egyetlen látnivalója már messziről feltűnik a turistáknak, ugyanis a református templom egy meredek domboldalon áll. 1797-ben épült kőből, barokk stílusban a műemlék jellegű templom. A templomot kőfal veszi körül, mely támfalul is szolgált. A templom sötétzöldre festett, kazettás mennyezete egyidős az épülettel. A dísztelen templombelsőt vörös szélű lécek és kék színű deszkamennyezet fedi. A terem két végén faoszlopokkal alátámasztott fakarzat látható. A karzat díszítése során az 1761-ből való kazettákat használták fel, amelyeket az előző templom elbontásakor mentettek meg. A régi fakazettákat növénymotívumok, festett égitestek és állatfigurák díszítik. A falu temetője a Galyaságra jellemző, régi fejfás temetkezési helyek emlékét őrzi. A kősíremlékek száma viszonylag alacsony, viszont az emberarcú fejfák jellegzetesek és tiszteletet, méltóságot parancsolóak.

 

Megközelítés                                                                                                               GPS:48.44750, 20.60599

Teresztenye Borsod-Abaúj-Zemplén megye Edelényi kistérségének területén fekszik. Megközelítése Miskolcról indulva töbféleképpen lehetséges. Az egyik útvonal Edelényen át vezet a 27-es számú főúton, ahol Perkupa előtt balra kanyarodva Szőlősardó után következik az ország egyik legkisebb zsákfaluja, ennek távolsága 55 km. A másik útvonal, szintén Miskolcról indulva Kazincbarcikán, majd Rudabányán keresztül lehetséges, ennek távolsága 47 km. Aggtelek irányából is elérhető a falu, Trizs, Imola és Kánó felől.

A Miskolc-Tornanádaska vasútvonalon a legközelebbi állomás Perkupán található, ahonnan busszal lehet továbbmenni a faluba. A Volán járataival szintén el lehet utazni a településre, perkupai átszállással.

(A település a Google térképén.)

 

Történet

A falu első okleveles említése 1272-ből való. Ebben az időben Terestene szláv eredetű szóval illetik, ami nádast jelent. A teresztenyei bekötőúton lévő Baksa-hídról már 1324-ből származó iratokban olvashatunk.

A szőlőtőkék telepítését a XIV. században kezdték meg az Almás-tetőre. A településen folyó bortermelés tette igazán nevezetessé Teresztenyét. A reformáció 1540-ben hódított teret magának a faluban. A török dúlások korában a falu teljesen lakatlan volt. A XVIII. században ismét keresett lett a településen megtermelt bor, azonban az 1800-as években pusztító filoxéra járvány ezeknek a szőlőknek sem kegyelmezett.

A faluban lakó férfiak zöme az Edelény környéki szénbányákban, illetve a rudabányai vasérc-kitermelésnél találtak munkát, később a kazincbarcikai (berentei) vegyiműveknél.

Teresztenye az 50-es és 80-as évek között Szőlősardó társközsége, majd 1990-ig Perkupához tartozott. Később önálló lett. Az 1990-es évektől fokozatosan üdülőfaluvá alakult ez a kisközség.

 

Közigazgatás

Teresztenye község önkormányzata 3757 Teresztenye, Rákóczi Ferenc út 18. szám alatt található. A képviselő-testület három tagú a polgármesterrel együtt. A perkupai Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

 

Érdekességek

Magyarország egyik legnagyobb, mindmáig felfedezetlen, legalább 7 km járathosszúságú barlangrendszere húzódik itt meg. Az Aggteleki Nemzeti Park határa egészen a kis faluig terjed ki. A háborítatlan, csendes környezet a falusi turizmus központjává tette a községet e vidéken.

 

Szolgáltatás

Teresztenyén a következő szálláshelyek várják a falusi turizmus kedvelőit, ezek a Galyasági vendégház, Dió vendégház, Sziklakert, Panoráma falusi vendégház, Malomház és még egy vendégház a Rákóczi út 7. szám alatt.

A faluban mindössze egy vegyesbolt igyekszik a lakók igényeit kielégíteni.

 

(Fotók Teresztenyéről a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.