• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                          alt                alt

 

Látnivalók

Ha Szinpetri település nevét emlegetjük, akkor manapság mindenkinek ugyanaz a szó jut róla eszébe: a Nagy Könyv”. Ennek a településnek a hajdani vízimalma ad otthont ugyanis a világ legnagyobb könyvének, amely a Guiness Rekordok könyvében is szerepel. 2010 óta láthatják az érdeklődők. A kiállítás a História-völgy állomásai közé tartozik. A könyv az Aggteleki Nemzeti Parkról szól, kicsinyített másaként lehet lapozni is, a Nagy könyv lapozásához azonban 8 ember szükséges. Tulajdonosa, kiatalálója Varga Béla, mérnök ember - Argentínából hozatta a borítóhoz szükséges marhabőrt. A könyv mérete 4,18*3,77 méter, 346 oldalból áll, s összesen 1420 kilogrammot nyom. Nem ez az egyedüli látványosság a malomban. Helyet kapott itt egy egyedülálló papírmalom, ahol a látogatók saját maguk - segítők által - készíthetnek merített papírt is. A kiállítás a „Gutenberg Galaxis” nevet kapta, s rekonstruált nyomdaképek igyekeznek a látogatók elé tárni a papírkészítés és az első nyomtatás fortélyait. Különlegesség, hogy a helyreállított vízimalom hajtja a cellulóz-aprító gépet. További termeket bejárva pedig Gutenberg dolgozószobája tárul elénk, ahol magunk is bebújhatunk a betűszedő, a nyomdai inas, s a kiadó bőrébe is. Az épületegyüttesben igényesen kialakított kávézó is működik

A falu látnivalója közé tartozik a műemlék jellegű református templom, amely 1794-ben épült késő barokk stílusban. Különlegessége, hogy a toronysisakot később kapta meg az épület: 1877-ben ugyanis tűzvész pusztította el az iskolát, a parókiát és a templom egy részét is, utóbbit viszont egy éven belül sikeresen felújították, s ekkor készült el a torony sisakja. A református parókai gyülekezeti termében helyet kapott az „És évszázados ezüst kehelyből ártatlan vérét isszák” című kiállítás, amely a XVII. század végétől kezdődően mutatja be a település és az egyház történetét.

A községben sétálva felfedezhetjük, hogy sok ház őrzi a népi építészetre jellemző vonásokat, s ezek közül is a perkupai stílusjegy elterjedése a legfontosabb.

 

Megközelítés                                                                                                               GPS: 48° 29′ 2″, 20° 37′ 28″

Szinpetri az Aggteleki Nemzeti Park délkeleti határán, a Jósva-patak mentén helyezkedik el. Szinpetri Szintől 3 kilométerre, Edelénytől 33, Miskolctól pedig közel 60 kilométerre található. Közúton és tömegközlekedéssel is könnyen megközelíthető. Edelény után a 27-es  főúton haladva Szendrőlád- Szendrő-Szalonna-Perkupa-Szin településeket elhagyva érhetjük el a községet. A legközelebbi vasútállomás Jósvafő-Aggtelek elnevezésú megálló, onnan autóbusszal juthatunk el ide.

(A település a Google térképén.)

 

Története

A falu történelme egészen visszanyúlik a bronzkorba, régészeti kutatások bizonyítják ugyanis, hogy már abban az időben is otthont adott a kor emberének. Középkori okiratok is megemlítik: a XII. században a Petri család birtoka, majd a XIII. század végére pedig Tekus ispán kezére került, s halála után nagyon sokáig családja irányította a birtokot. Az egyik legfontosabb adat 1340-ből maradt ránk, ez az oklevél a család birtokainak az elosztását tartalmazza. A település neve összetett szóból áll: az első tagja a szomszédos Szinre utal, a második pedig a magyar Péter személynévnek az i-képzős származéka, melynek jelentése Péteré. A községet korábban Gálospetriként is említik.

 

Érdekesség

A XVI. század végén, 1595-ben a források említenek egy bizonyos református templomot, amely a településhez tartozott, azonban ennek a helye és sorsa ismeretlen számunkra. Az viszont biztos, hogy 1758-ban egy fatornyos református temploma volt a falunak, sajnos azonban ez valószínűleg 1791-ben leégett és a berendezéséből csak egy faládika maradt meg, 1773-as dátummal.

 

Közigazgatás

Szinpetri Község Önkormányzata a 3761 Szinpetri Dózsa György út 58. szám alatt található. A képviselőtestület tagjai és a polgármester összesen 6 főt foglal magában. A Bódvaszilasi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

 

Szolgáltatások

A faluban egy élelmiszerbolt és egy kocsma működik, valamint az iskola és az orvosi rendelő is megkönnyíti az itt élők életét. Néhány kilométerre található Szelcepuszta, amely vadban gazdag erdőivel ma is jelentős vadászterület. Itt Turistaház, valamint Vadászház is várja a pihenni vágyókat, bár ezek közigazgatásilag Szinhez tartoznak.

 

(Fotók Szinpetriről a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.