• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                           alt

Látnivalók

A település látnivalói közé tartozik a római katolikus kápolna, amely klasszicista stílusban 1800 körül épült, és a falu Szinpetri felőli végén található. Érdemes megnézni a hajdan leégett, de mára már teljesen újjáépített református templom is.

Az egykori perkupai stílusú lakóházakat mára már átépítették, de kettő szerencsére a Szabadság út 9. és 11. szám alatt megmaradt, így a falu meglátogatásakor ezeket az épületeket sem szabad kihagyni. Műemléki védettséget élveznek. Szelcepusztán Horthy Miklós vadászkastélyán kívül a Gedeon-kúria is látványosságnak számít.

A nevezetességek közé tartozik még az úgynevezett „Deák-féle” malom is. A falunak egykoron 3 vízimalma volt, mára sajnos csak ez az egy maradt ránk.

 

Megközelítés                                                                                     GPS: 48.49730, 20.66071

Szin község a Jósva-patak mentén fekszik, az Aggteleki karszt délkeleti részén, Aggtelektől 15, Edelénytől 29 kilométerre, Miskolctól 55 kilométerre található. Határa az Aggteleki Nemzeti Park része. Miskolcról a 26-os úton haladva a 27-es számú útra áttérve Szendrő irányába Perkupa után balra letérve (Aggtelek irány) érhető el. Szinre a Borsod Volán járataival Miskolc-Edelény-Jósvafő útvonalon juthatunk el, önálló vasúti állomással nem rendelkezik, a legközelebb Jósvafő- Aggteleken található.

(A település a Google térképén.)

 

Története

Szin község nevét már a középkori okleveleken is olvashatjuk, akkoriban viszont Színnek és Szénnek is megnevezik. Neve tehát vagy a szénből, mint bányászati kincsből, vagy mint gazdasági épületet jelentő főnévből származik. A XII. században a tornai királyi erdőuradalomhoz tartozott, a XIII. század végén pedig már egy úgynevezett Tekus ispán családi birtoka része volt. Egy 1340-ben származó oklevélben Zeyn néven olvashatunk róla.

1399-ben már kőből épült tornyos temploma is volt, és a XVII. századig ez a református egyházhoz tartozott. A templom a Thököly- szabadságharc idején felégett, ugyanis a falu a harcban szolgáló kurucok mellé állt, s ennek megtorlásaként Sobieski János lengyel király Bécsből hazafelé térve felgyújtotta az épületet. A leégett református templomot 1804-ben kezdték el újra felépíteni, ekkor már késő barokk stílusban, toronysisakját viszont csak később, 1894-ben kapta. Orgonáját a XX. században, 1932-ben Ringer Ottó építette. A templom bejárata mellett pedig a II. világháború szini hősi halottjainak emlékét őrző táblát helyeztek el. A református templom mellett a település szélén egy klasszicista stílusú római katolikus kápolna is található, amely a múlt század első felében épült.

Az évszázadok során a falu lakosságának a legfőbb jövedelme a bortermelésből származott.

 

Közigazgatás

Szin 1950 és 1966 között önállú tanácsú község volt, majd 1966 és 1990 között közös tanácsa lett Szinpetrivel, 1970 és 1990 között pedig Tornakápolnával is. Szin Község Önkormányzata 3761 Szin, Szabadság út 18. szám alatt található. A képviselő testület a polgármesterrel és az alpolgármesterrel együtt 8 fő. A Bódvaszilasi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

 

Érdekesség

A falu szülöttje Izsó László, parasztköltő, aki 1891-1986-ig élt.

Emellett 1965-ben a községben forgatták „Az orvos halála” címú filmet is, melynek főszereplője Páger Antal volt.

Különlegesség, hogy a település népi építészetének emlékei jórészt a perkupai kőművesek munkájáról árulkodnak, az ő ízlésüket tárják elénk. 1987-ben és 1989-ben a Szabadság utcán három lakóházat nyilvánított az akkor még Országos Műemlékvédelmi Felügyelőségnek nevezett szervezet műemlékké. Az egyik műemlékké nyilvánított épület a XVIII. században épült, és a Gedeon-kúria nevet viseli, a másik kettő pedig népi lakóház.

A falunak három lakott külterülete is van, Alsómalom, Felsőmalom és Szelcepuszta. Szelcepusztán építették az 1930-as években Horthy Miklós egyik vadászkastélyát, ami jelenleg turistaházként működik, s még most is a vadászok egyik kedvelt színtere. Erdészeti Erdei Iskola Tanösvény vezet oda illetve a környékére.

 

Szolgáltatások

Szinben az általános iskola, valamint napközi otthonos óvoda mellett orvosi rendelő is rendelkezésre áll a település, valamint a környék lakói számára. A gyógyszertár kedden, illetve csütörtökön csak egy-egy órára van nyitva. 3 élelmiszerbolt is működik a községben.

Emellett Szelcepusztán, az egyik külterületén Turistaház, valamint a Szelcepusztai kastélyszálló is várja a pihenni vágyókat. A Turistaház a Szabadság út 84., a Vadászház pedig Szelcepuszta 113. szám alatt található.

 

(Fotók Szinről a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.