• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                           alt

 

Látnivalók

Rakacaszenden a református templom az, ami országos szinten is jelentős műemléknek mondható. A román kori épület érdekessége az, hogy 1820-ig „kettős” templom volt. A mai templom elődje a XII. században épülhetett téglából, amit a XIII. században megtoldottak egy nagyobb kőfalazatú templommal. A XII. században épült templomrészt sekrestyeként használták, mindaddig amíg 1816-ban el nem bontották. A négyszögletes alaprajzú szentélyben és a diadalívben valószínűleg XIV. századi freskótöredékek láthatók. A szentély egyenes záródású, melynek északi és déli részén is egy-egy keskeny román kori ablak található a hajó déli falán pedig három hasonló ablak van. 1820-ban a hajó nyugati falát elbontották és íves alapú toldalékot építettek hozzá. A szentély falán új bejáratot alakítottak ki, ami fölé emelték a harangtornyot. A szentélyben és a hajóban XIV. századi festmények kerültek feltárásra a mész- és vakolatréteg alól. A képeken gótikus keretbe foglalt apostolok mellképe és egy püspök alakja látható. A deszkákból kialakított levés- és virágmintával festett mennyezet korábbi része 1657-ben készült a második résszel egy bővítés során egéészült ki 1824-ben. Az épületben található berendezések közül a legértékesebbek a XVII. századi Mózes- szék és az 1824-ben készült faragott családi padok. A templom festett famennyezete Magyarországon a második legrégebbi eredeti helyén található alkotás a szentsimoni után.

A község görög-katolikus temploma 1877-ben épült meg a Rózsa-dombon. A templomban található kovácsoltvas képállvány a XX. század második feléből való. A magas dombra épült templomot a 2000-es években teljes egészében felújították.

 

Megközelítés                                                                                      GPS:48.46039, 20.83830

A Szendrői- hegység lábánál, a Rakaca- patak völgyében épült fel ez a kis Bodrosi falu. Miskolctól 56 km-re, Szendrőtől 18 km-re, északra található. Megközelíteni legkönnyebben a 27-es főútról Szalonna irányából lehet Meszesen és Rakacán keresztül. Azonban Hidvégardó felől is eljuthatunk a faluba a 3. számú főútról lekanyarodva. A Volán járataival a Miskolc- Debréte útvonalon közvetlen megállóhely van a településen. Vasúti megállóhelyel nem rendelkezik, a legközelebbi állomás Szalonnán található.

(A település a Google térképen.)

 

Története

A település régi elnevezése Szend volt, melyről 1273-ban tettek először említést Zenth alakban, ami az ősi magyar Zem személynévből ered és a szem főnevünkre utal. A Rakaca előtagot csak később kapta meg a rajta keresztül folyó patakról. Első írásos emléke a XIII. századból való, amikor IV. László odaadományozta Tekus fiának.

A község egyháza már a XII. században is fennállt, erre a református templomot körülvevő falak szolgálnak bizonyítékul. Az 1330-as évekből származó tudósító szerint az egyházat Szűz Máriáról nevezték el. 1541-ben a harcokban a törökök elfoglalják és fel is dúlják a falut, ami csak a XVI.-XVII. század fordulóján népesül be újra. A középkorban jelentős birtokosa a területnek I. Rákóczi György fejedelem volt, aki felesége, Lorántffy Zsuzsa révén lesz tulajdonos. Ebben az időben a települést Rakoczya Szend-nek nevezik.

A Rákóczi-szabadságharc bukását követően több birtokosa is volt a területnek. 1864-ben Birossy János jegyző mészkőbányászatról tesz említést a Kopasz-hegyen. Birossy elmondása szerint a mész kereskedése jelentette az egyetlen megélhetési forrást, mivel a község határa igen terméketlen.

A két világháború között római és görög katolikus valamint református iskola is működött itt. 1956-ban lett ismert a település a „szendi csoda” kapcsán, amikor is a közeli erdőben Szűz Mária jelenéséről beszéltek.

 

Közigazgatás

A polgármesteri hivatal 3826 Rakacaszend, Fő út 13. szám alatt található. A polgármester munkáját az alpolgármester és a négy képviselő segíti. Rakacaszend a Rakacai központú körjegyzőség része Debréte és Viszló mellett.

 

Érdekesség

A településen áthalad az országos KÉK túra útvonala a műemlék templomot érintésével.A KÉK kereszt jelzés a Rakaca-tóhoz vezeti a gyalogos túristákat.

 

Szolgáltatás

A községet 1960-ban látták el villamos energia szolgáltatással.

A községben óvoda és álltalános iskola is működik. Ez utóbbit 1999-ben sikerült újra megnyitni, amit napjainkban a görög katolikus egyház működtet.

Két kiskereskedelmi üzlet is működik itt a három vendéglátóhely mellett.

 

(Fotók Rakacaszendről a Google oldalon.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.