• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                              alt

Látnivalók

Perkupát valaha a száz kőműves falujának is nevezték. Ezek a mesteremberek hazahozták tapasztalataikat a „nagyvilágból” és ezeket a díszítő elemeket keverték a népi építészet elemeivel a saját házaikon. Ennek a perkupai stílusnak a jegyeit őrzik a Petőfi utca parasztházai, közülük pedig a Tájházban tájékozódhatnak az akkori hagyományokról, berendezési szokásokról. A településen két templom található. A kőfallal kerített református templomot 1797 és 1799 között építették, miután a régi leégett. A római katolikus templom 1865-ben épül Ybl Miklós tervei alapján. Perkupáról indul a 2,5 km hosszú Bódva-völgyi tanösvény, melynek végpontja a Bódva-völgyi Madárvonulás- kutató és Természetvédelmi Tábor. A tanösvény augusztus közepétől október végéig, a tábor működési idejében látogatható.

 

Megközelítés                                                                                                                      GPS:48.4714, 20.6896

Perkupa Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi részén, az Aggteleki Nemzeti Park területén, a Bódva folyó völgyében, a 27-es főút mentén fekszik. Miskolctól 50 km-re, északra található. Edelényen keresztül közelíthető meg. Eljuthatunk a faluba Edelényből induló autóbusszal valamint vonattal is, mely Miskolc Tornanádaska között közlekedik. Környező településekként Szalonnát említhetjük, ami 5 km-re található, Szint 6 km távolságra és Varbócot, ami szintén 5 km-re van a településtől. A legközelebbi város Szendrő 10 km-re van Perkupától közúton.

(A település a Google térképen.)

 

Történet

Perkupát először 1340-ben említik Precopa néven, 1562-ben pedig a törökök felégették. A XVI. századtól a népesség döntő többsége református volt. 1686 után az Esterházy család tulajdonába került, a szádvári uradalom részeként. 1896-ban épült a vasútállomása és 1919-ben pedig Szalonna és Perkupa között húzódott a cseh csapatok demarkációs vonala.

A településtől északra egy anhidrit bánya üzemelt, ahol a terméket először helyben őrölték és talajjavításra használták. Később ezt a bányát az őrlőüzemmel együtt bezárták, majd évekig egy díszkő megmunkáló üzem működött a helyén. Miután ezt az üzemet megszűntették, megépült Magyarország első klímagyára, ami sajnos nem kezdte meg működését az építtető cég csődhelyzete miatt.

 

Közigazgatás

Perkupa Önkormányzata 3756 Perkupa, Kossuth Lajos út 12. szám alatt található. A képviselő- testület létszáma mindösszesen 5 fő a polgármesterrel együtt. Perkupa az Edelényi járásközpont tagja.

 

Érdekességek

Perkupán jellemzően sajátos ételek, amelyek nem csak a településre, hanem a környező falvakra is jellemzőek. Ezek például a herőce, a zsámiska, a görhe, a sztrapacska, és a krumplilángos.

Perkupa ismertségét öregbíti az a tény is, hogy itt született 1933-ban Kalász László költő. Később azonban elköltözött a településről és Szalonnán lett tanár és könyvtáros. Irodalmi munkássága elismeréseként Radnóti-, József Attila-, és Szabó Lőrinc-díjjal is jutalmazták. Verseinek a témája gyakran kötődik a tájhoz, a természethez. 1999-ben halt meg Szalonnán a térség egyik legkiemelkedőbb alakja, aki az irodalom terén jeleskedett.

 

Szolgáltatások

A községben több és különféle szálláshely vagy vendégház is megtalálható, amik közül a vendégek kedvükre válogathatnak. Perkupa területén működik a Lilla akác vendégház, a Hegyalja vendégház és az Őrhegy vendégház.

Továbbá 5 vegyesbolt, 2 italbolt, 1 posta, 1 virágbolt 1 főzőkonyha és 1 büfé szolgálja ki a lakosokat.

Lehetőség van gyalogosan vagy kerékpárral túrázni vagy akár a vízi sportokat kedvelők vízi- túrán is részt vehetnek.

Perkupa a Galyasági Településszövetség tagja.

 

(Fotók perkupáról a Google oldalon.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.