• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                          alt

 

Látnivalók

Ha Nyomáron járunk érdemes megnézni a református templomot. A római katolikus templom egy tűzvész után újjáépített kápolna nyomán épült,1822. júliusában áldották meg és Keresztelő Szent János lett a védőszentje. A 1878-1879 épült templomot használja az egyházközség. 1904. november 13-án került sor az orgona ünnepélyes felszentelésére, amit a templomban állítottak be. A hangszeren elsőként a Szózat dallamai szólaltak meg. 1912-ben Temesvárott 2 új harangot öntetett a gyülekezet. 5 évvel később közadakozásból - leginkább amerikás nyomáriak adományaiból - új és díszesebb harang került a régi helyére, amely jelenleg is a templom részét képezi.

 

Megközelítés                                                                                     GPS: 48,27603, 20.81688

Nyomár Miskolctól 23 km-re, Edelénytől 13 km-re északra, a Hangács patak mentén található. A község Miskolcról Boldva irányába haladva a Zilizi elágazásban jobbra letérve érhető el. Edelényből kiérve könnyebben elérhető a település Damak felé haladva, a település előtt lévő mezőgazdasági útról megközelítve. Tömegközlekedési eszközzel - busszal - a falut Miskolc és Edelény irányából egyaránt elérhetjük, ritkán használt vasúti megállója Ziliz.

(A település a Google térképén.)

 

Története

A község nevét elsőként a XII. századból való oklevelek említik, azonban valószínűsíthető, hogy a település múltja sokkal régebbre nyúlik vissza. A korábbi időkben Nomár, Nyomár alakban említik az írásos emlékek, amely szavak a „nyom” igéből származhatnak, mely a településen folyó mezőgazdasági tevékenységre utal, de az is meglehet, hogy személynévre utal az elnevezés. A XV. században a település nagy része a Nyomári család birtokában volt. A XVI. században a község Abaúj megye részét képezte.

A török dúlások ennek a községnek sem kegyelmeztek, felgyújtották, kirabolták, majd adófizetésre kötelezték a település lakóit.1825-ben a lassan virágzásnak induló települést ismét tűzvész sújtotta, amikor is elpusztult a falu református temploma, iskolája és több háza is. A Helytartó Tanács Erdélyben és Magyarországon gyűjtést szervezett a templom újjáépítésére, az adományból 1825-1829 között újjáépítették a templomot és az iskolát.

A településen a legnagyobb birtokosnak a két világháború között Lakatos Géza számított. Az 1945 utáni földreform alkalmával az ő földjeit osztották szét, 4 év múlva ezen földeken találhat gazdasági épületek felhasználásával alakult meg a Termelő Szövetkezet Remény néven.

A települést 1961-ben villamosították,a település történetében meghatározó volt a szőlőművelés és a gyümölcstermesztés, amit régi iratok és a Hangács falu feletti ősi pincék is alátámasztanak.

 

Közigazgatás

A község 1950-ig a Hangácsi Körjegyzőség része volt, mára a Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. Nyomár Község Önkormányzata 3795 Nyomár, Szabadság út 45. szám alatt található, a képviselő-testület tagjainak száma 5 fő a polgármesterrel együtt.

 

Érdekességek

Nyomáron élt Ragályi Tamás (1785-1849) reformkori lapszerkesztő, politikus, Borsod vármegye országgyűlési követe, majd alnádor, Kazinczy Ferenc barátja.

A település híres szülöttje Szathmáry Király Ádám, aki a Boldvai Általános Iskola névadója is egyben. A Szathmáry Király Ádám emlékét őrző emlékmű a Polgármesteri Hivatallal szemben található. A Szathmáry család sarja II. Rákóczi Ferenc fejedelem nemes apródja, bujdosó társa és naplóírója volt, valamint Mikes Kelemen apród társa. 1992. nyarán, születésének 300. évfordulóján boldva, Hangács, Nyomár községek egy közös ünnepségen emlékeztek meg róla, amikor is felavatták Nyomár község főterén az önkormányzat által készítetett emlékkövet.

 

Szolgáltatások

A körzeti általános iskola Boldván található.

Nyomáron működik a Turul Vendégház, mely a volt TSZ tanya, a Kakas-tanya helyén áll. A vendégházat egy magtárból alakították ki.

A településen kialakítottak egy hangulatos játszóteret is, valamint megemlítendő szolgáltatási forma, hogy két kiskereskedelmi üzlet is működik a faluban.

 

(Fotók Nyomárról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.