• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                        alt                 alt

 

Látnivalók

Református műemlék templom a falu központjában található kőfallal körbevett templom, 1804-ben épült késő barokk stílusba. Alaprajza arra utal, hogy középkori átépítéssel készült. Mai külsejét 1912-ben kapta. Az egyház értékes kegytárgyai között találhatjuk egy 1693-ból származó kelyhet, melyet Striegler György pozsonyi ötvös készített és egy XVII. századi ezüstpoharat.

A Római katolikus templomot Komjáti település katolikusai 1938-ban a szilasi Upponyi János plébános idejében építették  maguknak, azelőtt csak a reformáció megjelenése előtt volt templomuk. 1940-ben a Szűz Mária Szent Szíve tiszteletére fölszentelt templom a XX. század végére életveszélyessé vált. Tornya kivételével elbontották és egy újat építettek a korábbi hajó mögött.

A település központjában található a világháborús emlékmű, a „Turul”, melyet 2000-ben avattak fel.

A legszebb falusi népi lakóházakat a református templom felé vezető úton láthatjuk. Komjáti, Petőfi út 11. szám alatti található népi lakóház, amely őrzi a Komjáti család címerét. 

A Fáy család XIX. században épült kastélyát, a Fáy kúriát Bódvaszilas felé eső falurészen találjuk. A család sírkertje az Alsó-hegy oldalában áll, ószázsnarancsfák (maclura pomirefa) árnyékában. Az épületet az önkormányzat kultúrházként működteti, ahol közösségi rendezvényeket tartanak.

A településtől 1 km-re található Vízimalom egykor a Nehoda-malom nevet viselte. 1935-ben épült. Ez volt a találkozások és a társas élet színhelye. Kertjében áll egy kiszáradt, vén mocsári tölgy hatalmas tuskója. A közelében látható a hajdani tulajdonos által állíttatott  kőkereszt talapzata - egyedi felirattal. A keresztet 2013-ban egy vihar ledöntötte és összetörte. Felújításra vár. A malmot és környékét viszont felújították. Turisztikai paradicsom, pihenőközpont alakult ki, parkkal és erdősávval övezve, Malomtanya Vendégház néven.

A História-völgy program egyik eredményeként valósult meg Komjátiban a Csodaporta 2011-ben átadott vadonatúj építménye, de a térségre jellemző építészeti stílusban, tornáccal, timpanonnal. A portán három hagyományos mesterség mutatkozik be, kettő – a szövés és a fazekasság – az épületen belül, egy – a fafaragás – a fedett színben, amely teret ad helyben készített tárgyakból nyíló kiállításoknak is. E program keretén belül tekinthető meg a „Fába faragott szépség” – a Bódva-völgyi fatornácok és kapuk elnevezésű kiállítás, mely bemutatja a fatornácok és kapuk hagyományos motívumait.

 

Megközelítés                                                                                                               GPS: 48.54550, 20.76300

Komjáti Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, Miskolctól 54 km-re északra található. Közúton Miskolcról indulva a 26-os számú főúton Sajószentpéterig, onnan a 27-es számú főúton továbbhaladva Edelényen át, Szendrő, Szalonna, Perkupa majd Bódvaszilas után érhető el.

Vasúti közlekedéssel a Miskolc-Tornanádaska vonalon érhető el, saját megállóhellyel is rendelkezik.

(A település a Google térképén.)

 

Története

Komjáti Árpád-kori település. Első írásos említése 1283-ból való. IV. László ekkor adományozta Vid fia Zsengének. Akkori elnevezése a Komnati a szláv eredetű komnata főnévből származik, amely lakószobát jelent. A középkortól nemesi kézen lévő település, így a XV. században a Kőszegiek, Lenkeiek, Komjátiak tulajdona. 1347-ben Nagy Lajos, majd 1415-ben Zsigmond király megerősítette a Kőszegi és Komjáti családokat birtokaikban és 1425-ben Konstanzban címert is adományozott nekik. Ez a címer ma már csak a Komjáti református templom közelében, egy kis ház oromfalán látható. A falut 1427-ben a jobbágyporta összeírások idején Zsenge leszármazottainak, a Kőszegi család birtokában volt, majd a Lenkei és Bede családok kezében, 1484-ben pedig már a Himfy család tulajdonában került. 1579-ben Komjáti János török fogságba esett, így kiszabadulása érdekében zálogba adta komjáti birtokait Rákóczi Zsigmondnak 225 magyar forintért. Egy 1670-es feljegyzés tanúskodik róla, hogy a falu végén, a Bódva partján állt egy palánkkal kerített, kétszintes, faszerkezetű, nemesi udvarház, mely feltehetőleg a Komjáti Zsigmondé és családjáé volt. Sajnos ennek mára semmi nyoma nem maradt.

A török időkben a település lakossága megfogyatkozott, népessége teljesen kiapadt. Egy 1720-as összeírás szerint, mindössze 3 magyar jobbágy család lakott itt.

A XVIII. században Komjáti lakói mind református vallásúak voltak, egyházukat 1735-ben alapították. Temploma és parókiája is a nemesi birtokból volt kihasítva.

Az 1848/49-es szabadságharc idején Komjáthy Sámuel Torna vármegye alispánja tartotta a települést fennhatósága alatt. Birtokai örökléssel és szerzeményként a XIX. század végére Fábián János, az egyesített Abaúj-Torna vármegye alispánjának kezébe mentek át. 1896-ban épült ki a tornai vasútvonal állomással a falu végén.

Az 1930-as évek végén római katolikus, református népiskolával és általános iskolával is rendelkezett a település. Ekkoriban legnagyobb birtokosa Fáy Barna földszolgabíró és Pongrácz Ernő voltak.

A település lakosainak száma 290 fő.

Közigazgatás

1950-től önálló tanácsú községe. 1970-1990 között Bódvaszilas társközsége. 1990-ben megalakultak az önkormányzatok, és Komjáti községi Önkormányzat körjegyzőségi székhellyé vált.

Komjáti községi Önkormányzat 3765 Komjáti, Petőfi S. út 13. szám alatt található. Az önkormányzat képviselő-testülete 4 fő beleértve a polgármestert is. Körjegyzőségi székhely volt, majd 2013. január 01-től a Bódvaszilasi Közös Önkormányzathoz csatlakozott. A társuló települések Bódvaszilas, Komjáti, Tornanádaska, Tornaszentandrás, Szin, Szinpetri, Tornakápolna, Tornaszentjakab, Bódvalenke, Becskeháza.

    

Érdekességek

 A település északi lábánál húzódó Alsó-hegyen bővízű karsztforrások fakadnak, a Vecsem és a Pasnyag. Utóbbi forrást 1980-tól vízművel foglalják, melynek vizét a környék lakossága fogyasztja.

Az ószász-narancs egy Észak-Amerikából származó lombhullató cserje. A Fáy család sírkertjében, az Alsó-hegy lábánál fellelhetők.

Komjáti vasúti megállóhellyel rendelkezik, azonban a megállóhely épületét 2009-ben elbontották, így váróterem és jegykiadás sincs a helyszínen. A megálló azonban rejteget némi érdekességet. A lebontott épület melletti elkerített területen egy kerekes kút és egy ritkaságnak számító verem található, mely kívülről egy dombnak látszik. Az ilyen vermeket elsősorban élelmiszer raktározására vagy jégveremként használták.

Szolgáltatások

Szálláshelyek: Napfény Vendégház, Diókert Vendégház, Malomtanya Vendégház, Református Ifjúsági Szállás

A községben kiépített  vezetékes ivóvíz- és gázhálózat van. A közcsatorna hálózat még nem épült ki.

A településen általános iskola, óvoda nem működik, e tevékenységek ellátását közös fenntartású intézmények biztosítják Bódvaszilason, ahová a helyi gyerekek a Borsod Volán járataival jutnak el.

Komjáti községben háziorvosi és védőnői szolgálat működik, melyhez körzetileg Tornanádaska és Tornaszentandrás is hozzátartozik.

Posta Hivatal nem működik, a postai szolgáltatásokat Mobil Posta biztosítja.

Egy vendéglátóhely és 2 kiskereskedelmi üzlet is található itt.

Működik még a községben teleház és falugondnoki szolgálat is. Utóbbi az idősek és rászorultak részére teljes körű szolgáltatások, pl.: orvosi vizsgálatra szállítás.

 

(Fotók Komjátiról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.