• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                          alt

 

Látnivalók

A falu nagyon szép, szinte érintetlen környezetben fekszik. A csend, a jó levegő, a barátságos emberek, a jelzett túraútvonalak vonzó tényezők a városi zajból menekülők számára.

A falu érdekes látnivalója a dombtetőre épült görög katolikus templom, mely több km-ről szemébe ötlik az érkezőnek. Érdemes felmászni a templomhoz: szép kilátás, a falu teljes panorámája tárul elénk. A Rákóczi-szabadságharc után telepítettek a községbe rutén jobbágyokat. Kezdetben Felsővadász filiája volt az egyházközség, 1783-ban önállósult. Először fatemplomot építettek, amely tűzvész áldozata lett, újabb fatemplomukat a felsővadászi templom anyagának fölhasználásával építették meg a század közepén, 1765-ben még nem volt ikonosztázionja. A hívek kőtemplomot szerettek volna maguknak építeni. Az anyagiak előteremtése érdekében egyezségre léptek a Vay uradalommal: a község 12 éven keresztül elvállalta az aratási és cséplési munkálatokat, az érte járó bérüket az idő leteltével egyben kérték. Munkájuk eredményeként 1846-ban már állt a kis kőtemplom, amelyet Szent Miklósnak szenteltek. 1898-ban egy nagyobb renoválás alkalmával, amikor a templomot először kifestették, a hívek kérésére a búcsút október elsejére helyezték. 1925-ben és 1989-ben a templomot kifestették. Ikonosztázionja a XIX. század közepéről származik, képeit Boda József, eperjesi egyházmegyei festő festhette.

 

Megközelítés                                                                                       GPS koordináták: 48.39750, 20.87683

Irota Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, Miskolctól 40 km-re északra található. Miskolcról indulva a 26-os számú főúton haladva Sajószentpéterig, onnan a 27-es számú főútvonalon tovább haladva Edelényen át Damak, Hegymeg és Lak után érhető el.

Irotára a Borsod Volán naponta menetrend szerint közlekedtet járatokat. Tömegközlekedési eszközzel az Edelényből induló autóbuszokkal érhető el. 

(A település a Google térképén.)

 

Története

Első okleveles említése egy 1320-ból származó határjárási jegyzőkönyvben található, majd az 1499-ben kelt írás szerint Thezéri László birtoka.

A török elpusztítja a községet, sokáig lakatlan a terület. Később a felsővadászi Rákóczi Zsigmond birtokába kerül a környék és Irota is újratelepül (a törökbarát főúr nem engedte megadóztatni a lakosságot). II. Rákóczi Ferenctől a szatmári béke után a többi birtokával együtt elkobozza a Kamara, majd ez a terület is Meskó Jakab kezére kerül. Az új tulajdonos jelentős számú szlovákság betelepítésével pótolja a hiányzó lakosságot.1846-ban készült el a népesség jelentős hányadát kitevő görög katolikus hívek számára a kőtemplom. Előtte fából készült temploma volt a településnek. A lakók jelentős anyagi áldozatot hoztak az építkezés érdekében.

A település első egyházi tulajdonú iskolája egy parasztház volt, amelyben 1846-ig (vagy 1888-ig) folyt a tanítás. 1886-ig oroszul tanítottak. 1890-ben épült egy új iskola, s 1938-ban újra új épületet kaptak az irotai iskolások. 1948-ban államosították az iskolát.

A XX. században a falu területének nagy része a Fáy család birtoka. Az ekkor több, mint 400 lakosú falu népessége a háború óta folyamatosan csökken, a tsz. megszüntetése óta nincs munkalehetőség a környéken. Pedig a faluban a múlt században tégla- és cserépgyártás is folyt, az itt kitermelt kő pedig a környék építkezésein került felhasználásra. Az 1989-es rendszerváltozást követően önálló, körjegyzőségi központtal rendelkező község

Központi támogatással: kiépült a telefonhálózat, megépült a ravatalozó, korszerűsödött a közvilágítás, a Csereháti Településszövetség révén kézművesházat nyitottak a község főterén, mely ma már magánkézben működik.

A település lakosainak száma 70 fő.

 

Közigazgatás

Irota Községi Önkormányzat a 3786, Irota Petőfi Sándor utca 66. szám alatt található és a Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

 

Érdekességek
Irotán a polgármesteri hivatalon kívül más intézmény nem működik, minden közintézmény Lak községben található.

A településen falugondnoki szolgálat működik. A település egy falugondnoki gépjárművel rendelkezik, mellyel a körjegyzőséggel, a szolgáltatásokkal, intézményekkel való kapcsolattartást oldják meg.

A temető az egyház tulajdonában van, de fenntartását, karbantartását az önkormányzat végzi.

 

Szolgáltatások

Szálláshelyek: Talentum Falusi üdülő és a Túl az Óperencián Vendégház

 

(Képek Irotáról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.