• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                          alt

 

Látnivalók

Az ide látogató megtekintheti Szathmári Király György Egyháztörténeti Múzeumot.

Helyi kezdeményezésre, támogatók segítségével 2002 tavaszán feltárták a hangácsi református templom altemplomát, felújították a hajdani kastély földszintjét és kialakították benne az egyháztörténeti múzeumot. Itt láthatóak a Szathmáry Király család arcképcsarnokának megmaradt darabjai, az úrasztali edények, textilek gyűjteménye helyből és a környező településekről, továbbá a vidék híres-neves szülötteinek, alkotó papjainak, tanítóinak tárgyi emlékei (oklevelek, fotók, könyvek, levelezés, stb.).

A település jelentősebb nevezetességei közé tartozik a Rákóczi pince. A pince homokba vésve csaknem olyan régi, mint Magyarország, benne pedig több érdekes felírás található. Az ajtónál mindjárt ez olvasható: "Daiche 1100". A pincében még ma is látható felírások, régi betűtípusok arról tanúskodnak, hogy az elmúlt korokban folyamatosan használták.

 

Megközelítés                                                                                                               GPS:48.29010, 20.82954

Hangács Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, Miskolctól 25 km-re északra található. Közúton Miskolcról indulva a 26-os számú főúton Sajószentpéterig, onnan a 27-es számú főút vezet Edelényig, majd Edelény után érhető el a település. 

(A település a Google térképén.)

 

Története

Neve valószínűleg a hanga növénynévből származik. A település már a honfoglalás idején is lakott volt. A honfoglaló magyarok hamar birtokba vették, hiszen Bors vezér vára nem esett messze a településtől. A neve már az 1300-as években is szerepelt egy birtokperben tanúskodó nemes levelében, a következők szerint: "Seb. F. Pouka de Hangach".

A XIV.-XV. században birtokos családja a birtokról Hangácsinak nevezte magát, tagjai közül többen jelentős tisztséget töltöttek be. Hangácsi Albert egri prépost és királyi alkancellár, aki 1457-ben csanádi püspök lett, valamint Hangácsi Mihály, aki II. Ulászló király alatt az ország alkancellárja volt.

A XVI. században vétel útján a hangácsi vagyon egy része a Réghy Kelemen és Tornai András Lőrinc kezére jut. Mikor Tornai András török fogságba esett, birtokainak igazgatására a gyámapja, Réghy Kelemen tartott igényt, de ugyanilyen igényt jelentett be a nagybátyja, Rákóczi Mihály is. Mivel egyik fél sem engedett, a per királyi törvényszék elé került és családi háború lett a vége. Rákóczi felégette Hangácsot, mert a király Réghy Kelemennek ítéli a falut, akinek itt 1500 körül várkastélya is volt ott.

A XVII. században a Vasadi, Becs és Lenkey családok birtoka volt, majd a század végén a Szathmáry Király család birtokainak központja lett. A család építtette a reformátusok egykori fatemplomát is, melynek egyik harangját a hagyományok szerint Rákóczi ágyújából öntöttek. Később birtokosai főleg a leszármazottak: Ragályi, Máriássy, Zsarnai, Csepcsényi és Óvári családok.

1940-ben a falu határában több középbirtokos, gazdálkodó kisbirtokos, valamint törpebirtokos gazdálkodott.

1945 után felosztották a középbirtokokat, a megmaradt területeket pedig állami gazdaságba szervezték.

A település lakosainak száma 623 fő.

 

Közigazgatás

Hangács Község Polgármesteri Hivatala 3795 Hangács, Szabadság út 21. szám alatt található, mely a Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. A képviselő-testület létszáma 5 fő a polgármesterrel együtt.


Érdekesség

A református egyházhoz való töretlen ragaszkodásuk egyik szép példája Szathmáry Király Ádámné szül. Máriássy Krisztina 1726-ban készített úrhímzéses úrasztali terítője, amit a hangácsi gyülekezetnek ajándékozott és jelenleg a pataki református múzeum őrzi.

További érdekesség, hogy a Szathmáry Király család emlékét - többek között - az 1885-ben református templommá lett kastély falán emléktábla őrzi.

 

(Fotók Hangácsról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.