• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                      alt               alt                

 

Látnivalók

Damak községben érdemes megtekinteni a Világháborús Emlékparkot, ahol a szobor tetején egy turulmadár található. Az emlékművet a háborús hősök emlékére és tiszteletére emelték.

A település egyetlen történelmi nevezetessége a református templom, amelyet 1913-ban építettek. A templom elődje egy épület, mely 1785-ben fából készült, teteje fazsindelyes és 1898-ban építették át.

A község mellett található 55. hrsz. alatt helyezkedik el a Sáppusztai Pálinkafőzde, amely 2005-ben épült. A jelenleg is álló épület helyén egy nemesek által lakott kastély állt, melyet elbontottak és a helyére megépítették az ország egyik legszebb pálinkafőzdéjét. Az épület megépítésekor törekedtek a régies jelleg megtartására modern kivitelben. A pálinkafőzde jelenleg a História-völgy egyik állomását képezi.

Damak határában a szőlő- és gyümölcstermesztés több évszázados múltra tekint vissza. A térségben azon kevés helyek egyike, ahol az 1890-es években tomboló filoxéra vész után is újratelepítették a szőlőket. A damaki, valamint a közeli balajti, hangácsi, szendrőládi, edelény-császtai, edelény-finkei szőlőhegyeken még megtalálhatók a régi pincék és újabb borházak sorai is kiépültek.
A kertekben a szőlő mellett számottevő gyümölcsfa állomány is megtalálható. Főként szilva, alma, meggy, kajszi, birsalma és a dió a meghatározó az állományban. Sajnos az eredeti fajokat már újabbak váltották fel, de napjainkban elindult a régi fajok visszahonosítása. A megtermelt szőlő és gyümölcs feldolgozásának évszázados hagyományai (borászat, aszalás, lekvárfőzés, pálinkafőzés) is tovább élnek és az új telepítések termőre fordulásával új jelentőséget kapnak. A kiállításnak a volt Draskovich kastély helyén épült új „kastély” szeszfőzde épületegyüttese ad otthont. A látogatók a tablók segítségével megismerhetik:
-  a környék és a kastély helytörténetét - visszaemlékezésekkel és archív képekkel színesítve,
-  a terület őshonos gyümölcsfajtáit,a hagyományos gyümölcsészet fogásait – talán egyszer a kastélyt majd egy olyan gyümölcsös veszi körbe, amelyben ezek a fajok mindegyike megtalálható lesz,
-  a gyümölcs felhasználásának hagyományos módszereit.
Ez utóbbi kapcsán törekedtünk minél több szakszerű információt adni a korszerű cefrekészítésről és a pálinkafőzésről. A vitrinben pálinkakészítéssel és fogyasztással kapcsolatos régi eszközöket fedezhetnek fel az érdeklődők.
A kastély kitűnő helyszín arra, hogy kiinduló- és végpontja legyen a Gyümölcsút nevű sétának/túrának, mely útvonal során megismerkedhetnek a környék jellegzetes építészetével, jelenlegi telepített szőlőivel és lehetőség nyílik arra is, hogy megkóstolják a helyi gazdák büszkeségeit. Út közben a tájékozódást kihelyezett térképek segítik.
 

Megközelítés                                                                                     GPS:48.31701,20.82212

Damak település Edelénytől 6,6 km-re fekszik, a 27-es számú főútról érhető el.  Edelényből Tomor felé haladva 5-10 perces autóúttal máris a faluban találhatjuk magunkat. Edelényből a Lakra induló autóbuszokkal is könnyen megközelíthető a település. A legközelebbi vasútállomás Edelényben található.

(A település a Google térképen)

 

Története

A települést elsőként a XIII. századból való oklevelek említik Damian és Domok néven, amely valószínűleg egy személynévből eredeztethető. 1299-ben már Damak néven említik az írásos emlékek. A településen élő nagybirtokos családot Damakinak, vagy Domakynak nevezték. A község területére igényt tartott a Nyomári és a Csebi család is, valamint birtokokkal rendelkezett itt a Hangácsi család, a Réghyek, az Alacskaiak és a Hamvaiak. A községet a középkori oklevelek 2 részre osztják; Kis- és Nagy Damakra.

A török pusztítása elől a falu lakossága elmenekült, mert nem tudták a rájuk kirótt magas adót megfizetni és attól tartottak, hogy ezt a települést is elpusztítják, mint ahogyan a szomszédos Sápot. A lakosok később azonban visszatértek, az új lakók szájhagyomány alapján Abaújszántóról származnak.

A XVIII. században meghatározó szerepe volt a település életében a Szathmáry Király családnak is. A lakosok szőlő- és földműveléssel foglalkoztak, valamint az edelényi Czukorgyár részére répa termesztésével. Ezeken felül még a cselédség jelentette az egyetlen megélhetési formát a faluban, egészen 1955-ig, amikor is Új Barázda néven Termelőszövetkezet alakult. A szövetkezetbe a gazdák többsége azonban csak 4 évvel később lépett be, végül 1973-ban a damaki és az edelényi TSZ egyesült. 2000-ben a településen Világháborús emlékpark és Közösségi Ház épült.

 

Közigazgatás

Damak 1992-ig Edelény részét képezte, majd a lakosok döntése alapján különvált tőle. Jelenleg Damak Község Önkormányzata 3780 Damak, Szabadság út 35. szám alatt található, és a Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. A képviselő-testület létszáma 4 fő a polgármesterrel együtt.

 

Érdekesség

A település híres a külterületén készített Sáppusztai pálinkáról.

 

Szolgáltatás

Damakon 2 kiskereskedelmi üzlet található, orvosi rendelő legközelebb Edelényben van, csak mobil posta működik. Az Edelénytől való leválást követően megépült a vezetékes ivóvíz, gáz- és szennyvízhálózat és minden út aszfaltborítást kapott. A villamosítás még 1959-ben történt meg. A falu határában található az ország egyik legkorszerűbb pálinkafőzdéje.

 

(Fotók Damakról a Google oldalán)

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.