• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                          alt                alt

 

Látnivalók

Borsodszirák községben érdemes megtekinteni a katolikus templomot, amelyet 1778 és 1780 között Gróf Esterházy Károly püspök építtette késő barokk stílusban. A plébánia szintén ebben az időben épült, érdekessége pedig az, hogy manzárd tető került rá. A templom belsejében a barokk késő ága, a copf is megjelenik, többek között a főoltár, a szószék, a keresztelőkút is erre utalnak. A templom orgonáját 1889-ben Müller József rimaszombati orgonaművész készíttette.

Közvetlenül a templom mellett található egy világháborús emlékmű, amelyet 1997-ben készítették el és az első és második világháború áldozatainak állít emléket. Az emlékműből kitűnik, hogy a II. világháború sok szenvedést, megpróbáltatást hozott a lakosságra.

A templom és az emlékmű között láthatjuk Nepomuki Szent János vasból öntött szobrát is, amelyet 1839 körül készítettek.

A História-völgy projekt részeként jött létre a Hímes-ház, amit 2012-ben nyitottak meg. Az épület a Bartók Béla utca 50. számú saroképületen található és hazánk egyik legrégebbi műemléki iskolaépületét foglalja magában. 1777-ben építették és valószínű, hogy abban az időben a templom és parókia építtetőinek adott otthont.  A munkálatok befejezése után átszállott az építmény a püspökségre, 1927-től pedig oktatási célra szolgált. Ezáltal maradt rajta a „Kisiskola” elnevezés is. 2007-ben fejeződött be a műemléki épület felújításának szakasza, 5 évvel később pedig a História-völgy állomásává vált. Az épület felújítása és múzeummá alakítása a História-völgy projekt megvalósításával, a Csereháti Településszövetség segítségével jöhetett létre. Az épület célja, hogy bemutassa a település XIX. századvégi népviseletét, szőttes- és hímzéskultúráját. A bemutatóhely szobáiban kiállításra került a hagyományos népviselet ruhadarabjai, stafírungos szekrény, komód, láda, székek, asztal. A sziráki népművészetet olyan formában ismerteti meg, amely a látogató számára élményszerűvé teszi a befogadást, hiszen a Hímes-ház interaktív lehetőségeket is kínál: ilyen például a népviseletbe öltözködés, erről fénykép készíttetése, a hímzés alapjainak elsajátítása, bábkészítés és mézeskalácssütés.

 Az épület két szobájában, második kiállításként Bartók Bélának állítottak emléket "Bartók és mi" elnevezéssel, ahol a látogatók megnézhetik a Bartók relikviákat: zongorát, vitrint és bele is hallgathatnak a zeneszerző műveibe. Az épületben kialakításra került még egy bábszínház, ahol Bartók színpadi művei mellett más darabokat is elő lehet adni a színes bábkészletnek köszönhetően. A falakon körben tablók mutatják be Bartók Béla életét halk zeneszó kíséretében.

 

Megközelítése                                                                                             GPS:48.15397, 20.4634

Borsodszirák Miskolctól 20 kilométerre, Edelénytől 5 kilométerre található. A település több irányból is nagyon jól megközelíthető közúton, illetve tömegközlekedéssel is. A településre a Borsod Volán járatai rendszeresen járnak, valamint Borsodszirák rendelkezik önálló vasútállomással is a Miskolc-Tornanádaska közötti vonalon. Közúton a község több irányból is megközelíthető. Borsodszirákot Miskolc felől Boldván keresztül lehet elérni. Edelény irányából Boldva felé haladva az első település Borsodszirák. A Miskolc-Szirmabesenyő-Sajóvámos-Sajósenye-Boldva útvonalon is megközelíthető.

A település a Google térképén.)

 

Története

Borsodszirákot a XIII. század második felében, 1261-ben kezdik el megemlíteni az írott források, de a feltárt leleteknek köszönhetően tudjuk, hogy itt már az őskortól éltek emberek. A település elnevezésével kapcsolatban számos hiteles forrás tárul elénk, a Szirák elnevezés ugyanis sokféle írásalakban és szóalakban maradt ránk, mai formáját pedig hosszú évszázadok során alakult ki. Egy 1261-es forrás Zyrakh  néven említi, a legutóbbi kutatások álláspontja szerint a bolgár eredetű Cupák - kiejtve szirak - apja után árvának született fiú nevéből származik. A megyei hovatartozást jelölve 1907-ben megkapta a Borsod előtagot, s azóta nevezik a települést Borsodsziráknak.

A falu történelmében, fejlődésében mindig is fontos szerepet töltött be az egyház:. az első források az egri püspökség birtokaként említi és ez az évszázadok alatt nem is változott. 1804-ben viszont az egri püspökségből érsekség lett, ennek ellenére Szirák maradt az egri püspökség fennhatósága alatt, viszont e mellett a mindenkori kassai püspökség megkapta Szirák püspöki birtokait és ezeknek a birtokoknak a jövedelmét. Az egyház mindig is pozitív hatással volt a falu életére, akár gazdasági, kulturális, vagy szociális téren. Elősegítette a vallás a falu fejlődését, hiszen a XVIII. század végén, 1777-ben megépült a római katolikus templom és parókia, majd a kasznári lakás, vagyis a „kisiskola”. Ezek az épületek a késő barokk stílusban készültek el, ami azt is mutatja, hogy az egyház ennél a falunál is ügyelt a vallás fontosságának hirdetésére, hiszen a katolikus egyház a barokk által is próbálta hirdetni az igét, visszaszerezni híveit.  A települést a XIX. századtól kezdve a XX. századig a bérleti rendszer jellemezte: a püspöki földeket bérbe adták a gazdáknak, esetleg eladták azokat. A község híres volt a kisparaszti gazdaságairól azon belül is az állattenyésztéssel foglalkoztak a legtöbben.

A falu fejlődését nagyban segítette, hogy 1896-ban kiépítettek Sajóecseg-Torna között egy 58 kilométeres vasúti szakaszt. Ez lehetővé tette, hogy a gazdák gyorsan eljussak más településre, s ezáltal ott árulják a megtermelt javaikat. Ezekben az években Szirák határában kavicsot és homokot kezdtek el bányászni. Ennek eredményeként ekkor kialakult egy halastó, amely a mai napig közkedvelt helye a horgászoknak.  

Az első és második világháború időszaka nem volt könnyű a borsodszirákiaknak. A két világháború alatt sokan vesztették életüket a harctéren, többen pedig eltűntek. A hősi halottakra a templomtól nem messze lévő I. és II. világháborús emlékmű emlékezik meg. 

Említésre méltó a népviselete és a népművészete. Különlegesség, hogy az 1896-os ezredévi kiállításon a mezőkövesdi mellett a sziráki népviselet képviselte Borsod vármegyét. Sőt, először a borsodsziráki népviseletet 1885-ben mutatták be, az országos háziipari kiállításon. Sajnos azonban az idők folyamán hanyatlott a népviseletének a jelentősége, s az 1920-30-as évekre elveszítette egyediségét, s fontosságát. Hogy milyen is volt a sziráki népviselet? Katona Zoltán mondatai segítenek ebben: „ A szoknya bársonyból vagy selyemből készült, 6-8 szélből dúsan felráncolva. Aljára 3-4 sorral szegőt varrtak, alá 3-4 alsószoknyát öltöttek. A felsőtestet fehér, rövid ujjú, „slingolt” ingváll fedte. Erre rövid, szűk, zárt derekú „lajbit” öltöttek, amely bársonyból készült, s gazdag különböző színű szalag és zsinórdíszítés tette látványossá. A lajbit rézgombokkal, kapcsokkal fogták össze, s halcsontokkal merevítették a csinosabb állás kedvéért. ….A lányok hajviselete nagyon dekoratív volt: a befont hajat kacskára, vagyis hurokszerűen visszakötötték a fejtetőre és 15-20 cm széles, nagy masnira kötött selyemszalaggal díszítették….A férfiak ünnepi viselete hímzett elejű lobogós ujjú vászoning volt, 6-8 szél vászonból ráncolt, rojtozott aljú gatyával…A férfiak kiegészítője a magas tetejű, keskeny karimájú kalap volt, a legényekét bokréta és szalag díszítette. A férfiak elmaradhatatlan darabja a cifraszűr, gazdag hímzéssel, miskolci szűrszabók remekműveként…” Természetesen az írásos feljegyzések mellett jelentős mennyiségű fénykép és néhány eredeti darab is fennmaradt a népviseletről az utókor számára.

 

Közigazgatás 

Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatal 3796 Borsodszirák, Fő út 35. szám alatt található. A képviselő-testületi tagok száma 7 fő a polgármesterrel együtt. Borsodszirák a Bódva-völgye 3. legnagyobb közös hivatala, nyolc község társult hozzá, melyek az alábbiak: Hangács, Nyomár, Damak, Hegymeg, Lak, Tomor, Szakácsi, Irota.

 

Érdekesség

A falu egyik különlegessége, hogy egykoron itt éltek a XIX. század elején Bartók Béla ükszülei. Sírjuk a község temetőjében fekszik, a sírkövön még mai napig is tisztán olvashatjuk a neveket, halálozási dátumukat. Bár a zeneszerző nem ismerhette az ükszüleit - ő ugyanis 1881-ben született - ennek ellenére Borsodszirák büszkén ápolja kultúrtörténeti értékét. Bartók Bélára nemcsak az ükszülei sírja emlékeztet bennünket, hanem többek között a Bartók Béla Emlékpark is, amelyet a híres zeneszerző emlékére állítottak. Ez az emlékpark Borsodszirák központjában található. Közepén egy Bartók Béla szobor kapott helyet, ezen kívül pihenőpadok és kandelláberek teszik barátságosabbá a környezetet. A szobornál minden évben, a születésének évfordulója alkalmából, március 25-én koszorút helyeznek el. A parkot 2009-ben újították fel, s a felavatás után kapta a Bartók Béla Emlékpark elnevezést. Ezáltal egy kellemes közegben tudják eltölteni az időt az ide látogatók, a pihenni vágyók. 2012-ben megalakult Bartók Béla Hagyományőrző Egyesület is, amelynek keretében a népdalkör is Bartók hagyományokat ápol.

 

Szolgáltatások

A település teljes infrastruktúrával rendelkezik. Kiépített a vezetékes ivóvíz- és földgázhálózat, a vezetékes szennyvízhálózat, a villamos hálózat és a telefonhálózat. Az utak aszfaltozottak, valamint szelektív hulladéklerakó is helyet kapott a településen. A szélessávú internet hálózat is teljesen kiépített. A településen működik általános iskola. Az iskola, az óvoda, valamint a közművelődési tevékenység az Általános Művelődési Központ égisze alatt működik. Emellett a településen van Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is a Bartók Béla 48. szám alatt. A község életét megkönnyíti az Egészségügyi Központ is, amely a Háziorvosi Szolgálatból és a Védőnői Szolgálatból áll. Gyógyszertár viszont nem található a településen, a legközelebbi Edelényben van. A posta, a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint 4 élelmiszerbolt és 3 italbolt is a helyiek rendelkezésére áll.

 

Fotók Borsodszirákról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.