• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                        alt               alt

 

Látnivalók

A falu látnivalói közé tartozik a református templom, amely a település központjában kialakított parkban áll, s egykoron  bencés apátsági templom volt, Magyarország egyik legjelentősebb román stílusú XII. század végéről származó műemléke. Jelenleg is a református egyház tulajdona. A templom egyik különlegessége, hogy temetkezési helyként is szolgált. Az egyik legértékesebb sír, amelyet feltártak benne egy 13-14 év körüli kislány, akit virágszirommal bélelt koporsóban, „virágágyban” helyeztek sírba. A kislány ruházata csaknem teljes mértékben előkerült. Szathmáry Király Ádám emléktáblája is itt található. A református templom mellett a római katolikus templom is megtalálható itt, amely klasszicista stílusban 1838-39 között épült. Boldva jelentős műemléki értékkel rendelkezik. A műemlék templom mellett két kastély és három kúria is található, melyek magánkézben vannak.

A település főutcáján a Tájház  boltozatos, magasföldszintes épület, mely műemléki védettséget élvez. Az egykori háztartásokban, mezőgazdasági, állattenyésztési munkák során használt eszközök, tárgyak találhatók meg itt. Ugyancsak jellegzetessége a községnek a paraszt-mór stílusú tornácos lakóház, melyből több található a községben. Legszebb példánya, az ízlésesen és szinte műemléki precizitással felújított családi ház a Széchenyi út 12. szám alatt.

A település látnivalói közül ki kell emelni a História-völgy projekt keretében 2012. június 29-én átadásra került Barátok Házát. A Barátok háza a Monostor téren, a református templom szomszédságában található. Nem véletlen, hogy ezt a helyszínt választották, hiszen  az első, magyar nyelvemlékünk, a  Halotti Beszéd nagy valószínüséggel az itteni  bencés szerzetesek számára készült a többi könyörgéssel együtt. A kiállítás az ő tevékenységüket idézi, melynek részeként a terem sötét falai között egy jelképes sírhant fölött szerzetes figurák állnak félkörben. A háttérben megszólaló Gregorián ének és az eredeti írás szerint felolvasott szöveg borzongató hitelességgel tárja elénk a temetési szertartást. Lehetőség van a Barátok Háza Teázóban megpihenni, teázni is, melynek különlegessége, hogy a gyógynövényeket a faluban termesztik. Egykoron a bencés szerzetesek is ezt tették. Boldva, a História-völgy első települése, ezért a falu „határában” helyezték el a História-völgy Kaput is.

 

Megközelítés                                                                                                              GPS.: 48.21616, 20.78682

Boldva Miskolctól 15 kilométerre, Edelénytől 10 kilométerre található. A település nagyon jól megközelíthető közúton, illetve tömegközlekedéssel. A településre a Borsod Volán járatai rendszeresen járnak, valamint Boldva rendelkezik önálló vasútállomással is a Miskolc- Tornanádaska közötti vonalon. Közúton a település több irányból is elérhető: a 26-os számú úton haladva Sajóecseg irányába, illetve Arnót-Sajópálfala-Sajóvámos-Sajósenye irányából is eljuthatunk a községbe, Edelény felől pedig Borsodszirák után következik.

(A település a Google térképén.)

 

Története

Boldva település az elnevezését valószínűleg a hasonló csengésű, de a nép nyelvében különbséget nem jelentő Bódva folyó régiesebb alakjáról kapta. A falu régi településnek mondható, ahogyan azt a régészeti kutatások is alátámasztják. Valószínű, hogy már Kr. e. 3000-2800 körül otthont adott a bükki kultúra neolitikus népességének is. Cölöpépítményeik nyoma a református műemlék templom szentélyében található. Érdekesség, hogy 1976-ban feltárásra kerültek a Kr. e. 1900-800 között bronzkori és kora vaskori leletek is. A honfoglalás időszakában a kabar törzsek szállják meg a területet, viszont írott forrás csak a XIII. századból kerültek elő, amikor is Boldua néven említik meg, később pedig Boldwa, Bodwa-ként is szerepel. A fennmaradó dokumentumok azt bizonyítják, hogy egy Európa hírű bencés monostor működött egykoron, melynek alapjai a templom mellett, a romkertben ma is láthatók. A XII. században épült református templom Magyarország egyik korai bencés apátsági temploma volt. Valószínűleg a falai között született 1200 körül az első összefüggő magyar nyelvű írásos emlékünk, a Halotti Beszéd és Könyörgés, melyet a Pray Kódex foglal magába. Sajnos a templom leégett a tatárjárás során, sőt a mellette álló bencés monostor is elpusztult, így a bencés apátság megszűnt. A szerzetesekről feljegyzés nem készült, így nem tudni, hogy sikerült-e megmenekülniük. A templomot később felújították, s a továbbiakban a falu plébánia templomaként működött tovább. 

Itt élt és itt is halt meg 1752-ben Szathmáry Király Ádám, aki II. Rákóczi Ferenc fejedelem nemes apródja és íródeákja volt, és a rodostói száműzetésbe is követte a fejedelmet. Naplója nagyon fontos dokumentumokat, forrásokat tartalmaz az utókor számára. A falu életében a legnehezebb korszak a török idejében volt, mivel nem volt hódoltsági terület, így a rendszeres adót kénytelen volt fizetni külön a töröknek és a császárnak is. Így a falu a XVIII. századra eléggé megfogyatkozott, ezért a megye három évre adómentességet biztosított azoknak, akik itt akartak letelepedni. 1755-ben sajnos az egész falu tűzvész áldozata lett. Ennek ellenére újraépült és a XX. századra Boldva a nagyobb és fejlettebb települések közé tartozott.

Itt született  1877-ben Zsóry Lajos is, akinek a birtokán kőolaj után kutatva gyógyvízre bukkantak, és a népszerű gyógyfürdő is az ő nevét viseli. Sárkány Mihály néprajzkutató 1944-ben is ebben a faluban látta meg a napvilágot. A faluban gazdakör is létrejött, működött egykoron itt Hangya Szövetkezet, Boldvai Hengermalom és Villanyvilágítási Vállalat is.

 

Közigazgatás

Boldva Községi Önkormányzata 3794 Boldva, Széchenyi István út 5. szám alatt található. A képviselőtestület a polgármesterrel együtt 7 fő.

 

Érdekességek

A falu életében mindig is kiemelkedő szerepet játszott az aludttej, a népi humor is aludttejeseknek nevezte a boldvaiakat. Még mondás is született róluk: Tetejével mérik, mint Boldván az aludttejet (vagyis tejföllel együtt). Ennek jegyében 2012. június 29-30-án a településen megrendezték az I. Boldvai Aludttej Fesztivált.

 

Szolgáltatások

A településen kiépített  a vezetékes ivóvíz, a szennyvíz, a vezetékes gáz, a telefon és a kábel hálózat. A község több mint 90%-ban aszfaltozott úthálózattal rendelkezik.

Boldván a szilárd hulladékgyűjtés központosítottan megoldott, valamint a szelektív hulladéktárolás is bevezetésre került, mely során 2 db hulladék szigetet állítottak fel. A településen általános iskola, napközi otthonos óvoda és művelődési ház is működik.

A település főterén található Művelődési Ház színháztermében kerülnek lebonyolításra a település rendezvényei. Itt működik a közel 10 000 kötetes könyvtár, a Teleház, a Falu TV és az IKSZT is. Az Ifjúsági és Közösségi Szolgáltató Tér feladatai közé tartozik az ifjúság nevelése, önképző körök lebonyolítása, valamint a közösségi kezdeményezések támogatása.

A községben az orvosi rendelő mellett fogorvosi rendelő is működik, megkönnyítve a helyiek és a környékbeliek életét. Megtalálható Boldván emellett még gyógyszertár, posta, illetve banki szolgáltatás is a Boldva és Vidéke Takarékszövetkezet által. A Bódva Közmű Kft. pedig a szennyvízhálózat működtetéséért felel.

A faluban összesen 7 élelmiszerbolt működik, illetve 4 italbolt, valamint a Barátok Házában a Barátok Háza Teázó is várja a kedves vendégeket, érdeklődőket. 2 sportpályával rendelkezik, sőt a település lehetőséget ad a Bódva folyó és hozzá közel eső bányatavak által a vízi túrázásnak, pihenésnek, horgászásnak is.

 

(Fotók Boldváról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.