• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                  alt         alt

 

Látnivalók

A Bódvaszilason található műemlék jellegű római katolikus templom az Esterházyak szádvári uradalmának fénykorából való, azaz XVIII. századi. A templom szentélye román stílusban épült, amit 1744-ben barokk stílusúra építettek át. A berendezési tárgyak között találjuk a szószéket és a főoltárt a két mellékoltárral, amik barokk stílusúak és a XVIII. századból valóak. Az épület hajója csehsüveg- boltozatos, ívekkel kapcsolódik a szintén csehsüveg-boltozatos szentélyhez, melynek félköríves záródását egy fél kupola takarja. A templom órapárkányos, párnatagos bádogsisakkal fedett tornya kissé kiugrik a főhomlokzatból. Az ajtón található vaskopogtató egy XVI. századi reneszánsz stílusban alkotó kovács munkáját dicséri. A templom falain található festményeket egy rozsnyói templomfestő- mester készítette és a Szent Családot ábrázoló oltárkép is az ő munkája.

A faluban található klasszicista stílusú református templom is látványosságnak számít, amit az 1840-es években építettek. A Miklós-hegy oldalában áll ez a fakazettás mennyezetű református templom, aminek a szentélye egyenesen záródik. A templomban található berendezéseket valószínűleg azok a mesterek készítették, akik Tornakápolnán is dolgoztak. A belső berendezések festése valószínűleg nem eredeti, viszont a bútorok korabeli daraboknak számítanak. A mennyezeten a következő felirat olvasható: „EZEN ISTEN HÁZA ÉPÍTETTETETT II-IK FERENTZ EÖ FELSÉGE ÉS FÖLDES URUNK GALÁNTAI ESZTERHÁZI MIKLÓS FŐ HERCEG KEGYELMES ENGEDELMÉBÜL 1804-DIK ESZTENDŐB”.

A falu látványosságai között említjük a XX. század elején épült görög katolikus kápolnát, amit Szent Illés próféta tiszteletére szenteltek fel 1993-ban. Liturgikus terének berendezésekor törekedtek arra, hogy a berendezés megfeleljen egy bizánci szertartás követelményeinek és igyekeztek ikonosztázokkal is kellőképp ellátni. Az épület előtt Szent Illés tölgyfából készült szobra látható.

A XVIII. század végi uradalmi építkezések alapjaiban változtatták meg Szilas arculatát. A korábbi majorsági központ (mely a templom és a tornai főút közötti térre zsúfolódott) helyett új majort jelöltek ki a település északi végén, a Kavacsos dombja alatt. Itt épült meg a majorsági udvart délről keretező épületként a nagy, kétszintes magtár, melynek pincéjében a bort, a többi szinten pedig a szádvári jószáguradalom szemes terményeit tárolták. Az épület legimpozánsabb tere kétségkívül a csehsüvegekkel és hevederívekkel lezárt második szint. A magtár 2010–11-ben megújult és az Aggteleki Nemzeti Park kezelésében, Művészetek Magtára néven várja látogatóit. A História- völgy egyik állomásának, a "Pompás étkek" konyhájának az egykori  uradalom tiszttartói kúria pincéje ad otthont. A barokk kor gasztronómiájának néhány elemét mutatják be és alkalmat ad a kor ízeinek megtapasztalására is. A pince végében megépítették egy korabeli uradalmi tűzhely pontos mását is (a vasszerkezetek eredetiek) és berendezték akkor használatos konyhai eszközökkel. Ezek az eszközök jellemzően rézből, cserépből és fából készültek. A rézedényeket sütésre, főzésre, vízmelegítésre használták, a fa- és a cserépedényeket pedig tárolásra.

Az asztalok terítéséhez természetesen üveg és porcelán tárgyakat használtak. Ebből ad ízelítőt az egyik álló vitrin. Az üvegpoharak és a kancsó eredetiek, a porcelántálalók pedig másolatok.  Szintén vitrinben mutatja be a kiállítás az ebben a korban Magyarországon jellemző férfi és női nemesi viseletet.

 

Megközelítés                                                                                                                    GPS:48.5359, 20.7322

A 27-es számú főúton haladva közelíthetjük meg a települést, Miskolc felől Sajószentpéteren, Edelényen, Szendrőn, Szalonnán, Perkupán keresztül keresztül haladva. Tömegközlekedési eszközzel is nagyon jól megközelíthető e vidék a Miskolc-Edelény-Bódvaszilas útvonalon. Szögligetről, Jósvafőről, Tornaszentandrásról, Tornabarakonyból, Tornaszentjakab, Bódvalenke irányából is elérhető a Volán járataival. A Miskolc- Tornanádaska vasútvonal a községen halad keresztül, vasútállomással rendelkezik.

(A település a Google térképén.)

 

Történet

Első említése 1283-ból származik, amikor is Szilas-ként nevezik IV. László birtokadományozó leveleiben. A Szilas elnevezés a Szil főnévből eredeztethető, ami szilfás területre utal. A Bódva előtagot 1905-től viseli a település, ami a folyóra utal. A terület királyi birtok volt. A XIII. század vége felé IV. László a tornai birtokot Tekus Istvánnak adományozta.  1312-től Szögligettel, Hidvégardóval és Szentandrással és Szádvárral együtt újra királyi kézre került. Az 1400-as években Szilas és Szádvár története szorosan összefonódott. A török pusztításától a falu csak azért menekülhetett meg, mert a támadók megrettentek a Szádvárban állomásozó katonáktól, azonban ebben az időben a lakosság száma nagyon megcsappant.

1686 körül Szádvárat Lipót leromboltatta, hogy a Habsburgok elleni mozgalmakban ne szolgáljon támpontul. Ez nagy változást jelentett Szilas életében, ekkortól kezdve lett Szilas a Szádvári uradalom új központja.1702-től a Szádvári uradalom központjának feje, Esterházy Pál herceg. A település határában serfőzde, földesúri majorság és vízimalom is működött. 1831-ben ezt a kis falut sem kerülte el a kolerajárvány.

A területem mezőgazdasági munkákkal foglalkoztak az emberek leginkább. Erre utal a község pecsétjén látható szőlőfürt is. Szőlőtermesztéssel egészen az 1880-as évekig foglalkoztak, amikor is a szőlőgyökértetű- járvány kipusztította a tőkéket. A településen jelentős volt a káposztatermesztés is, mellyel 1961-ig foglalkoztak a lakosok.

 

Közigazgatás

Bódvaszilas önkormányzatának képvisel-testülete 6 képviselőből és a polgármesterből tevődik össze. A polgármesteri hivatal 3763 Bódvaszilas, Kossuth Lajos út 21. szám alatt található. Bódvaszilas Tornaszentjakabbal, Becskeházával, Tornanádaskával Komjátival, Tornaszentandrással, Szinnel, Szinpetrivel Tornakápolnával, és Bódvalenkével alkot közös önkormányzati hivatalt.

 

Érdekesség

A településen található egy zászlómanufaktúra, ahonnan a nemzeti és más zászlók is megvásárolhatók kedvezményes áron. Bódvaszilason halad keresztül az Országos Kék Túra útvonala.

 

Szolgáltatások

 A faluban található egy óvoda és egy általános iskola és 19 kiskereskedelmi üzlet. Gyógyszertár, orvosi és fogászati rendelő is a helyi lakosok rendelkezésére állnak. Az ide érkező turisták, látogatók 5 különböző vendégház közül válogathatnak. Szeretettel várja a megpihenni vágyókat az Esterházy- Koós- kastély, a 100 éves Vendégház, a Bódvaszilasi Vendégház, a Holló-ház és a Polski Dom. A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Könyvtár is a lakosok igényeinek próbál megfelelni.  Minden páros hónap harmadik keddjén megrendezésre kerül a Szilasi Vásár.

 

(Fotók Bódvaszilasról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.