• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                            alt

 

Látnivalók

A falu első temploma - amiről tudomásunk van - fából készült, mely a török pusztítások idején megsemmisült. A második templom megépítésére 1728-ban került sor, amit a Helytartó Tanács 1775-ben bezáratott és csak II. József türelmi rendelete nyitotta meg újra. Mivel az épület hamarosan kicsinek bizonyult 1847-ben egy harmadik templom megépítése vált szükségessé. A ma is látható református templomot negyedikként és egyben utolsóként 1928-ban építették Doszpoly József szendrői építészmérnök tervei alapján. Az épületet 1985-ben majd 2003-ban újították fel.

 

Megközelítés                                                                                                               GPS: 48.52994, 20.83542

Becskeháza Miskolctól 80 km-re fekszik. Megközelítése közúton Miskolcról a 26-os úton haladva, majd Sajószentpéternél rátérve a 27-es útra, Edelényt érintve Szendrő, Szalonna, Perkupa, Bódvaszilas után érhető el a község.

(A település a Google térképén.)

 

Történet

A települést 1283-ban említik először, az elveszett XV. és XVII. századi iratokban Verbecse néven bukkanhatunk rá. Az 1430 körüli oklevelek viszont már Beckhaza néven említik. A Beck előtag a Benedek személynévnek lehet kicsinyítő- becéző formája, amely az egykori birtokosára mutathat. A Birtokos személyraggal ellátott ház, pedig a lakhelyre, otthonra utalhat. A Becskeházy család a birtokosa a területnek ebben az időben. A XV. században mindössze egy család adózott a településen. A XVI. században a Barakonyiak is tulajdonosai a területnek.

A hódoltság idején török csapatok portyáztak itt, ezek a támadások teljesen elnéptelenítették az amúgy is kis falut. Az 1720-as években még mindig néptelen Becskeháza. A település azonban újra benépesült, többségben református vallású magyarok érkeztek ide. Az akkori összeírások szép szőlőkről és erdőkről számolnak be.

A XIX. század elején a Dobozy és Farkas család mellett a Gedeon család is jelentős birtokhányadokkal rendelkeztek. Az 1930-as években református elemi népiskola és továbbképző működött Becskeházán. 1995-ben jelent meg egy helytörténeti írás „Torna tanúja. Becskeháza” címmel György-Horváth László református lelkész tollából.1969-ben kezdték meg a kiépítését annak a dolomitmurva-bányának, amely a falu határában fekszik és sokáig a Tsz. tulajdonát képezte.

 

Közigazgatás

Becskeháza község önkormányzata 3768 Becskeháza, Fő út 51. szám alatt található. A községben működő képviselő testület, mindössze három tagú a polgármesterrel együtt. Becskeháza Tornaszentjakabbal, Bódvalenkével, Tornanádaskával, Komjátival, Tornaszentandrással, Szinnel, Szinpetrivel, Tornakápolnával, és Bódvaszilassal alkot közös önkormányzati hivatalt.

 

Érdekességek

A település egyetlen és legfőbb vonzerejét az elzártságából fakadó érintetlensége és nyugalma adja.  Itt született Dobog Béla költő 1954-ben. Kötetei: a Hazát kiáltok, a Meztelen fájdalom, a Gyönyörű homlokaink és a Szél szállít virágot.

 

Szolgáltatások

Szálláshelyek a településen: Boroskert Vendégház, Szarvas Vendégház Mindössze egy kiskereskedelmi üzlet működik a faluban.

 

(Fotók Becskeházáról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.