• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                            alt                                                                                                            

Látnivalók

Abodon érdemes megtekinteni a református templomot (műemlék jellegű), mely a XIII. században épült, román stílusban. A templom belső falának XV. századi képtöredékeit az 1929-es renováláskor valószínűleg leverték vagy elfedték. Az épület jellegzetessége, hogy a belső terét román modorú, félköríves záródású, lőrésszerű ablakok világítják meg. A szélfogós bejárat fölött lévő huszitatoronyban egy 1612-ből származó harang található.

További idegenforgalmi nevezetesség a XVIII. századi görög katolikus templom. 1711-ben a Rákóczi-szabadságharc idejében, egy kolera-járványt követően a faluba betelepített ruszinok fatemplomot emeltek. Ezt váltotta fel a korabeli típus-terv alapján 1810-ben emelt latin-kereszt alaprajzú kőtemplom. Ikonosztázionjának négy alapképét a XIX. sz. végén átfestette Dobrovolszky Lajos. Belső festését a régi keleti előírások szerint Mihai Pascarin készítette 2000-ben.

A településen található továbbá az Aba Tájház és Alkotóház. A Csereháti ezen részén nagyon sok gyógynövény van. Több, mint húsz lápos terület található a községben, amely az Aggteleki Nemzeti Park szigorúan védett területéhez tartozik. A térség egyik lehetősége a szabadidő-turizmus. A dombos táj lehetőséget biztosít a lovaglás, a kerékpározás számára. Kialakulóban van a falusi turizmus, az elnéptelenedő házakat sorra veszik meg nyaralónak. Az utóbbi időben egyre több külföldi választja lakhelyéül a békés és csendes települést.

 

Megközelítés                                                                                                        GPS: 48.2333.47,20.4728.25           

Aprófalu, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben található. Megközelítése a közúton Miskolcról a 26-os úton haladva 13.6 km-t. Ezután Sajószentpéternél rá kell térni a 27-es  útra,  majd Edelényen és Ládbesenyőn keresztül érhető el Abod község.

Aki autóbusszal kívánja megközelíteni a községet, annak Miskolctól Edelényig tartó autóbuszra kell felszállnia, majd Edelényben átszállni az Abodra tartó buszra.

(A település a Google térképén.)

 

Története

A falu nagy valószínűséggel az 1200-as években már létezett. Abod település neve az Aba személynévből eredeztethető. Középkori oklevelekben Vyobod (Újabod), Abád, Oboud, Opud, Obad neveken szerepel. Az Aba név ősi magyar nemzetséget takar. Az Aba nemzetség Szent István korában a legtekintélyesebb és leggazdagabb család volt Abaúj, Borsod és Heves vármegyékben.

A XVI. század közepén már a Bebek család birtokát képezte. A család birtokainak központja Szendrő illetve a szendrői vár, de miután 1566-ban a király megostromolta a várat és elvette Bebek György jószágait, a birtokuk Aboddal együtt kincstári birtok lett.

1576-ban a török feldúlta és lerombolta Abodot, majd az írásos forrásokból kiderül, hogy egy évvel később már a török adófizetők között található. A község 1690-ben került először a gróf Csáky család tulajdonába egészen a XIX. század közepéig. Az 1690-es évek végi betelepülés során szláv (ruszin) közösség települt meg a faluban. A források szerint az 1730-as évektől a XVIII. század közepéig tartó második bevándorlási hullám volt a legnagyobb. A Rákóczi szabadságharc és a pestis járvány sok áldozatot követelt ezen a vidéken.

A falu kivette részét a világháborúkból, az iparosodásból. A faluközösséget azonban semmivel nem tudták rákényszertíteni, hogy termelőszövetkezetet alakítson. A „legkeményebb” kommunizmus idején is egyéni gazdálkodást folytattak a lakosok.

 

Közigazgatás

Abod Község Polgármesteri Hivatala 3753 Abod, Magyar út 42. szám alatt található. A képviselő-testület létszáma 5 fő a polgármesterrel együtt.

 

Érdekesség

A település volt szénbányája, a Czekeházy kastély és major (melyek ma már nem állnak), a Királykúti gazdaság, illetve a falu pincesora. Az idősebbek még beszélik a faluban, hogy az XIX. század végén még járható volt az az alagútrendszer, mely összekötötte a települést a szendrői várral, illetve az edelényi földvárral.

 

Szolgáltatás

A faluban több szálláshely található a Kuckó Vendégház, a Gecho Vendégház, a Zsemkó Vendégház, és a Fe-Csó-Ka Lak Vendégház.

 

(Fotók Abodról a Google oldalán.)

 

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.