• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                           alt

 

Látnivalók

Szakácsi római katolikus és református temploma, valamint az I. világháború hősi halottainak emléket állító Turul emlékmű.

 

Megközelítés                                                                                      GPS:48.38089, 20.86342

Szakácsi a Cserehát nyugati részén fekvő törpefalu Irota és Lak között. A Vadász patak völgyének mellékágában fekszik. A község Borsod Abaúj Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben, Miskolctól 43, Edelénytől 18 km-re északkeletre található. A falu Edelényből induló autóbusszal közelíthető meg.

(A település a Google térképen.)

 

Története

Szakácsi nevét 1300-ban említették először az oklevelek Zakachy néven. Jelentése: szakácsé. Királyi szolgálónépek, szakácsok lakhattak itt egykor, erről kaphatta a nevét. A község területén bronzkori tárgyak kerültek felszínre, amely bizonyítja, hogy már abban a korban is lakott hely volt. Írásos adatok először a XIV. században jelentek meg a faluról. Mint sok más község, ez is nevet adott birtokos családjának: a Szakácsiaknak. Birtokosai között évszázadokon át felbukkantak Szakácsi előnevű családok. A XV. században a Szakácsi Tokos családról történik említés. A XVI. században a Rákócziak is tulajdonosai a falunak. Mivel a Rákócziak felsővadászi uradalmához tartozott, a XVII. század első negyedében Szakácsi hivatalosan Abaúj megye része volt. Aztán ismét Borsod megyei község, és a XVIII. században Fáy vagyon. De birtokos volt gróf Vay Ábrahám, Ragályi János és Orosz István is. Első ízben Eger ostromakor, majd 1554-ben ismét a török kirabolta a falut, lakosai elmenekültek. Amiért a lakosok nem fizettek adót, a török haragjában teljesen elpusztította azt. A település újjáépülése csak a törökök kiűzése után kezdődött meg. A reformáció éppen ezért csak a XVII. században terjedt el. Temploma is azután épülhetett. 1945 után Bán Imre középbirtokát osztották fel.

 

Közigazgatás

Szakácsi Község Polgármesteri Hivatal 3786 Szakácsi, Petőfi S. út 66. szám alatt található.Az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. A képviselő-testület létszáma 5 fő a polgármesterrel együtt.

 

(Fotók Szakácsiról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.