• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                        alt

 

Látnivalók

A faluban két templom található: katolikus és református. A katolikus templom a Felvégben, a református templom pedig a Faluközben fekszik. A katolikus templomnál a torony egybe épült a templommal, míg a református templomnál az elejéhez kapcsolódik zárt haranglábszerűen. A görög katolikus egyház tagjai pedig az abodi egyházhoz tartoznak.

A középkori Csorbakő vára a történeti Borsod vármegye északi szélén, közvetlenül Torna vármegye határán található. Ma a vár középkori történetében is fontos szerepet játszó Szuhogy község határához tartozik. Adatokat csak 1403-ból ismerünk, de a vár már előtte is létezett. A Leszih-féle feltárások során kevés korabelinek mondható lelet került elő. Magára a korai vár alaprajzára is csak következtethetünk. Az 1403-as oklevélben Perényi Imre a nagy mértékben elpusztult Csorbakő újjáépítéséről beszélt. A vár első név szerinti tulajdonosa a nikápolyi csatát megjárt Perényi Imre pohárnokmester lett. Az egykori romos váron háromhelyiséges palotát emeltetett. Perényi Imre halála után, fia, Perényi János lett a tulajdonos, akinek a halála után a vár csak birtokigazgatási szerepet töltött be. A XVI. században tulajdonos váltás történt, a Bebek család tulajdonába került. 1553-ban meghalt Bebek Imre, és Bebek Ferenc még ezen esztendőben viharos gyorsasággal, rudabányai bányászokkal leromboltatta a várat. A lerombolt vár azonban továbbra is Bebek Imre örököseinek tulajdona maradt, bár azt már soha többé nem építették újjá. A várbeli élet tehát 1553-ban megszűnt.

 

Megközelítés                                                                                                          GPS: 48.38368, 20.67378

Szuhogy a Putnoki-dombság keleti sarkában fekszik. A falut a Szuhogy-patak szeli át, amely a Bódva- folyóba ömlik. A község Borsod-Abaúj-Zemplén megye északnyugati részén, az Edelényi kistérség területén található. Megközelítése Miskolcról kétféleképpen lehetséges, az egyik a 26-os főútvonalról Kazincbarcikán, majd Rudabányán keresztül, ez 41 km. A másik Sajószentpétertől a 27-es főútvonalról Edelényen át Szendrőig, ahol a közlekedési tábla alapján kell Szuhogy felé elfordulni, ez 43 km hosszú.

Autóbusszal Miskolci indulással Berente vagy Szendrő  vagy Kazincbarcika átszállással, Edelényen keresztül pedig Múcsony vagy Szendrő átszállással érhető el a település.

(A település a Google térképén.)

 

Története

Szuhogy régi, Árpád-kori település, ami egykor a borsodi földvár része volt. II. András idején említik először 1229-ben Zymhod néven, amely személynévi eredetű lehet. Már a XIV. században egyházat említenek a faluban.  

Buda eleste után a törökök uralták, majd kiűzetésük után, megindult érte a harc. Kurucok és labancok is uralták. A lakosság ezeket a változásokat nehezen viselte, de nem rokkant bele, nem menekült el, hanem élt, dolgozott és imádkozott. A reformáció viszonylag hamar teret nyert a faluban. A falu lakossága református, római és görög katolikus, ezért az iskolának és a templomnak nagy szerepe volt a falu életében.

A mezőgazdaság mellett a rudabányai vasércbánya nyújthatott munkát és megélhetést a helyi lakosoknak.

 

Közigazgatás

Szuhogy Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 3734 Szuhogy, József Attila út 52. szám alatt található. A község képviselő testülete 7 tagból áll a polgármesterrel és az alpolgármesterrel együtt. Szendrővel és Galváccsal 2013. január 1-jétől a Szendrői Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik.

Alapítványai, civil szervezetei: Szuhogyi Községvédő Egyesület, Gyermekek Képességfejlesztésért Alapítvány, Szuhogyi Hátrányos Helyzetűek Közhasznú Egyesülete, Szuhogyi Mentor Közhasznú Alapítvány, Martinkó András Kultúrális Egyesülete

 

Érdekesség

A településen működik a falu híres szülöttjéről elnevezett Martinkó András tagiskola, továbbá a kultúrális egyesület is az ő nevét viseli. Martinkó András 1912. szeptember 22-én született Szuhogyon. Irodalomtörténész, nyelvész, egyetemi tanár, az irodalomtudományok doktora. Mezőkövesden érettségizett, majd a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetemen az Eötvös Lóránd Kollégium magyar-francia szakán tanult. A Martinkó András díj egyike a Magyar Tudományos Akadémia által alapított díjaknak. (Szalonna - Históri-völgy állomás:"Bódva-völgyi alkotók" kiállítás egyik résztvevője)

Két szuhogyi születésű katolikus papra is büszkék lehetnek a település lakói. Takács Jánosra, aki jezsuita misszionárius lelkész volt és Kínában szolgált, valamint Takács József esperes- plébánosra, akinek számos egyházi írása jelent meg.

 

Szolgáltatások

A településen működik a Városi Oktatási Központ Szuhogyi Tagóvodája, a Borsodi Általános Iskola tagiskolája Martinkó András néven.

A falu lakosságának igényeit igyekszik kielégíteni az Isteni gondviselés gyógyszertár fiókgyógyszertára, a háziorvosi rendelő, a Szendrő és Vidéke Takarékszövetkezet, a Szuhogyi Községi Könyvtár és a Teleház.

Mindössze két kiskereskedelmi üzlet működik a községben. Az általános iskola tornatermében a mozgást kedvelőket heti háromszori edzés várja.

 

(Fotók Szuhogyról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.