• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                            alt

 

Látnivalók

A Tomorra látogatóknak érdemes megtekinteni a XIV. században épült gótikus stílusú református templomot, amelyhez 1936-ban kőből, téglából tornyot építettek. A torony egyediségével sajátos arculatot ad a templomnak és a községnek egyaránt.

További látnivaló a 2003 őszén avatott római katolikus templom, amelyet az itt élők, a település szülöttének, Tomori Pálnak az emlékére építettek. A templom melletti téren, 2006 tavaszán felállították Tomori Pál bronzszobrát is.

 

Megközelítés                                                                                                              GPS: 48.32710, 20.88293

Tomor, Borsod-Abaúj-Zemplén megye Edelényi kistérségében, Szikszótól északra, a Vadász patak mellett, Hegymeg szomszédságában található település. Közúton kétféle megközelítése is létezik. Miskolcról a 3-as főútvonalon haladva Szikszón keresztül lehet eljutni Tomorra. Ez a távolság 33 km. A másik útvonal, szintén Miskolcról indul, egy kicsivel hosszabb, 39 km. Sajószentpéteren rátérve a 27-esre, Edelényen, majd Lakon keresztül érhető el Tomor község.

Az autóbuszt választva közvetlen járat is van Miskolc és Tomor között. Edelényen keresztül edelényi átszállással lehet eljutni a településre.

(A település a Google térképén.)

 

Története

A Tomor névvel már 1222-ben találkozhatunk Tumur, Tomur, Tumor alakban. Személynévből keletkezett. A település már a kő- és bronzkorban is lakott terület volt, erről régészeti leletek tanúskodnak. A község határában lévő Árpaszer nevű dűlőben ma is fellelhető a bronzkori temető néhány cserép darabja, melyek a föld művelése során kerültek a felszínre.

A község írásos emlékei a XIII. századra nyúlnak vissza. IV. Kun László király 1279-ben az ott lakó Tomori családot vitézi és hadi tettei elismeréseként a várjobbágyságból nemesi rangra emelte, és Tomor falut neki adományozta. A család legkiemelkedőbb tagja és egyénisége Tomori Pál kalocsai érsek, aki az 1500-as évek elején kőfallal körülvett templomot építtetett. A templom az idők folyamán többször leégett, ma már csak egy része található meg eredetiként.

A XVII. század elején a falu behódolt a törököknek. A pusztulófélben lévő község a Szathmáry Király család kezébe került. A század végén a falu teljesen elpusztult és csak 1750 után települt újra. Jelentősebb földbirtokosai voltak a Tomori, Rákóczi, Réghy, és Puky családok.

1945 után a Braun, a Téglássy és a Puky családok birtokait szétosztották.

 

Közigazgatás

Tomor Község Polgármesteri Hivatala a Borsodsziráki Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik. A képviselő-testület létszáma 5 fő a polgármesterrel együtt.

 

Érdekesség

A falu életében jelentős szerepet játszik a megyei I. osztályú bajnokságban szereplő futballcsapat.

A községben működik a Rom Som Alapítvány, amely a helyi és a környékbeli cigány lakosság oktatását és munkához jutását segíti. 2007-ben adták át az alapítvány iskoláját. Az alapítvány a Login Initiative programmal együttműködve WiFi hálózattal látta el a községet, így internethez juttatta azokat a romákat, akik a Digitális Középiskola hallgatói.

 

Szolgáltatás

A Téglássy család kastélyából került kialakításra a napközi otthonos óvoda, amely öt település óvodai nevelését jelenleg is biztosítja.

Tomoron 1999-től működik a Lőpálya, mely a megyei vadászvizsgák színhelye.

A faluban egyetlen szálláshely található, a 2003-ban átadásra került Aranyfácán Vendégház, amely a falusi turizmus keretében széles programkínálattal várja vendégeit, úgy mint gyalog- és kerékpártúrákkal, gyógynövénygyűjtéssel, lovaglással, lovas kocsizással, vadászattal, mezőgazdasági munkákba való betekintéssel stb. A vendégház konferenciák megrendezésére is alkalmas helyszín.

 

(Fotók Tomorról a Google oldalán.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.