• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt                                                        alt

 

Látnivalók

Ládbesenyőn, Fő út 4. szám alatt (Andrástanya) tekinthető meg a Lengyel Múzeum. A kiállításnak helyet adó házat 1943-ban a derenki kitelepítéskor építették fel, amely két családnak is életteréül szolgált. A lakóházban szobáiban többek között szövőszéket láthatunk és az andrástanyára jellemző, helybeli lakberendezést, és a gazdálkodás tárgyi anyagait mutatják be.

Református templom (3780 Ládbesenyő, Rákóczi út 8.). Valószínűleg középkori eredetű, azonban mai formáját a barokk korban kapta. A XVIII. századi festett famennyezetét levakolták, de festett fakarzatai még ma is láthatóak, az egyik 1756-ból származik.

Római katolikus templom: Magyarok Nagyasszonya Rózsafűzér királynője templom, közismert nevén az Andrástanyai templom, amely a település északi végén, Andrástanya településrészen található. Minden hónap második, negyedik és ötödik vasárnapján görög katolikus szent liturgiát is tartanak ebben a templomban.

A község másik római katolikus temploma a Szent András apostol templom (Ládbesenyő, Petőfi Sándor út), melyet egy korábbi építésű, kisebb kápolna helyén emeltek 1903-ban.

 

Megközelítés                                                                                                               GPS: 48.34417, 20.78817

Ládbesenyő község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi Járás területén, Miskolctól 32 km-re, északra fekszik. Közúton Miskolcról indulva a 26-os számú főúton haladva Sajószentpéterig, majd Sajószentpétertől a 27-es számú főútvonal vezet Edelényig, onnan a közlekedési táblák alapján jobbra fordulva egy alsóbbrendű közúton közelíthető meg Ládbesenyő.

(A település a Google térképen.)

 

Története

Ládbesenyő a Nyugat-Cserehát területén fekszik, a Bódva folyó szűk keleti oldalvölgyében megbúvó település. A falut a XI. században a Bódva-völgy még lakatlan területét benépesítő besenyők alapították, eredeti neve is innen ered. Ládbesenyő nevét 1291-ben említette először oklevél Besenew, 1332-ben Bessemi, Beschenev néven. Ugyanebben az évben Mindenszentekről elnevezett egyházát is említették. A többi Besenyő nevű településtől való megkülönböztetésül, a vele szomszédos Lád, Szendrőlád közelsége miatt nevezték el Ládbesenyőnek. A XVI. században a község neve Lady Bessenyw, Lad Bessenyo. Ősi helység, amelynek birtokos családja a birtokról Besenyőnek vagy Besenyeinek nevezte magát. Az évszázadok során sok birtokosa volt.

A reformáció korán elterjedt itt, 1586-ban már önálló egyháza volt a reformátusoknak, amely a környéken lévő településeket is ellátta.

A török megszálláskor Eger eleste után a község is hódoltsági terület lett, s jókora adóterhet fizetett.

A tatárok 1641-ben kirabolták a falut.

A két világháború között két elemi iskolája is volt, egy római katolikus és egy református. Kulturális intézményei ekkor a gazdasági szakkönyvtár és a levente egyesület voltak. 1945 előtt Jungreisz Andor középbirtokos földjének egy része (Andrástanyán) a Derenkről kitelepítettek (1943) tulajdonába került.

Andrástanya Edelénytől 10 km-re, Ládbesenyő és Abod közötti műútról megközelíthető zsáktelepülés. Ládbesenyő közigazgatási területéhez tartozó egyutcás község, ahol a II. világháború idején Derenkről kitelepített lengyelek leszármazottai élnek a mai napig. A döntően idős lakosok máig őrzik a lengyel hagyományokat.

A település kedvelt turisztikai célpontja az ide érkező lengyel turistáknak. Csendes, nyugodt, pihenésre kiválóan alkalmas környezet. A falu mellett hangulatos pincesor található.

Ládbesenyőn és környékén a lakosság túlnyomó részt mezőgazdaságból élt.

Az 1930-as 532 fő lélekszám mára erőteljesen lecsökkent. Jelenleg 271 fő. Az elvándorlásban szerepet játszott a nagyobb, urbanizáltabb települések közelsége, a helyi életszínvonal, valamint a munkalehetőségek csökkenése is. További probléma az itt maradottak elöregedése.

 

Közigazgatás

Ládbesenyő 1950-ig közigazgatásilag a borsodi körjegyzőséghez tartozott. 1950-ben önállóan alakított tanácsot. 1969-ben Edelény társközsége lett, majd 1984-től Edelény városi jogú nagyközség része 1993. június 1-jéig, amikor újra önálló község lett, és a körjegyzőség is itt működik.

Önkormányzatának neve és címe: Községi Önkormányzat Ládbesenyő, 3780 Ládbesenyő, Kossuth út 64. A településen Lengyel Kisebbségi Önkormányzat is működik. A Szendrőládi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tartozik jelenleg.

 

Szolgáltatások

1 szálláshely található a településen: Safi Vendégház

A településen hetente 2 napon könyvtári szolgálat nyújt lehetőséget olvasásra, kölcsönzésre.

4 db élelmiszerüzlet található a községben.

Mobil postaszolgálat biztosítja a küldemények kézbesítését és feladását.

A polgármesteri hivatal épületében működik a házi- és gyermekorvosi rendelő.

 

(Fotók Ládbesenyőröl a Google oldalon.)

 

 
Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.