• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altMinden évben a Kulturális Örökség Napjai alkalmából adják át a műemlékvédelem érdekében jelentős érdemeket szerzett személyek és társadalmi szervezetek számára az elismeréseket, a Műemlékvédelemért - Forster Gyula díjat illetve a Műemlékvédelemért − Forster Gyula emlékérmeket. 2013-ban gyarapodott a szűkebb pátriánkban elismerést kiérdemlők száma. 2012-ben Laki-Lukács László kapta meg ezt a kitüntetést, az idén Szablyár Péternek (Jósvafő) és a Szádvárért Baráti Kör Egyesületnek (Szögliget) gratulálhatunk az emlékéremért!

Számomra ez a megtiszteltetés – még így betegen is –egy jóleső jelzést jelent a Társadalom részéről, hogy az elmúlt évtizedek erőfeszítései nem voltak hiábavalók. Ezeknek az apró felismeréseknek és visszajelzéseknek kell(ene) ösztönözni egyre több embert, hogy örökségünket megőrizzük! Remélem így lesz! –nyilatkozta Szablyár Péter.

 

alt


SZABLYÁR PÉTER kohómérnök, geológus, barlangkutató. 1994-ben Jósvafőn megalapította a Tájházat, ami az elkötelezett helyiek és a jó szándékú hivatalosságok csapatát összekovácsolva a helyi identitás része, az emlékezet, a hagyományőrzés jelképerejű intézménye lett. A 2002-ben Jósvafő központtal, 67 tájház részvételével megalakuló szakmai-érdekképviseleti egyesületnek, a Magyarországi Tájházak Szövetségének alapítója és 2010-ig ügyvezető elnöke is volt. Munkássága azt bizonyítja, hogy az épített környezetért felelősséget érző emberek jó szövetségesei a műemlékvédelem hivatásos munkatársakból álló csapatának - írja az Építész Fórum.


Nevével az elmúlt hónapokban is lehetett találkozni, amikor Jósvafő polgármestere a nyilvánossághoz fordult a védettség alatt álló és felújításra szoruló lakó és gazdasági épületek ügyében! A védendő falukép források híján az enyészeté válhat!
„Nem mintha a faluban nem volnának önálló civil kezdeményezések az értékmentésre. Ilyen például a magánerőből kialakított tájház, amelyet a kilencvenes évek elején hozott létre egy régi parasztházból a gyerekkori nyarainak helyszínére visszavágyó barlangász, Szablyár Péter. Amikor azonban arról kérdezzük, hogy nem lehetne-e civil összefogással, kalákát alkotva, helyi erőből megmenteni a pusztuló házakat, ahogy azt például az oszkói „hegypásztorok” tették a Vasi-hegyháton, akkor szkeptikus választ kapunk. A lokálpatrióta tájház alapító szerint is elfogyott az a civil felhajtóerő a faluból, amely a kilencvenes évek elején, amikor még majdnem kétszer ennyien laktak itt, tapasztalható volt.”  [Népszabadság, 2013. 08. 16.]
Szablyár Péter csapatának köszönhetően a nyáron is elkészült ez a gyönyörű homlokzat – aminek „titkát” szívesen továbbadják a tenni akaróknak!

 

alt

 

Forster Gyula a 19. század szülöttje volt, 1846-ban látta meg a napvilágot. Jogi tanulmányait befejezve, pályája elején Vallás- és Közoktatásügyi Minisztériumban rendkívül nagy hangsúlyt fektetett a képzőművészetek, alapítványok támogatására, valamint a műemlékek fenntartására. Később sem hagyott fel „ezzel” a tevékenységgel: A Műemlékek Országos Bizottságának másodelnökeként, majd elnökeként jelentős szerepet töltött be sok hazai műemlék megmentésében, helyreállításában. 1904-ben bárói rangot kapott munkásságáért, ennek köszönhetően a főrendiház örökös tagjává vált. Tudását és szakmai hozzáértését mi sem bizonyítja jobban, hogy a Magyar Tudományos Akadémia tagjának is megválasztották. A róla elnevezett Forster Gyula-díj az épített és régészeti műemlékvédelem területén végzett kimagasló szakmai tevékenység elismeréséért adományozható állami kitüntetés. A díj  okiratból és éremből is áll. A díj mellett a Forster Gyula-emlékérmet is minden évben átadják az arra jogosultaknak. Az érem kerek alakú, bronzból készült, előlapjának közepén Forster Gyula portréja, a köriratban pedig” Forster Gyula-emlékérem” felirat olvasható. A hátlapon Dömös, egykori királyi központ altemplomának képe helyezkedik el, a köriratban pedig a „Magyar Műemlékvédelemért” felirattal. Emellett a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodó Központ névválasztása is az ő személyének, szellemiségének és munkásságának az elismerését jelképezi.


A Műemlékvédelemért − Forster Gyula-emlékérem elismerésben részesült a Szögligeten 2006-ban alakult SZÁDVÁRÉRT BARÁTI KÖR. Az egysületet azért alakították, hogy a település mellett magasodó vár megmentéséért közös erővel, tevékenykedjenek. Együttműködnek Szögliget Község Önkormányzatával, az Aggteleki Nemzeti Park-, az Északerdő Zrt.-, az MNV Zrt.-, a miskolci Hermann Ottó Múzeum szakembereivel, képviselőivel, valamint az örökségvédelmi hatósággal. Az évente megrendezendő Vármentő Napok és a Vármentő Hét keretében rendszeresen megtisztítják a vár területét a bozótostól, segédkeznek a régészeti feltáráson. Sok éve tartó, eredményes munkájuk a civil társadalom kezdeményezőkészségének és kitartásának szép példája - szól az elismerés indoklása.

 

alt


A várhoz látogatók, az utóbbi években tapasztalhatják, hogy folyamatosan gondozott, tisztított terepen közelíthetik meg a vár romjai. Ennek érdekében tavasszal és ősszel rendszeresen irtják a fák, bokrok sarjait, amik igyekeznek elfoglalni - ellenség híján - a vár falait is.
A márciusi és októberi vármentő napok mellett minden nyáron tábort is szentelnek a mentésnek, feltárásnak. Eseményeiket, beszámolóikat (amikről igyekszünk mi is hírt adni) nyomon követhetik web oldalukon is. www.szadvar.hu

 

Forrás Forster Gyuláról:

http://www.nemzetimuemlek.hu/index.php/intezmeny_/992/

http://hu.wikipedia.org/wiki/Forster_Gyula

http://hu.wikipedia.org/wiki/Forster_Gyula-d%C3%ADj

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.