• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

Három éve húsz színes kép díszíti a túlnyomórészt romák lakta Bódvalenke házainak falait. Bár a freskók számos újságíró, fotós és civil szervezet figyelmét felkeltették, a turisták mégsem özönlenek a borsodi faluba, és a helyiek türelme is egyre fogy. Tél végi életkép Bódvalenkéről.


 „Ha választhatnék, megfognám ezt a házat a négy sarkánál és letenném valami rendes helyen” – mondja Tünde, három gyermek édesanyja, akinek takaros házában akár a padlóról is lehetne enni. Konyhájában viszont egyből feltűnik a csap hiánya a mosogatókagyló fölött – a házba nincs bevezetve a víz, Bódvalenkén a luxus a fürdőszobával kezdődik.

 

 

A település az utolsó filléreit számlálja Borsod-Abaúj-Zemplén megye legszegényebb és egyben legszebb vidékén, a Csereháton. Mint mindenütt, ahol szinte kizárólag romák élnek, télen az ezerszínű freskófaluban is megáll az élet. A falu egyetlen utcáján forgalom nincs, csak az a négy busz, amelyik naponta hozza-viszi a gyerekeket az iskolából, esetleg néhány eltévedt, szlovák rendszámú kocsi. Asszonyok és férfiak jönnek-mennek gyalogszerrel, a nők legtöbbször papucsban és pulóver nélkül a téli utca tükörjegén – Bódvalenkén még nem tavaszodik.


A falu mintegy ötven portából áll – a hosszú tornácos, oszlopsoros parasztházak jelentős része ma már lakatlan. Két templom, két bolt, és az önkormányzati hivatal teszi ki a község összes intézményét. A hivatal falán a Felszabadulási Emlékkönyvtár 1970-ből itt maradt címere díszeleg. Könyvtár ma már nincs, csak egy kisbusz áll meg kéthetente megpakolva könyvekkel és újságokkal, onnan lehet kölcsönözni. A térerő is csak hébe-hóba kóborol át Szlovákiából.

Afrikai mintára

Pásztor Eszter budapesti szakfordító és tolmács, 2008 hasonló, hideg téli napján érkezett a faluba, amikor a helyiek papucsban, kabát nélkül körbeállták: Adj nekünk munkát! Eszter egy év múlva visszajött a freskófalu ötletével, amelyet – elmondása szerint – egy régebbi utazás ihletett.

Pásztor Eszter szavai és a cikk folytatása a http://hvg.hu/itthon/20120307_bodvalenke_freskofalu_turizmus#utm_source=hirkereso&utm_medium=listing&utm_campaign=hirkereso_2012_3_8 weboldalon tekinthető meg.

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.