• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altItt a nyár, az emberek strandolnak, napoznak, vagy vízi sportokat művelnek , de sajnos a térségünkben erre nem nagyon akad lehetőség. Vizsgáljuk csak meg mely strandok, tavak szolgálhatnák ki a fürdőzni, sportolni vágyók igényét? Haladjunk  Boldvától észak felé. Nagy kérdés számomra, hogy a  Bódva vonala miért áll úgy ahogy áll. Talán a környezete tette ilyenné, vagy az évente lezúduló víztömeg, amely a hordalékokat hozza magával, vagy az, hogy az érintettek nem foglalkoznak kellőképpen a rendben tartásával?

Sajnos a válasz még ismeretlen számunkra , csak gondoljunk bele milyen látványosság lehetne akár Edelény, akár Hídvégardó környékén az, ha a kajak és kenu szerelmesei a Bódva vizét is meghódítanák, ehhez azonban az kell, hogy a folyó vize is aránylag tiszta és veszélytelen legyen. Ilyen jellegű vízitúrákról még nem szereztem tudomást, de ha  valakinek volt része ilyen élményben a Bódva folyónál, nyugodtan leírhatja a Jöttem, láttam, elmesélem rovatban.

alt

A térség legnagyobb folyója mentén haladva elérkezünk  Szendrő városához. Itt már lenne lehetőség kiváló strand kiépítéséhez. Ez a fürdőhely egyedüli a térségben, mivel természetes forrás táplálja, és a 22-24 0C-os vize kellemes felüdülést adhatna a fürdőzőknek. Így a város számára sem lenne megterhelő az üzemeltetés. A nem régen megválasztott Tomorszki István polgármester kampányában erős utalásokat tett arra, hogy  Szendrő  város strandja ismét virágzásnak indul majd. Várjuk a fejleményeket. E várost elhagyva elérkezünk a mesterségesen kiépített Rakacai - víztározóhoz. Ez a tó a térség gyöngyszeme lehetne, és igen itt van az a csúnya lehetne szó. Korábbi cikkünkben már olvashattak a Rakacai-tó történetéről, és arról, hogy van egy  Rakaca- Team nevezetű csoport, amely hivatásának tekinti a tó fejlesztését, rendbe tételét. A csodaszép környezetben lévő víztározó kiváló lehetőséget nyújthatna  a fürdőzni, horgászni, vitorlázni vágyók számára.

 

alt

 

A Meszes település felé vezető útról jól látható, hogy a régen még homokos strandként szolgáló vízparti részen, ahol fiatalok, és családok tömkelege töltötte el a nyári napokat, most már csak a nád és gyékény  vette át az uralmat. A víz koszos, iszapos, leginkább a horgászok érezhetik jól magukat e területen. A nyaralók üressége is azt mutatja, hogy a régen kedvelt környék mára kihalt. A tó környékén nincs lehetőség étkezésre sem, aki ide látogat, az legközelebb Jósvafőn vagy Edelényben teheti ezt meg. Itt is felmerül a kérdés miért történt mindez? Egyik válasz amelyet mindenkitől hallani, hogy a rengeteg tulajdonos miatt nincs lehetőség egy saját rész kialakítására. A 80-as 90-es években akkor ez miért működött? Sajnos a legnagyobb gyengeség az összefogás hiánya, és az, hogy a fejlesztések eredményeit nem látjuk.

A sok szomorúság után kicsit vidámabb vizekre evezünk. Perkupa mellett egy  kis falucska Dobódél helyezkedik el, amelynek területén egy bányató található. A bányatóban való fürdőzés ugyan veszélyes,de a fiatalok kedvelt helye lett az elmúlt időszakban. A vize tisztának mondható, és környezete is nagyon szép. Érdemes akár kirándulás esetén is felkeresni a tavat.

 

alt

 

Reméljük az elkövetkezendő időszakban valamilyen összefogás kezdetét veszi, és ismét lehet, majd fürdeni, sportolni a térségben lévő vizeinken.

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.