• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altImmár évek óta hagyománnyá vált, hogy az Edelény Városi Könyvtár megrendezi a Kalász László Szavalóversenyt.

Ez ebben az évben sincs másként, hiszen a Városi Könyvtár ismét meghirdette szavalóversenyét az egykori Edelényi járás általános iskoláiban tanuló felső tagozatos diákjai számára „Fölemelni e tájat” címmel, Kalász László emlékére, valamint a Költészet Napja alkalmából.

Azoknak a diákoknak, akik szeretnének részt venni a szavalóversenye, még bőven van idejük felkészülni, hiszen a verseny időpontja április 12., a jelentkezési határidő pedig március 25. A nevezési lapokat e-mailben és postai úton is elfogadják.

A „megmérettetésben” külön kategóriában fogják értékelni az 5-6. és 7-8. osztályosokat, iskolánként viszont csak egy-egy tanuló jelentkezhet. Minden résztvevőnek kötelezőn egy Kalász László, valamint egy szabadon választott verset kell majd előadnia. Ebben az évben viszont a helyszín változik: a Művelődési Központban kap helyet a rendezvény, ugyanis január 15-től ez az épület „ad otthont” a könyvtárnak.

Néhány mondat Kalász Lászlóról....

Kalász László 1933. február 3-án született Perkupán. Sárospatakon szerzett pedagógus diplomát, tanulmányai után néhány évvel Szalonnán kezdett el tanítani, 1984-től pedig a könyvtáros is lett. Élete javát is ezen a településen töltötte. Tagja volt a Hetek néven ismert költőcsoportnak, részt vett a Napjaink című irodalmi lap szerkesztésében is. Kalász László első versei 1953-ban, Debrecenben, az Alföld elődjében, az Építünkben jelentek meg. 1970-ben elnyerte Borsod-Abaúj-Zemplén megye irodalmi díját. 1973-ban, Győrben Nagy Lászlóval együtt vehette át a Radnóti-díjat. 1975-ben munkásságát József Attila-díjjal jutalmazták. 1981-ben portréfilmet sugárzott róla a Magyar Televízió.  1999-ben hunyt el.

Leghíresebb  versei közé tartozik a Mintha rögtön, Anyámnak kontya van, Nem tudsz, valamint az Ember vagyok. Költészetében fontos volt számára a szűkebb környezet, a családi kötelék. Versei témáját gyakran a táj, a természet ihlette, kedvenc műfaja a dal volt. Lakóhelyét, s annak szépségét nemcsak verseiben, hanem rajzokban és festményekben is megörökítette.

                                                                    

Kalász László: Mintha rögtön

 

Mintha rögtön meghalnék-

úgy kellene élnem

élesül nyakamra szél

eresztgeti vérem.

 

talpam alatt füvek is

tőrként meredeznek.

még az útilapuk is

bárddá élesednek.

 

megrepedezik a föld,

áhít beleesnem-

e szerelmes szülőföld

elveszejt már engem.

 

mintha rögtön meghalnék,

úgy kellenne élnem: 

születéstől halálig

tartó emberségben.

 

 

Forrás: http://www.arssacra.hu/EgriKonyv/EgriKonyv-C4.htm

http://www.helyzetember.hu/5/klassz.htm

http://www.c3.hu/~ongalap/borsod/IROK/kalasz.htm

http://www.emkkm.hu/konyved/index.php

http://www.hangraforgo.hu/forum/arckepcsarnok/KalaszLaszlo_20070825.htm

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.