• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

alt„…2013 márciusától 2014 novemberéig az Edelényi és Szikszói kistérségekben szélessávú optikai távközlési körzethálózati fejlesztést hajt végre az Új Széchényi terv nyertes pályázójaként…” olvashattuk a TAVGER Távközlési Szolgáltató Kft. szórólapján 2014-ben.
A fejlesztés olyan periférikusan elhelyezkedő településeken valósul meg - ahol eddig nem élhettek a nagy sávszélesség nyújtotta lehetőségekkel a lakosok, vállalkozások, intézmények. Név szerint a fejlesztéssel érintett települések: Balajt, Becskeháza, Bódvalenke, Bódvarákó, Damak, Debréte, Galvács, Hegymeg, Irota, Ládbesenyő, Szakácsi, Szendrőlád, Szinpetri, Szögliget, Teresztenye, Tomor, Tornabarakony, Tornakápolna, Tornanádaska, Tornaszentandrás, Varbóc, Viszló.

 

2015 márciusát írjuk. Nem tapasztalhattuk a megkezdett munkálatokat a felsorolt településeken-az előző év végén. A projekt kezelésével megbízott szervezet képviselőjét  kérdezem: Mi ennek az oka?
A körzethálózati projekt célja, hogy az eddig szélessávú internet eléréssel nem rendelkező települések is bekapcsolódhassanak a digitális világ vérkeringésébe. A projekt során a két kistérség 26 települése (ebből 22 az edelényi kistérségbe tartozik) településein optikai szállal aggregációs pont (PoP) létesül, ezen keresztül kapcsolódik országos gerinchálózathoz, biztosítja a település számára a szélessávú internet-elérést. Ahol általános iskola, eMagyarország-pont és/vagy IKSZT is található, ott ezek is kapcsolódnak majd a hálózathoz.
A projekt jelenleg az építést megelőző építési engedélyezési eljárások fázisában tart, ezért sem láthatták még a munkálatokat. A tervezési munkálatok jórészt a tervek szerint haladtak, de az egyeztetések és az engedélyezés a vártnál sokkal lassabban halad, ezek nélkül pedig az építés nem indulhat meg. Jó hír ugyanakkor, hogy várhatóan ebben a hónapban az első szakaszra megkapjuk az engedélyt, illetve a közeli jövőben a továbbiakra is, így a tavasszal kezdetét veszik az építési munkálatok.
 
Milyen problémák merültek fel, amik késleltetik a munkálatokat?
Alapvetően az engedélyezés nyúlt sokkal hosszabbra, mint ahogy az a projekttervben szerepelt, valamint az eljárás során számos előre nem látható akadályba ütköztünk, aminek leküzdéséhez a tervezetthez képest több idő szükségeltetett.
 
Hol tart a beruházás megvalósítása?
A kivitelezés előkészületei megtörténtek, hogy az engedélyek jogerőre emelkedését követően minél előbb megindulhasson az építés: mind bel - és külterületen, illetve az épületekben. Ezzel párhuzamosan, a kötelezően a projekt részét képező egyéb vállalások teljesítése is folyik. Ezek közül a legfontosabb, amely a települések lakosságát, a vállalkozásokat, szervezeteket érinti: ingyenes és önkéntes informatikai oktatásra kerül sor a tavasz folyamán, amelyre minden településről várjuk az érdeklődőket. Itt 8 órás képzésben az alapvető informatikai/internet-használati ismereteket sajátíthatják el a résztvevők,  a digitális világba való belépéshez szerezhetnek „útlevelet” – kortól, nemtől, anyagi-társadalmi helyzettől függetlenül. Ez nemcsak kötelezettségünk, de egyfajta misszó is: minél több ember számára lehetőséget teremteni, hogy az első fontos lépéseket segítséggel megtehesse az önálló internethasználat felé, a készségeket kialakítva vagy fejlesztve valódi haszna legyen az egyén számára is annak, hogy a településen hozzáférhetővé válik a szélessávú internet. Önmagában a digitális infrastruktúra fejlesztése a felhasználók nélkül nem sokat ér, ezért szükséges, hogy ez a tudás elérhetővé váljon mindenki számára, akiknek ez eddig nem adatott meg, bármilyen okból. Ennek részleteiről hamarosan értesülhet a lakosság, többek között a településeken kihelyezett plakátokról.
 
Lehet-e tudni, hogy milyen ütemben történik a megvalósítás?
Három egymást követő ütemben történik a tervezés, az engedélyeztetés és a kivitelezés: az 1. ütemben Szendrőládtól Szakácsiig, Abaújszolnokig, illetve Monajig, a 2. ütemben Irotától Tornabarakonyon át Becskeházáig, illetve Galvácsig, míg a 3. ütemben Tornaszentandrástól  Tornanádaskáig, illetve Teresztenyéig történnek a munkálatok.
 
Hogy látja most a befejezés időpontját?
A projektnek mindenképpen be kell fejeződnie az idén, sőt az idén ősszel. A kivitelezési technológia ezt lehetővé is teszi, így optimisták lehetünk a tekintetben, hogy legkésőbb október-november hónapokban a használatbavételi engedélyek is rendelkezésre állnak majd.
 
Amikor elérkezünk odáig, hogy településenként létrejönnek a csatlakozási pontok-hogyan tovább?
A helyi hálózat kiépítése kimondottan nem része a projektnek, ez kötelezi a projektgazdát is, a pályázati kiírás is szigorúan a körzethálózat megvalósításáról szólt: országos gerinchálózattól a településekig,  hogy
„1. olyan körzethálózati kapacitás jöjjön létre, hogy a körzethálózat szintjén a helyi hozzáférési hálózat(ok) későbbi fejlesztése, bővítése esetén se alakuljanak ki szűk keresztmetszetek, azaz a körzethálózati kapacitás hiánya a jövőben se képezze a nagy sávszélességű (30 Mbps feletti) internetezés akadályát az érintett településeken;
2. a (..) településeken épüljön ki a helyi hozzáférési hálózatok technológia-független csatlakoztatására alkalmas hozzáférési aggregációs pont (Point of Presence, PoP);
3. az érintett településeken épüljön ki a hozzáférési aggregációs pont és a települési önkormányzat, oktatási intézmények, illetve az eMagyarország Pont (és/vagy IKSzT (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér)) közötti, nagy sávszélességű szolgáltatás nyújtására alkalmas alapinfrastruktúra.”
Elképzeléseink szerint a helyi szolgáltatók működtetik majd a helyi hálózatokat: több megkeresés is érkezett már hozzánk ez ügyben, így várhatóan az egyéni hozzáférés is megoldott lehet. Egyes településeken viszonylag gyorsan, hiszen az ehhez szükséges infrastruktúra részben vagy egészben rendelkezésre áll, másutt egyéb technikai megoldások is szóba jöhetnek. Nagyon fontos tudni, hogy ezek is – hasonlóan a többi közműhöz – fizetősek lesznek, ennek részleteiről aktuálisan az adott szolgáltató értesíti a települések lakosságát és alakítja ki a szolgáltatási portfoliót.


További, a projekttel kapcsolatos információkat a www.tav-halo.hu weboldalon találnak, kérdéseiket és észrevételeiket küldhetik az Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre.

 

Kapcsolódó cikkek:

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.