• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altHónapok óta készülünk bemutatni közösségünknek a Rakaca Team-et, mint az egyik fontos civil csoportot a térségben. A napokban elnyert „Az Év Közösségi Kezdeményezése 2014.” cím kapcsán azonban nem várhatunk tovább. Vaskó Gergelyt, a csapat meghatározó alakját kérdezem arról kik is ők egyáltalán, mit szeretnének, honnan jött az ötlet az összefogásra, mivel jár a cím enyerése? De vegyük sorra a kérdéseket.

 

Ki, vagy mi az a Rakaca Team? (Személy, egyesület, önkéntes kör?)

Mondhatnám: is-is. Baráti társáság, egy egyesülés céllal, tenni akarással, önkéntesek köre, akik hozzájuk hasonló önkénteseket várnak, főleg azért hogy nem is Önös, hanem a köz érdekében tegyenek, a turizmus, a vidék infrastruktúrájának, a szabadidős tevékenységek űzésének, a természetvédelem zászlaja alatt. De igazából horgászok vagyunk, a szó szó-szoros értelmében, s innen is indult el minden, hiszen a horgász a vízpartra való, ez a part pedig gyerek korunktól a Rakaca-víztározó partja.

Hogyan alakult, mi hívta életre?alt

Minket a szükség hívott életre, hiszen a csapat több mint 15 éve megvan, de mint horgászok nem adtunk magunknak nevet. Felnőttünk viszont, s a problémák amikkel már felnőtt fejjel szembesültünk - olyan dolgokkal, amelyeken gyermekkorban átsiklottunk - azok megoldása adott létjogosultságot, a csapatunknak. 2009-től már nem csak mint a tározó horgászai, hanem, mint szervezet kezdtük el munkát. A munkát, ami elsőként felmérésekkel kezdődött, majd tervek hosszú sora kezdett megvalósuláshoz.

Weboldalukon, a teamrakaca.hu oldalon lévő képek szerint 9-en alkotják a teamet. Kik ők, mivel foglalkoznak egyébként?

Ugyan a csapat egy nagy baráti társaság, akik aktívan és fontos munkával vesznek részt szervezésekben, a törzs mindig 5-6 ember volt, ami az évek során, s új barátságok születésével bővült. A csapatban mindenki azt teszi bele ami Ő igazán, amit szívvel kellő szaktudással képes csinálni. akik valamely rendvédelmi szervnél dolgoznak, azok igazán a szervezésben veszik ki részüket, Ők a pontos, precíz, igényes munkáért felelősek, a "katonás" rendért". Van aki szaktudásával, tapasztalatai alapján tud tervezni, hiszen van a csapatban hidrobiológus, természetvédelmi őr, gazdász, agrármérnök. Van olyan csapattagunk akinek annyi jó kétkezi szakmája van mint másnak ujja. A csapat szakmai sokszínűsége az ami garantálja a hosszútávú sikeres munkát, a célok elérését.

alt

Melyek azok a tevékenységek, amiket felvállal, szervez, zászlójára tűz a csapat?

Ezen tevékenységek köré évről évre bővül. Ahogy változunk mi is, mint emberek, úgy változik a csapat csapásiránya is. Egy ösvény a fő azonban, a tározó olyan állapotba hozatala, hogy az ennek a vidéknek pihenőhelyet, munkahelyeket, szórakozást, izgalmas programokat tudjon nyújtani. Európai szinten. Ezzel definiáltam egy akkora halmazt amely szinte végtelen lehetőségeket rejt, tekintve a vidék sokszínűségét, a tájat, a kulturális és geológiai, természeti értékeket. Nem állítok butaságot, ha azt mondom, a víztározó más turisztikai attrakciókat kézen foghat, segítheti azokat, ha közösön kidolgozott programmal várjuk az embereket, megfizethető árakkal. Fő tevékenységeink a tározó környezetének tisztán tartása, a saját s az országos mozgalmak meghonosításával több mint 1000 zsák szemét már nem a tározó partján, annak bokros benőtt zugait csúfítja. A környezetvédelmet nem csak gyakoroljuk, szeretnénk a környezettudatos gondolkodásra sarkalni az embereket. Kis javulás azért érzékelhető, de nem jutunk még el annyi emberhez, amennyihez szeretnénk. A horgászsport, országunk lakóinak egyik legkedveltebb szabadidős tevékenysége, hiszen összelehet kötni túrázással, vízi sportok űzésével. Sokan nem tudják hogy a horgászatot versenyszerűen is lehet űzni, s ebben a magyarok nem csak Európa, de világszinten is megállják a helyüket.

alt

Ha a ma gyermekét, valamivel ki tudjuk az informatika világából szakítani, akkor az a horgászat. Hatalmas faktora van annak, hogy megfogja szeretni, s nem csak mint hobbi hanem mint versenyszerűen űzhető sportja is lehet az ifjúságnak. Magyarországon ez támogatott, egyesületekbe lépve adnak lehetőséget a fejlődésre. Bakó Petike alig 14 évesen lett világbajnok. Tehát ennek a sportnak (sport, akik benne vannak nyakig azok megvédik a sportnak nevezést) népszerűsítése, a megyei versenysport fellendítése is fő célunk. Az eszközök gyermektáborok, versenyek, több szakágban, több korosztálynak. Tudják e ugyan a horgásztársak, hogy a Rakaca-víztározó lehet a jövő egyik legjobb versenypályáját adó vize? Sokan biztos megmosolyogják ezt, pedig ez nem képzet, ez tény! Az információáramoltatása! Nagyon fontos! Az interneten ma minden után tudunk érdeklődni. A Rakaca-tó után nem. ennek vettünk eleget akkor amikor weboldalt kezdtünk el üzemeltetni. (kép_03).

alt

Pár alapinformációt akartunk, hogy követhető legyen, mik a horgásza szabályai, milyen események történnek, mi milyen akciókra invitáljuk az embereket. 2015 nyarára olyan tartalmi és formai robbanás következik el a weboldal életében, amivel a térség fő turisztikai információs oldala címet is megnyerheti majd. Ha csináljuk, csináljuk rendesen. Interaktívvá válik, több olyan funkciót vezetünk be, amely összekötheti az embereket. Filmekkel akarjuk bemutatni a tározó környezetét. Mindezek mellett olyan háttérmunkát s kapcsolatkiépítést végzünk, amelynek pár év múlva hatalmas jelentősége lesz.

AZ ÖNKÉNTESSÉG…

olyan tevékenység, melyet egyénileg vagy csoportosan, rendszeresen vagy alkalmanként, belföldön vagy külföldön a közös jó érdekében személyes akaratból végeznek anyagi ellenszolgáltatás nélkül. Az önkéntes tevékenység közvetlen anyagi haszonnal nem jár annak végzője számára, továbbá az önkéntes nem helyettesíti a fizetett munkaerőt. Az önkéntes tevékenység alatt családi és baráti

- olvashatjuk a meghatározást a www.onkentes.hu oldalon.

Az Év Közösségi Kezdeményezése 2014 címet a napokban nyerték el az Önkéntes Központ Alapítvány internetes szavazása során. Mivel jár ez az elismerés?

Nagyon örülünk ennek a díjnak. De minden felszínes és álszent érzés nélkül állíthatom, hogy ez a térség díja. Annak a bizonyítéka, hogy ha vannak akik élére állnak egy feladatnak, akkor igenis van támogatás, nem kell feltétlen pénz egy adott cél elérésében. Maga a kezdeményezés egy háromnapos akciónk volt, ami a rossz idő ellenére jól sikerült, esőben szedték az emberek a szemetet, önkormányzatok polgármesterek támogatásával, bányák adta nyersanyaggal part menti utak lettek lekövezve. Bevásárlóközpontok ajánlottak fel élelmiszert az önkéntesek számára. Akit érdekelnek a részletek weboldalunkon hoztuk le a napok történéseit. Az elismerés azzal jár, hogy kicsit jobban belekerültünk a köztudatba, egy áramba, ahol már követik az emberek azt amit teszünk. Hitelt ad nekünk az emberekben, a leendő partnereinkben. Legfontosabb, hogy ezt a díjat nem nyertük volna meg anélkül a társadalmi támogatottság nélkül amit élveztünk. Több mint 1400 ember kattintott s szavazott ránk, főként azok, akik kötődnek a tározóhoz,akik látják bennünk a jövő Rakacájának eljövetelét. Köszönjük nekik. Ezenkívül lendületet, erőt, s a 2015-ös években kitűzött célokhoz energiát adott.

alt

Kikre, miben számítanak a működésük során?

Azokra számítunk, akik hisznek bennünk, képesek megőrizni azt az értéket velünk, amit mások nem becsültek. Sokan megmosolyogták amikor először hirdettünk környezetvédelmi napot, mondván úgy is alig jönnek majd el. Tévedtek sokan, s évről évre egyre többen jönnek el, mert mi ezt úgy alkottuk meg hogy az ne munkának érezzék, hanem egy olyan napnak, amikor kimozdulunk a természetbe, mindenki a saját tempójában kicsit tesz a tározóért, aztán egy finom ebéd mellett, fiatalok a jövőről, idősek a múlt történéseiről tudnak értekezni, hiszen olyan ritka alkalmak egyike amikor vidéken összejönnek az emberek. 2015-ben sok új akcióval programmal hívjuk majd az embereket a víz mellé a természetbe, de erről majd máskor! Ám mindenképp számítunk a térség médiumainak támogatására, hiszen így tudunk mindenkihez eljutni, aki mozdulni akar velünk!

A BódvaPress örömmel tudósít a Team programjairól, akcióiról, a Víztározóhoz kapcsolódó kezdeményezésekről is. Legközelebb a Rakacai-Tóról beszélgetünk.

(Fotók: Rakaca Team és a Vaskó Gergely portré: Mészáros Csaba)

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Január 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.