• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altTöbb településen történt polgármester váltás októberben, de csak két helyen úgy, hogy a korábbi polgármester nem is indult a helyhatósági választáson. Az egyik ilyen település Szögliget, akinek korábbi polgármestere Tótné Mihalik Katalin méltán volt elismert nem csak településén, de a térségben is. Két ciklus után más terveket valósít meg. Ennek kapcsán faggatom kérdéseimmel.

• Nem fájt a szíve, mikor átadta a sokféle gonddal küszködő, de mégiscsak környezetéből kiemelkedő sorssal bíró településének a kulcsát?

​Életem legnehezebb és legfájóbb döntése volt, de tudom, tudtam, hogy egyben elkerülhetetlen is.​ ​A polgármesteri munka kevés embernek szól egy egész életre és hát valljuk be, nem könnyű másoktól függeni.​

• Mi volt a legszebb élménye polgármesterként, s mi okozta a legtöbb bosszúságot?

​Rengeteg gyönyörű, szép élményem van. Ebben a kérdésben talán sokan azt várják, hogy elmondjam, melyik volt a legnagyobb, legsikeresebb beruházás​unk. Igen, végtelenül hálás vagyok azokért az eredményekért, amiket közösen értünk el, és örökké hálás leszek mindenkinek, aki segített az eredményeket elérni. Nagyon nagy dolgok voltak ezek. Mégis mi volt a legszebb élmény? Sokszor emlegetem a kezdetek kezdetét. Egy rövid beszélgetés ami örökre megmarad bennem, és ha arra gondolok, miért kellett otthon dolgoznom, igyekszem erre az esetre gondolni és akkor mindig tudom miért. Egy 2006-ban közcélú dolgozó asszony karácsonyi beszélgetése. Megjelent a boltban, ahol Édesanyám dolgozik, és azt mondta könnybe lábadt szemmel, hogy neki még soha nem volt ilyen gyönyörű karácsonya. Nem értettem miért. Aztán elmondta, hogy ő, mindazidáig minden karácsony táján segélyen volt, és igencsak szűkösen éltek. ..hiszen férje korán meghalt, gyermekét egyedül nevelte.  Ott akkor pedig hálás volt és boldog. Mert dolgozhatott. Pedig nekem csak egyszerű döntés volt a felvétele, tudtam, hogy ő az akkoriban leginkább rászoruló. ...és akkor megéreztem. Tudtam. ..és azt is felfogtam, mekkora felelősség emberek életét segíteni. Onnantól kezdve azon voltam, hogy próbáljam megtalálni azokat, akik valóban rászorulók és segíthessek nekik. Bármiféle eszközzel. ...és higgyék el. Néha csak odafigyeléssel, figyelemmel, jó szóval. Gyakran erre a legéhesebbek az emberek a rohanó, kies világban. ...na persze aztán megindult minden és dolgoztunk, mint ahogy kedvenc mondásom is tartja: "Mentünk, mint süket disznó a búzában", hogy ami lehetőség csak adódik, lehető legnagyobb mértékben kihasználjam a falunkban lakók számára. Néha talán túl is terheltem magunkat. S mi okozta a legtöbb bosszúságot? Talán az, hogy nem tudok mindig mindent megoldani, bármennyire is akarok. Ezt nehezen viseltem. Nagyon nehezen.

alt

• Mik voltak polgármestersége alatt a településen a legnagyobb eredmények?

​Szögliget, Szádvár, Derenk, világhálón való megjelenése, a köréjük szerveződött összefogások, rendezvények, fejlesztések, a település intézményi működtetése, fejlesztése. Időközben sajátos adottságaink, szerencsés földrajzi fekvésünk adta lehetőségek miatt erősíteni kellett az intézményi ellátás területét. Óvoda fejlesztése, iskola működtetésének segítése. Fontos volt az infrastrukturális fejlesztés, amiből a legutóbbit emelném ki, mely komplex csapadékvíz-elvezetést és úthálózat fejlesztést jelentett a falu jelentős szakaszán. ​Megvalósult a Községháza és egyben az orvosi rendelő akadálymentesítése is, valamint végre Falubusz is lett Szögligeten. 

• Hogy látja a település jövőjét?

​Szögliget igen kivételes adottságokkal rendelkezik leginkább turizmus területén. Mind a saját, mind a szűkebb, tágabb  környezet igen sok látnivalót kínál az odautazók számára. Jó ötlettel, önerővel, pályázati források hasznos felhasználásával igencsak jelentős eredményeket lehet elérni. A legfontosabb adott, amit pénzen sosem lehet megvenni: a kivételes földrajzi környezete, táj szépsége, kristálytiszta levegője, csobogó karsztforrásai, érintetlen, védett környezete.​

alt

• Mik a személyes tervei, mihez kezd most, hogy véget ért ez a feladat?

​ Legfontosabb most a családomra való odafigyelés, akik segítsége nélkül az elmúlt nyolc esztendőt nem tudtam volna ilyen odaadással ​​végigdolgozni. Azt hiszem itt az ideje, hogy törlesszek feléjük.​

Miért nem összeegyeztethető az egyéni boldogulás a Szögligetével?

​8 év hosszú idő otthon, azóta a Szögligettől távoli Világ igen sokat változott, megváltozott az emberek igénye, fontosnak tartom új tapasztalatok begyűjtését, melyek akkor is igen fontosak, ha később szülőfalumban szeretnénk dolgozni.​

• Milyen tanácsokat adna utódjának, s azoknak a polgármestereknek, akik most kezdik?

​Nehéz világban élünk, nagyon széles összefogásra van szükség a térség fejlesztéséhez, és ennek csakis egyetlen módját látom. Egyszerű. Minden háború rombolással jár. A közös gondolkodás, egymás tolerálása, megértése, lehetőség szerinti támogatása igen fontos az együttműködésekben. Nincs helye önzőségnek! Együtt kell gondolkodni! Csakis a tiszta, őszinte összefogás hoz építő eredményt. Ez csak egyetlen módon lehetséges: ha tiszteljük egymást. ​Ez mindenkitől őszinte lelkiismeretvizsgálatot igényel. Egyetlen tanácsom van, amely idővel minden ajtón bejut: a tiszta, őszinte, szakmailag felkészült segítőkész szeretet. Így lehet szép jövőt építeni és a mindennapokat boldogan megélni.

alt

• Mikor született meg a döntés, hogy nem indul 2014-ben az önkormányzati választásokon?

​2013-ban, amikor újraterveztük az életünket. ​

Melyik országban, hogyan folytatódik élete?

​Angliát választottuk, ahol bízom benne, hogy a kisfiam jól megtanul még angolul, hiszen az a mai világban már minden országban fontos, még otthon is.  ...és nem mellesleg az egyik bátyám lakóhelye, így nem kerültünk teljesen idegen környezetbe. Ez nagyon sokat segít.​

​ Még az első lépéseknél tartunk. Legfontosabb a kisfiunkkal elfogadtatni a környezetet és jó munkát találni. Jelenleg éppen munkát keresek. Bízom benne, hogy a kitartó keresés és türelem meghozza az eredményt.

• Jobb így a felelősségtől/lehetőségtől való megválás után?

Az elmúlt hetekben családommal foglalkoztam és az új környezet megismerésével. Pár napja, hogy elkezdtem munkát keresni. Nem könnyű, egyáltalán nem jobb most, de bízok a Gondviselésben! Ha jó szívvel gondolnak majd rám, az mindenképpen segíteni fog. Köszönöm Mindenkinek, hogy együtt dolgozhattunk!

Sok sikert kívánunk "Katicának",  ott, és ahol amit választott, s kívánunk Szögligetnek és a szögligetieknek is. Visszhangozzuk szavait, mert magunk is valljuk: "Csakis a tiszta, őszinte összefogás hoz építő eredményt"!

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.