• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altA napokban látott napvilágot egy internetes újság felületén az a cikk, amiben 60 települést neveznek meg, amik rövidesen eltűnhetnek Magyarország térképéről. A közösségi oldalakon elég gyorsan terjedt a hír - a felháborodás röpítette a szárnyain! 8 település révén térségünk is érintett! „A pokolba vezető út is jó szándékkal van kikövezve” tartja a mondás. Az, hogy a www.napi.hu oldalon éppen a napokban jelent meg egy elemző írás a statisztikai jelentésekre alapozva, hogy a felsorolt települések rövidesen eltűnhetnek a térképről, hisz már minden a mellett szól, hogy az életnek nem sok esélye van ezeken a helyeken.

Körültekintően kell eljárni, amikor példálózunk: az említett cikkben az is szerepel, hogy a 2011-es népszámlálás adatai szerint 402 olyan település van-volt az országban, ahol a lakosság száma 200 fő alatti.

alt

Még egy szűrőt feltéve 60 maradt, amik ábécérendben sorakoznak - mint a térképről hamarosan eltűnhető falvak. A térségünkből 8 település nevét lehet olvasni: Becskeháza, Bódvarákó, Debréte, Égerszög, Irota, Tornabarakony, Tornaszentandrás, Varbóc

alt

Ezzel egy időben szavazta meg Miskolc város közgyűlése a nyomortelepek felszámolásának javasolt útját: mi szerint 1,5-2 millió forintot kap az a család, aki Miskolc határain kívül vásárol lakást magának és elköltözik oda. A két hír között sokan összefüggést véltek felfedezni. Attól tartanak, hogy némelyek éppen a javasolt települések listáját látják meg az elnéptelenedő aprófalvak térséget érintő névsorában. A döntés ellen sokan tiltakoznak - pártállásuk szerint. Jelen írás dolga csak az, hogy az aprófalvak szempontjából közelítsük meg a problémát. Ha elfogadjuk azt, hogy a létükért küzdenek, akkor egy ilyen súlyos probléma megoldását nem várhatjuk el tőlük

„..Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj...” Erre a helyzetre is igazak most Radnóti Miklós szavai!

alt

Az elemzés írója nem vizsgálta a számadatok mögötti emberi tényezőket. Így viszont felborzolta az érintettek kedélyét, vihart kavaró közzétenni egy ilyen listát! Tiltakoznak is az érintett települések polgármesterei! Önkormányzatok erőfeszítései, civil kezdeményezések tucatjai, a települések körüli földeken gazdálkodó és embereknek munkát adó családok hétköznapjai, a magánszemélyek turizmust serkentő lépései - mind a felé mutatnak, hogy ez a vidék is él és élni akar! A térképen akar maradni!

alt

A félig telt /vagy félig üres pohár esetét az itt élők szeretnék úgy látni, hogy már félig tele van!
A Hír24 stábja ennek igyekezett utána járni, amikor a 60 megnevezett településből felkeresett egyet -Tornabarakonyt. Talán az előbb látott hangulatjelentés is erőt adhat a sorstárs-településeknek a további küzdelemhez!

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Február 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.