• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altA magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 114/2013.(IV.16) kormányrendelet szabályozza - többek között - a települési, tájegységi és megyei értéktárak létrehozását és gondozását. Választható értékőrző megoldást kínált a települések számára. Hidvégardó élt a lehetőséggel. Matusz Tamás, a település polgármestere és a helyi értékek feltárásában közreműködő Kubik Zsoltné segítségével tudhatunk meg többet a hidvégardói folyamatról.

 

Polgármester úr! Milyen gyakorlati lépések előzték meg a tevőleges munka elkezdését?

Elsőként elkezdődött a kölcsönös kapcsolatfelvétel a Nemzeti Művelődési Intézettel, melyet az Intézmény részéről Brézai Zoltán Úr vezetett. Ezt követően több kulturális programot valósítottunk meg  összefogással, mely nagyon sikeresnek bizonyult. Következő lépésként elkezdődött Hidvégardó értékeinek feltérképezése, felmérése. A lakosság erről kérdőívek segítségével adhatott hírt, valamint rendeztünk egy Fórumot a Gedeon-kúriában, ahol közel 20 fő jelent meg. E beszélgetés - konzultáció alkalmat teremtett arra, hogy megismerjük azokat az értékeket, melyek településünkön találhatóak, de talán eddig nem is voltak olyan nyilvánvalóak számunkra.

alt


Milyen emberi erőforrások és technikai eszközök álltak rendelkezésre a munka elindításához?
A Fórumunkon legaktívabb, és a legalább érettségivel rendelkező személyeket kerestük meg, és kértük fel a Budapest központú, de helyi szinten szendrői irányítással induló MaNDA-programban való részvételre, mely a település értékeinek (épített, kulturális, szellemi és írásos) további feldolgozását, digitalizálását tette lehetővé Hidvégardóban. A program keretében a benne dolgozók számára a MaNDA-program biztosított számítógépeket, szkennert, az Önkormányzat pedig laptopot, fényképezőgépet és az internethálózatot biztosította Hidvégardóban, a TELEHÁZ-ban, ahol az egész program zajlott.

Kubik Zsoltné, Marika a MaNDA programban kulturális közfoglalkoztatottként dogozott Hidvégardóban. Milyen előzmények után került ebbe a foglalkoztatási formába?
A végzettségünk miatt kerültünk ebbe a programba, mivel feltétel volt a magasabb iskolai képesítés. A végzettségem szerint a Korányi Sándor Egészségügyi Szakközép Iskolában szereztem meg az érettségimet, de mivel elhelyezkedni nem tudtam a szakmámban, ezért helyben különböző programokban vettem részt. Polgármester Úr pályázatot nyújtott be négy fő számára majd február végén plusz egy fővel gyarapodtunk.

Társaival együtt - milyen feladatot kapott?                
Öten kerültünk ebbe a programba: Béres Judit, Dorcsák János, Kovács Gabriella, Lóczi Zoltán és jómagam. A legfontosabb volt a Helyi Értéktár létrehozása, melyet felbontottunk természeti, ill. kultúrtörténeti örökségekre. Elsőszámú feladatunk közé tartozott az anyaggyűjtés. A feladatokat munkanemek szerint felosztottuk egymás között, volt, aki a fényképezést míg mások a dokumentumok gyűjtését vállalták el. Egy páran felkutattunk olyan idős néniket, akik nagyon szívesen meséltek nekünk a régmúlt időkről. Ezeket az interjúkat telefon segítségével rögzítettük majd beírtuk gépbe is. További feladatunk a gyűjtött anyagok feltöltése volt.

alt


Elegendő volt e az instrukció a munka elkezdéséhez? Meghatározták e Önök számára:  mi tekinthető helyi értéknek?
Mivel ez egy új program volt mindenki számára, így az első hetekben még Szendrőben sem tudták igazán mi az, ami értéknek számít, de szép lassan kialakult minden.

Milyen módszereket használtak az adatgyűjtés során?
A helyi lakosok segítőkészsége nagyon pozitív hatással volt a munkánkra, bármilyen kérdésünk volt szívesen segítettek. Szendrőből kaptunk számítógépet és szkennert is, amivel a feltöltéseket és a másolást végeztük. Fényképeztünk régi épületeket, műemlékeket, felmásztunk padlásokra dokumentumok után kutatni.

alt


Tudják e, mi történik az összegyűjtött információkkal?
Felkerültek a MaNDA (a Magyar Nemzeti Digitális Archívum) központi adatbázisába, ahol a www. mandadb.hu webes oldalon bárki megtekintheti, aki szeretné. Úgy gondolom sikeresen megoldottunk az adatok feltöltést. Csak néhány példa – kedvcsinálóként - a felkerült dokumentumokra: Házasságkötési kivonat 1849 szeptember 3., „Katonaújság” 1942.09.12-i száma, képeslap az 1920-as évekből: "Látkép a Tornai várról és a hozzávezető hidvégardói utcáról" és még hosszan sorolhatnám! A fent említett internetes felületen meg lehet valamennyit tekinteni.

Volt e olyan esemény a munka során, ami élményként  hatott Önre?
Imádtam a munkánk nagy részét, bár ha ki kell emelnem valamit, akkor a Tóth Margit nénivel készített interjú örök élmény marad számomra. Ő egy nagyon őszinte, beszédes néni, aki olyan átéléssel mesélt nekünk az életéről, hogy szinte megelevenedtek előttünk azok a dolgok, amik vele történtek.

Milyen kilátásai vannak a munkavállalás terén  a program véget értével?
Nagyon örültünk volna, ha ez a munka tovább folytatódik, mert úgy gondoljuk, még sok minden lenne, amit meg tudnánk mutatni. Reméljük lesz majd egy program, amibe újra bekerülhetünk.  

Polgármester úr, van-e lehetőség a folyamatos adatrögzítésre vagy projektfüggő a helyi értékek archiválása?
A megkezdett munka sajnos véget ért április 30-án (eddig tartott a program finanszírozása), de Mi szeretnénk folytatni! Rengeteg feladat és érték feltárása maradt még befejezetlen, és ha lehetőség lenne folytatni, akkor mi azt mindenképpen támogatnánk!

Reméljük a megkezdett munka folytatását és újabb települések csatlakozását, a múlt nélkül nincs jövő gondolat jegyében is!

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.