• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altMiroslav Fulín nevét együtt emlegetik a szakmabeliek a gólyákéval nem csak Szlovákiában, hanem az Aggteleki Nemzeti Park vonzáskörzetében is. A gólyákkal 1974 óta foglalkozik RNDr. Miroslav Fulín, PhD., a Kelet-szlovákiai Múzeum zoológusa. A Bódvapress OBJEKTÍVEN fotópályázatának résztvevője volt. Természetesen a pályázatra beküldött felvételéről sem maradhatott le a gólya. Minden évben koordinálja a fészkek és a fiókák számlálását - többek között Buzitán is. Nem lehet azon se csodálkozni, hogy Buzita (Buzica-SK) Európai Gólyafalu címet kapott, amit méltóképpen ünnepeltek meg április 12-én.

Buzita - település a Kassai járásban, a szlovák - magyar határ mentén - tiszteleghet az Európai gólyafalu 2014 címmel. A díjat, amelyet évente ítél oda a németországi Euronatur Alapítvány, április 12-én vehette át a település polgármestere, Mohňanský Jozef. 2014. év fontos abból a szempontból is, hogy a góĺyák számlálásának 7. alkalommal nemzetközi éve is.

alt

Az Euronatur Alapítvány a falvak közül egyet 1994 óta nevez ki Európai gólyafaluvá, mindig egy másik országban. A díj odaítélésének kritériuma nem a legtöbb fészket jelenti, hanem, hogy a polgárok és a helyi önkormányzat mit tesznek a gólyák védelméért.

alt

Buzitán a gólyák a falu kellős közepén fészkelnek, 16 fészek található ebben a faluban. Az emberek megszokták, és tisztelik őket. Mocsaras tavak, vizes környezet és az elegendő élelem is fontos. A polgármester szerint sokat tesz a tisztaság is a faluban.

A díj átadását gazdag kulturális program követte, melyben óvodások, iskolások és zenészek is felléptek.

alt

Gyermekrajzok és a Kelet-szlovákiai Múzeum három kiállítása díszítették a termet.

alt

– tudósította a Bódvapresst Eva Sitasova (Szitás Éva) a Kelet-szlovákiai Múzeum munkatársa Tornabarakonyból.

 

 

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.