• KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
  • KIEMELT APRÓHIRDETÉS!
TÁMOP záró
Keresés

altMindig hálás feladat egy olyan témába belemélyedni, ami kis helyi kezdeményezésből a szemünk láttára növi ki magát országos szintűvé. Az ember olyankor érzi igazán, hogy érdemes új dolgokba belefogni, járatlan ösvényeken elindulni, a kitartás és a céltudatosság előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. A Szendrői Természetjáró Szakosztály elmúlt 10 éve jó példa erre, hisz az általuk szervezett Vitézlő Teljesítménytúra miatt az ország egész területén élnek olyan emberek, akik minden év tavaszán bakancsot húznak, felkapják a hátizsákot és a távolsággal mit sem törődve elindulnak a Bódva-völgy felé. Hogy miért ilyen népszerű a Vitézlő? Mik lesznek az idei újdonságok? Mitől működik jól a szakosztály? Egyáltalán, miért fontos ez az egész a szervezőknek? Többek között ezekről beszélgettünk ifj. Antal Ferenccel, a túra egyik szervezőjével.


Idén 10 éves a Szendrői Természetjáró Szakosztály, aminek Te is alapítója vagy. Milyen céllal hoztátok létre annak idején a szervezetet? Mik tartoznak a tevékenységi körötökbe?
Volt Szendrőben jó pár olyan ember, aki identitásából vagy munkaköréből fakadóan gyakran járt a természetben. Ez a kb. 10 fő összeállt és a ma is működő sportkörön belül megalapítottuk a Természetjáró Szakosztályt. Igazából a legfontosabb motívuma az volt ennek, hogy ha a természetjárást valamilyen szervezet keretein belül csinálja az ember, akkor különböző jogosítványokat szerezhet magának. Kiválthat természetjáró kártyát, rendezvényeket szervezhet, turistautak jelzéseit újíthatja fel és még sorolhatnánk. Mi ezzel élünk is, hiszen mintegy 70-80 km-nyi turistautat festettünk ki. Létesítettünk turistapihenőket, aztán nekiláttunk útbaigazító-táblákat kihelyezni az útvonalakra. Ezzel párhuzamosan elkezdtünk saját rendezvényeket is szervezni. Az egyik a Szendrő körül gyalogszerrel túra, amely őszi program és idén már tizedik alkalommal rendezzük meg. A másik pedig a Vitézlő Teljesítménytúra, ami mára már beleépült a „turista-köztudatba”.
Ezeken kívül természetesen számos olyan kisebb-nagyobb rendezvényt, túrát csinálunk, amik szerintem a térség turisztikai arculatának nagyon fontos elemei.

Ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, azt hiszem joggal értékelhetjük sikeresnek azt, hiszen ahogy Te is említetted több nagy népszerűségnek örvendő programot, túrát szerveztek az év folyamán. Miben látod a sikereitek okát? Mitől tudtok jól működni?
Az alapvetően jó működési struktúra természetesen több összetevőből áll. Egy olyan önszerveződő egyesület a miénk, ahol mindenki azt csinálja, amit szeretne. Többeknek az első szárnypróbálgatása a szakosztályhoz kapcsolódik, pl. volt aki grafikus lett és az első kitűzőit a Vitézlőre tervezte, a weboldalunk szerkesztője azóta másodállásban weboldal-fejlesztéssel foglalkozik, vannak akik a pénzügyi-gazdasági szektorban helyezkedtek el, ők a források hozzájutása vagy a pályázatok terén segítik a szakosztály életét stb.
Ebben a közösségben senki nem azért van, mert csak ki akar venni belőle, mindenki hozzáteszi az idejét, munkáját, energiáját. Nagyon jó és befogadó társaság ez. Több generáció, többféle stílus keveredik itt és fontos, hogy egy baráti kört alkotunk.
Ezeket emelném ki, de ahogy mondtam számos összetevő van még. Fontos faktor a szerencse is, jókor kell jó helyen lenni és az időjárás is komoly befolyásoló tényező egy túra sikerességét illetően

alt

 

Május 2-3-án a Vitézlő Teljesítménytúra kilencedik alkalommal kerül megrendezésre. Készültök-e valami újdonsággal idén?
Minden évben van újdonság, idén is több fronton támadunk. Egyrészt új távot avatunk: a 10 km-es mini távot elsősorban az idősebbek és a kisgyermekes családok számára találtuk ki, illetve próbáljuk azokat is „bevonzani”, akik nem nagy túrázók, de egy ekkora távot még szívesen bevállalnak.
A másik újdonság - amit én személy szerint nagyon izgalmasnak tartok - , hogy immár az egyes ellenőrzőpontokon is online történik az áthaladás, tehát egy központi számítógépen mindenkiről tudni fogjuk, hogy éppen hol jár, a túrázók pedig a végén az egyes szakaszokon elért idejükkel is szembesülhetnek majd.
Az okostelefonok világában fontos előrelépés, hogy fejlesztettünk egy alkalmazást, ami GPS módjára fogja segíteni a haladásban a túrázót és ha egy látnivalóhoz ér, ott felhívja rá a figyelmét. Szerintem ezzel is eléggé meg fogjuk haladni a korunkat. A mobiltelefonokhoz kapcsolódik még, hogy ún. QR-kódok kerülnek minden állomáson az adott látnivalókhoz. Ezen kódok segítségével elérhetik a túrázók a látnivalók leírását a honlapunkon.
Ezek az újítások a szombati naphoz kapcsolódnak csak, de mivel idén egy hosszú hétvégére tettük a Vitézlőt, úgy gondoltuk különböző pénteki és vasárnapi programokkal adunk rá lehetőséget, hogy az egész hétvégét itt tölthessék az emberek.
Pénteken három programmal kedveskedünk a látogatóknak. Délelőtt a Családi Csellengés nevű programban résztvevőknek a Rakaca-tóhoz van lehetőségük kisétálni és kenuzni. Napközben a Vitézválasztó keretein belül Szendrőben tehetnek egy sétát a vállalkozó szelleműek. Az állomáshelyeken feladatok várják őket és aki a legügyesebben megoldja ezeket, az lesz a nap vitéze. Kicsit akadályverseny jellege lesz a programnak. A nap végén pedig a szokásos éjszakába nyúló túra lesz, amit idén megpróbálunk kicsit lazábbra venni. Öt pincét fogunk felkeresni, ahol az adott pincékből származó nedűket lehet fogyasztani. Ez már most, az előregisztráció idején látható, hogy igencsak népszerű túra lesz.
Vasárnap pedig az Edelényi Kastélyszigettel kötött együttműködési megállapodás keretében a nemrég felújított kastélyt tekinthetik meg kedvezményes áron, akik részt vettek a pénteki vagy szombati programjainkon.
Továbbá számos kisebb újítás lesz még idén, pl. először lehet péntekre és szombatra melegétkezést igényelni, vagy először használhatják a látogatók az igényesen felújított sportöltözőben a zuhanyzókat.

A weboldalatokon található statisztikák szerint az első Vitézlőn kevesebb, mint száz induló volt. Tavaly viszont már az ezret közelítette ez a szám és az ország legkülönbözőbb pontjaiból érkeztek emberek. Szerinted miért ilyen népszerű a túra?
Egyrészt a szervezőgárda miatt, akikről korábban már beszéltem. Másrészt, hogy minden évben megpróbálunk valami újdonsággal előjönni, a modern korral próbálunk haladni, ugyanakkor figyelünk azokra az alapdolgokra, hogy jó legyen a szervezés, gördülékenyen menjen a rajtolás, célba érkezés, megfelelő infrastruktúra várja a látogatókat. A teljesítménytúrák sorából azzal is próbálunk kitűnni, hogy az állomásokon valami kis szponzorok által felajánlott ajándékkal kedveskedünk. Ezek nem nagy dolgok, egy alma, cukorka, csokoládé, de nagyon jól tud esni a kimerült túrázóknak.
A célban is vannak szösszenetek. Tombolahúzás, névre szóló oklevél szintidővel, minden évben különböző kitűzők, a zsíros kenyeret sem dekára mérjük. Szerintem ezek mind olyan apró figyelmességek, amiket az emberek összességében honorálnak.
Az az alap, hogy nagyon szép a táj. Nem lehet ide minden hétvégén túrázni jönni, ha van egy ilyen esemény azt megbecsülik az emberek és erre megpróbálnak rácsatlakozni.
Én úgy látom, hogy aki egyszer itt járt, az nagyon szívesen jön vissza később is. Ha van miért visszajönni. A térségnek nagyon jó az atmoszférája, a hangulata. Megfelelő programokat kell biztosítani és ezeknek megfelelő marketinget kell adni, hogy az emberek visszatérjenek.

alt

 

Hogyan viszonyulnak a szendrőiek és az érintett települések lakói ahhoz, hogy évről-évre túrázók százai tűnnek fel az utakon?
Változó a dolog megítélése. Az elején borzalmasan kevesen hittek ebben, mint a legtöbb új dologban, de úgy gondolom ezt a közönyt sikerül mára leküzdenünk. Vannak olyan települések, amelyek minden évben kifejezetten kérik, hogy érintse őket valamelyik útvonalunk. Ennek örülünk, hiszen ez is a célunk. Szeretnénk megmutatni a környező falvak szépségeit is. Szóval térségközpontú ez a dolog.
Azt viszont sajnálom, hogy olyasfajta közöny továbbra is fennáll, hogy most már szeretik, ismerik az emberek a Vitézlőt, de viszonylag kevesen gondolják úgy, hogy részt is vesznek rajta.

Te hogy látod, mi kell ahhoz, hogy az említett közöny megváltozzon és az emberek értékeljék a lakóhelyük természeti szépségeit?
Úgy gondolom, hogy egy szemléletváltásnak kell kialakulni már fiatalkorban, mi ezért megpróbáljuk elérni a gyerekeket, tanulókat. Minél több kedvezményt próbálunk adni az általános iskolásoknak, a középiskolásoknak a kötelező közösségi munka elvégzésére adunk lehetőséget, a főiskolásokat és egyetemistákat pedig a testnevelés aláírás kiváltásával próbáljuk megszólítani.
Ehhez kapcsolódik egy kedves történet: Van egy fiatal pár, akik a legelső alkalommal a Nyíregyházi Főiskoláról jöttek testnevelés aláírásért. Természetesen egész évben nem tesiztek, így bevállalták az 50 km-es távot. De látszott már a 25. km-nél, hogy ez bizony nehéz menet lesz. Az összes szervező ott ült a nap végén és várta őket, mikorra fognak beérni, felajánlottuk többször nekik, hogy kimegyünk értük. De nem, ők becsületesen végigcsinálták az 50 km-t. Ők egy lány és egy fiú voltak, akik a péntek esti borozgatásnál ültek először egymás mellé és azóta minden évben itt vannak a Vitézlőn, összeházasodtak és már a második babájukat várják.

alt

 

Az eltelt idő alatt nyilván ti is rutinosabbak lettetek a szervezés és lebonyolítás terén is, illetve számos visszajelzést kaptok a résztvevőktől. Mit tartasz a legnagyobb sikernek a kilenc év alatt?
Én arra vagyok a legbüszkébb, hogy mikor végignézem az előnevezők listáját és a teljesítők számát, minden évben rengeteg új nevet látok és ami talán még jobb érzés, hogy nagyon sokan harmadik, negyedik vagy akár a kilencedik Vitézlőjükön vesznek részt. Nagyon jó érzés egy olyan eseményt szervezni, amiről ezer ember úgy gondolja, hogy érdemes eljönni rá, kipróbálni magát, újra és újra részt venni benne.
A másik dolog a szervezőcsapat. Nagy dolog egy társaságot 10 éven át összefogni, motiváltnak maradni, ennyi idő alatt mindenki egy generációval idősebb lett és azt komoly dolognak tartom, hogy tizedszerre is nekivágunk majd és csináljuk.

Jövőre jubilál a túra, hiszen tizedik alkalommal kerül majd megrendezésre. Milyen terveitek vannak akár a Vitézlővel, akár a szakosztály keretein belül?
Tervek azok vannak bőven, de mint mondtam korábban a szervezés csapatmunka, így ezekről egyedül nem mernék nyilatkozni.
Nekem nagy vágyam jövőre a tízéves Vitézlőre egy 100 km-es táv megszervezése. Erre elhívni a „nagymenőket”, akik komoly szinten teljesítménytúráznak. Ez a táv akár nemzetközi szinten is érdekes lehetne. Természetesen ennek sok előfeltétele van, meglátjuk jövőre tudjuk-e teljesíteni ezeket.
Az informatika és a XXI. sz. pörgős világa pedig halad előre. Mi próbálunk utána szaladni és kivenni belőle a részünk.
Szóval több irányban gondolkodunk, együtt generáljuk a fejlesztéseket.
Hogy mik lesznek az újítások? Amiket közösen kitalálunk és megvalósítunk.

 

Amennyiben kedvet kapott a IX. Vitézlő Teljesítménytúrán való részvételhez további részletekért látogasson el a Szendrői Természetjáró Szakosztály honlapjára illetve figyelje Facebook-oldalunkat, hiszen hamarosan játékot indítunk.

 

Fotók: Szendrői Természetjáró Szakosztály - Archívum

 

 
⇐ Vissza a kezdőlapra

Csak regisztrált felhasználók szólhatnak hozzá. Hozzászóláshoz lépjen be!

Eseménynaptár
<<  Március 2018  >>
 H  K  Sze  Cs  P  Szo  V 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Látogatók száma
mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counterFirefox 1024*768-ra optimalizálva.